© Teknik Elektrik 2017-2024

Semerkant

İslam Mimarisinin en güzel örneklerinin bulunduğu, UNESCO Dünya Miras Alanları Listesi’ne eklenen Semerkant’ın neresi olduğunu ve ne anlama geldiğini biliyor musunuz? İşte cevabı... Semerkant (Eski Türkçe: Semizkend) Özbekistan’da Semerkant ilinin yönetim merkezi olan şehir.

Zeravşan Irmağı vadisinde, Taşkent’in 275 km. güneybatısında yer alan Semerkant’ın 2001 yılı resmi nüfusu 361.339’dir.. Önemli bir sanayi (otomotiv sanayisi; traktör yedek parçaları yapımı; besin sanayisi; gübre fabrikaları; dokuma sanayisi; vb.) ve öğretim (Semerkant Üniversitesi) merkezi olan kent, Timur döneminden kalma tarihsel anıtlarıyla (Bibihanım Medresesi, 1399-1404; Timur’un türbesi Gur Emîr, 1405; Uluğ Bey, vb.) çok sayıda turist de çekmektedir.


Hatta tarihsel  deyinişlere göre;

Gur-Emir, Amir Timur’un ve oğulları ile torunlarının mezarını bulunduran yer. Anlatılan hikaye 1940’lı yıllarda mezarın gerçek olup olmadığını anlamak için açıldığı ve kemiklerin Moskova’ya götürüldüğü; burada incelenince Amir Timur’un yaralı olan kol ve bacağından onun olduğunun tespit edildiği. Ancak mezar açılınca içinde “bu mezar açılırsa barış bozulur” yazılı bir kağıt çıktığı ve 3 gün sonra 2nci Dünya Savaşı’nın başladığı anlatılıyor, bir Indiana Jones hikayesini andırmasına rağmen inanmamak için bir sebep yok. Savaş bitince kemikler yerine geri getirilmiş

Semerkant, ıpek Yolu’nun üzerinde yer alan ve yıllarda Amir Timur’a ev sahipliği yapmış çok tarihi bir kent.


Etimoloji

Semerkant sözü eski Farsçada asmara: “taş”, “kaya” ve Soğdça kand: “kent”, “kale” birleşmesinden gelir.

Semiz kend” denir; büyük olduğu için böyle denilmiştir.”

Kent kelimesi hala gunümüz Türkçesi’nde aynı anlamda kullanılmaktadır. Kadim zamanlarda Semerkant’tan büyük bir dış göç yaşanmıştır. Halen Çin de dahil olmak üzere çevre ülkelerde Türk boyları bulunmaktadır. Bu Türk boylarından azınlıkta olanlardan ornegin Salar Türkleri Türkiye Türkçesi’ne çok yakın kelimeler ile konuşur. (Küçük bir örnek olarak “serçe parmak” tabirini aynen kullanır.)

Bu Semerkantlı kimseler Türkçe konuştuğu gibi bir kısmı Tibet dilini de konuşabilmektedir.


Tarihçe

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Semerkant, antik Yunanların Marakanda isminde tanıdığı, M.Ö. 14. yüzyıllarında Zeravşan’nın (Yunanca: Polytimetos) verimli ovasında bir vaha şehri Persler tarıfından kurulmuş ve uzun süre Ahameniş İmparatorluğu’nda önemli bir rol oynamıştır. Eskiçağ’da Soğdlar’ın yaşadığı, M.Ö. 329’da Büyük İskender tarafından alınmştır. Semerkant 6. yüzyılda bir Türk Yabguların etki alanları içindeydi.


İpek Yolu’nun önemli bir kavşağında kurulan kent, tarih boyunca gezginlerin uğrak noktası olmuştur. 14-15. yy’lar Semerkant’ın altın dönemi olarak kabul edilir.  


İslam Dönemi

Semerkant, 712’de Müslüman Araplar tarafından fethedilip, Abbasiler zamanında bir mucize olur . Çok gizli olan kâğıt imalâtı 751 yılında Talas savaşından iki Çin tutuklusundan öğrenilir ve İslâm dünyasında ilk kâğıt değirmeni Semarkant’ta yapılır. Bu icat diğer İslâm ülkelerine, daha sonra da Avrupa’ya yayılır. Semerkant, Samanoğulları döneminde iktisadi açıdan hızla gelişmiştir.

1220’de Cengiz Han’ın kontrolüne geçti, şehri tamamen harap etti. Timur’un Semerkant’ı başkent ilan etmesiyle şehir önemli ölçüde gelişti ve önemli bir kültür merkezi haline geldi.

1500’de göçebe Özbekler’den Muhammed Şiban (Şeyban) tarafından Şiban Hanedanlığı kurulmuştur. Muhammed Şiban Cengiz Han’ın ilk karısı olan Börte Ujin Hatun’dan olan en büyük oğlu Cuci’nin (Moğolca: Züchi) beşinci oğludur. 1282 yılında Şiban (Şeyban) sülâlesi İslâm dinini benimsediler, basamak ve basamak Özbek adını aldıkları varsayılır. Şiban sülâlesinin kurduğu bir başka Şiban Hanlığı olan Sibir Hanlığı (Tatarca: / Seber xanlığ / Seber yortı) İbak tarafından kurulmuş, ve onların en son Hanı Kuchum 1598 yılında görevinden alınıp Rusların kontrolüne geçti.

1499 yılı içinde Özbek Türkleri Semerkant’ı kontrolüne aldı . Şiban sülâlesi Özbekler’e yaklaşık olarak bu zamanda liderlik yapmıştır.

1784 yılında Semerkant Buhara emiri’nin buyuruğuna girmiştir.


Siyasal konumu, geçim kaynağı:

Özbekistan, SSCB’nin dağılmasından sonra cumhuriyet olmuş ve her ne kadar diktatörlükle yönetildiği söylense de komünist düzenin alıntılarını halen görebileceğiniz özgür, ekonomisi oldukça kapalı bir ülke. Başlıca geçim kaynakları pamuk, doğalgaz ve turizm. Dolayısıyla sizin de ziyaretiniz ülke ekonomisi için önemli.


Çarlık Rusyası ve devrimi

Semerkant, 1868’de Ruslara geçerek Türkistan’a bağlandı. 1924’ten 1930’a kadar Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti oldu.


İklim

İklim tipinin siması güneşli, sıcak, bazen rüzgarlı ve genellikle kurudur. Kışları yumuşak geçer ve hafif don görülür. Yaz ayları sıcak ve kurudur. Temmuz’daki ortalama gündüz sıcaklığı + 34 °C, ortalama gece sıcaklığı + 18 °C’dir. Ocak ayında en sıcak + 7 °C ve en soğuk - 4 °C olur


Tarihi eserler

Bibi Hanım camii

Gur Emir medresesi

Şah-ı Zinde camii ve türbeleri

Eski ticaret çarşısı

Ruhabad türbesi

Semerkant’ta İslâm Mimarisinin en güzel örnekleri bulunur. Şehir UNESCO Dünya Miras Alanları Listesi’ne eklenmiştir.

Registan antik Semerkant’ın kalbidir. Anlamı “Kumlu yer” demektir.


Genel Bilgiler / Rehber

Özbekistan’ın güney kesiminde bulunan Semerkant, başkent Taşkente 275 km uzaklıktadır. Ekonomik olarak Özbekistan’ın önemli merkezlerinden olan Semerkant otomotiv sanayisi, dokuma sanayisi, gübre sanayisi gibi faaliyetleri ile dikkat çekmektedir. Dünyanın en eski şehirlerinden olan Semerkant, M.Ö 14’de Persler tarafından kurulmuştur. İpek Yolu’nun önemli bir kavşağında kurulan kent, tarih boyunca gezginlerin uğrak noktası olmuştur. 14-15. yüzyıllar Semerkand’ın altın dönemi olarak kabul edilir. Ayrıca bir çok İslam devletini de bünyesinde bulundurmuş büyük kentlerden olan Semerkant’da İslam kültürüne ait bir çok tarihi ve mimari yapı bulunmaktadır.


Semer kanttan buhara araya geçiş

Taşkent’ten 3,5 saat süren bir otomobil veya tren yolculuğu ile Semerkant’a varabilirsiniz. Tren sabah 7’de kalkıp, akşam 17’de dönüyor, dolayısıyla günü birlik kısa da olsa bir tur için de şansınız var.


Gezilecek yer daha (Çirvak Gölü)

Eğer vaktiniz varsa ve sizi götürecek bir araç bulursanız, 1 saatlik mesafedeki Çirvak gölü ve Beldersay. dağını da ziyaret edin. Beldersay, tek ancak uzun pisti olan ve iki liftle hizmet veren güzel bir kayak merkezi. Kayak ve elbise de kiralayabilirsiniz. Dağ ziyaretinizde Sky Village ve NBU tesislerinde gize bir dağ evinde kalabilirsiniz. Göle yazın giderseniz, çok muhteşem olmasa da yüzebilir 


Kervansaraylar

İpek Yolu filozofinin, geleneklerin ve dinlerin ve en önemlisi de ticaretin kesişme noktasıdır. Buhara kervanların en çok uğradığı şehirlerden biriydi. 16. ve 20. yüzyıl arasında burada yaklaşık 50 pazar yeri ve 75 kervansaray bulunuyordu.

Buhara ticaret ile gelişen bir şehir olup hala dört adet kubbeli çarşıya sahiptir. Bu tarihi yapı İpek Yolu döneminde şehirlerin nasıl geliştiğinin en güzel örneklerinden biridir. Malların rahatça girip çıkması için tasarlanan bu yapıyı Orta Çağ‘dan kalma devasa pazarlara benzetebiliriz.


Şehrin 11 kapısı

Klitshev Zoircho, Mimar: ‘Şehrin sizi merkeze götüren 11 tane kapısı vardır. Ticaret yapılan bu dörtyol geçişlerine ise Tok adı verilir. Toklar arası bu yollar gölgeliklerle kaplıdır ve küçük çaplı ticaretin yapıldığı yerlerdir.


TİCARET

Alışveriş şehrin her yerine yayılmıştır. Sokaklardaki tezgahlar, kervansaray ve pazarlar İslam dünyasındaki en güzel ve en renkli ticaret bölgelerinden birini oluşturmuştur.

Klitshev Zoircho, Mimar: ‘Ana dörtyol büyük bir kubbe ile örtülü olup diğer sokaklar küçük kubbelerle kaplıdır. Bu tarihi yapılar dörtyol ve kavşakları örter ve onların uzun süre korunmasını sağlar.’

Kervansaraylara adım atmak gerçek bir tecrübedir. Bu tarihi yapılardan sadece birkaç tanesi ayakta kalabilmiş. Sağ tarafta kalan Ayoz Kervansray’ı daha yeni retore edildi ve hala kullanıma kapalı. Kervansarayların ticaret alanında önemli bir yeri vardır.

Klitshev Zoircho, Mimar: ‘Kervansaraylar yaşam alanları ve toptan ticaret yapılan yerlerdi. İçlerinde çok büyük mal depoları bulunurdu. Daha sonra şehirde perakende satılan malların burada toptan ticareti yapılırdı. Kervansarayların dışı dükkanlarla çevriliydi. Tüccarlar buralardan mal alıp, sonra onları sokaklarda satardı.’

Klitshev Zoircho, Mimar: ‘Kervansaraylar kültürel yapılardı. Dini mekanlar gibi bilge insanların olduğu yerler değildi çünkü daha çok avam halk buraları kullanırdı. Ancak bu yapıların tarihi önemi çok büyük.’

Pazarlarda her çeşit ürünü bulabilirsiniz. Ancak halılar Buhara’yı bir marka haline getirmiştir. Bu halılarda hala o eski koyu kırmızı renk ve tarihi 12 kabileyi temsil eden geometrik şekiller kullanılır. 

Yedi nesil boyunca halı işi yapan bir ailenin üyesi Sabina, bu durumu şöyle açıklıyor:


HALISI

Sabina Burkhanova, Halı Tüccarı: ‘Buhara halıları kırmızıdır çünkü Zerdüştlük dönemi insanlar Güneş‘e ve ateşe tapıyorlardı. Secde ettikleri zaman halıya bakıp ateşi hayal ediyorlardı.’

Bir araya gelen yaklaşık 20 kız, bin sene önce bulunan tekniklerle halı dokuyorlar. İşin süresi halının büyüklüğü, deseni ve santimetreye düşen ilmik oranına göre aylar ya da yıllar sürebiliyor.

Sabina Burkhanova, Halı Tüccarı: ‘İşe yeni başlayanlar ilk iki hafta boyunca ilmik yapmayı öğrenir. Çünkü bir kere ilmik yaparken elinizi sekiz defa hareket ettirirsiniz.’

Sabina Burkhanova, Halı Tüccarı: ‘Bu işte ustalaşmak zaman alır ve kişinin hız ve yeteneğine göre değişir.’

Rano Ibragimova, Halı Dokumacısı: ‘İşi öğrenmem iki hafta, ustalaşmam da 3 yıl sürdü ve hala öğrendiğim yeni şeyler var.’

Turistik beldelerin arkasında Buhara hala antik yolların ihtişamını taşıyor ve size yaşadığınız zamanı unutturuyor.


Monica Pinna, Euronews: ‘Buhara’nın pazarlarını ve ustalarını geride bırakıp haftaya Uzbekistan Life’ın üçüncü bölümünde Hiva şehrinde buluşalım.’


İklim / Hava Durumu

Yarı kurak ve karasal bir iklim görülmektedir. Sıcak ve kurak yaz ayları, soğuk ve az yağışlı kış ayları yaşanmaktadır. Kış aylarında hava sıcaklığı ortalaması 3 derece civarındadır. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı ortalaması 25 derece civarındadır. Yaz aylarında hava sıcaklığı 35 dereceye kadar çıkabilmektedir.


Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Semerkand’a direkt uçuş bulunmamaktadır. Semerkand’a gitmek için öncelikle İstanbul’dan Taşkent’e THY ve Uzbekistan Airlines’ın direkt uçuşu ile gidip (Uçuş süresi yaklaşık 4 saat 35 dakika), oradan karayolu ile Semerkant’a ulaşabilirsiniz. Semerkant-Taşkent arası karayolu ile yaklaşık 4 saat sürmektedir.


Semer kanttan BUHARA araya geçiş

Taşkent’ten 3,5 saat süren bir otomobil veya tren yolculuğu ile Semerkant’a varabilirsiniz. Tren sabah 7’de kalkıp, akşam 17’de dönüyor, dolayısıyla günü birlik kısa da olsa bir tur için de şansınız var.


sert porno izle sekreter porno izle sarışın sikiş erotik porno

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER