Sezai Karakoç programı 11 Mart'ta
KÜLTÜR - SANATSezai Karakoç'un yaşamını, edebi serüvenini ve düşünce hayatını konu eden "Bir Nesli Yoğuranlar" etkinliği 11 Mart'ta gerçekleştirilecek.
Şair, yazar, düşünür ve siyasetçi Sezai Karakoç'un yaşamını, edebi serüvenini ve düşünce hayatını konu edecek olan "Bir Nesli Yoğuranlar" etkinliği 11 Mart'ta gerçekleştirilecek.
Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan programla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, duyarlılıklarından dolayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen'e teşekkür ettiklerini belirterek, "Sezai Karakoç, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyat ve düşüncesinin gerçek bir dönüm noktasıdır" açıklamasında bulundu.
Karakoç'un şairliği ile düşünürlüğünü, sanatı ile mücadelesini birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını aktaran Bıyıklı, şunları söyledi:
"Sezai Karakoç'tan söz etmek, sadece sanatta çığır açmış iyi bir şairden söz etmek değil, aynı zamanda çok önemli felsefi ve sosyolojik tezleri olan; tarihe, medeniyete, dine, sosyal hayata, kültüre, siyasete, küresel sorunlara dair çarpıcı tespit ve çözüm önerileri de bulunan ve bir yazarımızın ifadesiyle 'ancak birkaç yüzyılda bir yetişen' önemli bir entelektüel, bir mütefekkirden de söz etmek demektir."
Bıyıklı, Karakoç'un Cumhuriyet döneminin sembol isimlerden birisi haline geldiğini, "Bir Nesli Yoğuranlar" programında da geniş çerçevede Sezai Karakoç portresinin ele alınacağını belirtti.
Sezai Karakoç'un kendisiyle ilgili düzenlenen programlara katılmadığını ifade eden Bıyıklı, "Bu program için Üstadın (Sezai Karakoç) iznini aldık. Konuşmacılara ve katılımcılara selamlarını iletiyor" dedi.
Hüseyin Akın’ın takdim yapacağı, Prof. Dr. Turan Koç, Doç. Dr. Bahtiyar Aslan, Ali Ural ve Bünyamin Yılmaz'ın ise konuşmacı olarak katılacağı programda ayrıca müzik ve şiir dinletisi de gerçekleştirilecek.
Sezai Karakoç
Sezai Karakoç, 1933'te Diyarbakır'da doğdu. İlkokul ve ortaokulu Diyarbakır veKahramanmaraş'ta, liseyi Gaziantep'te okuyan Karakoç, lise yıllarının sonunda Necip Fazıl Kısakürek ile tanıştı.
Karakoç, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni 1955 yılında bitirdi. Karakoç, 1959-1965 arasında Maliye Müfettiş Yardımcılığı ve Gelirler Kontrolörlüğü görevlerinde bulundu.
"İslam'ın Dirilişi" ve "Yazılar" kitapları nedeniyle yargılanan yazar Karakoç'un, Büyük Doğu, Hisar, Akpınar, Dernek, Düşünen Adam, A dergilerinde deneme ve şiirleri, Yeni İstanbul,Sabah ve Milli Gazete'de ise fıkra yazıları yayınladı.Türk düşünce ve edebiyatının önemli dergilerinden Diriliş'in ilk sayısını 1960 yılında Ankara'da çıkaran Karakoç, daha sonra İstanbul'da 1993'e kadar belli aralıklarla yayınlamaya devam etti.
Sezai Karakoç, 1990'da Diriliş Partisi'ni kurdu. Anayasa Mahkemesi tarafından 1997'de kapatılana kadar partinin genel başkanlığını yürüten Karakoç, 2007'de Yüce Diriliş Partisi'ni kurdu ve halen partinin genel başkanlık görevini icra ediyor.
Yazar Karakoç'un Diriliş Yayınları'ndan çıkan şiir, düşünce, deneme, söyleşi, röportaj, konferans, yazı, araştırma ve fikir kitapları türünde eserleri bulunuyor.
İlginizi Çekebilir