© Teknik Elektrik 2017-2024

Şara formülü krizi bitirir

Dışişleri  Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye için önerdiği 'geçiş hükümeti'  formülünde öne çıkan Faruk El Şara, muhalif kanadın şimdiden desteğini almış durumda.

Dışişleri  Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye için önerdiği 'geçiş hükümeti'  formülünde öne çıkan Faruk El Şara, muhalif kanadın şimdiden desteğini almış durumda. Rejimin içinden hiç kimseye Esed sonrası yeni yönetimde sıcak bakmayan Suriyeli muhalifler, Suriye'de 1,5 yılı aşkın süredir devam eden katliamın artık durmasını istedikleri için Faruk El Şara ismine sıcak bakıyor. Türkiye ise Irak'ta Saddam sonrası yaşanan kaosun bir benzeri yaşanmaması için rejimin içinden devlet yönetimini bilen ancak olaylara bulaşmamış isimlerin Esed sonrası kurulacak yeni hükümette bulunmasını öneriyor.

ESED SONRASINDA KAOS YAŞANMASIN!

Diplomatik  kaynaklardan alınan bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun önerdiği Faruk El Şara ismi sadece bir örnek. Türkiye, Irak'ta Saddam devrildikten sonra rejimin tamamının tasfiye edilmesi sonucu ortaya çıkan kaosun Suriye'de de yaşanmaması için bir 'geçiş hükümeti' modeli öneriyor. Faruk El Şara isminin önerilmesindeki en büyük etken ise Suriye'de rejimi en iyi bilen isimlerden biri ve yaşanan olaylara karışmamış olması. Faruk El Şara dışında farklı isimlerin de bu görevi üstlenebileceği yorumları yapılırken, bu isimler arasında Suriye'de
isyancıların safına geçen en yüksek rütbeli isim olan Menaf Tlas ve eski Başbakan Riyad Hicab ön plana çıkıyor.

MUHALİFLERDEN TÜRKİYE'NİN ÖNERİSİNE DESTEK GELDİ

Son zamana kadar Suriye'nin yeni yönetiminde rejimin içinden birinin bulunmasına karşı çıkan Suriyeli muhalif kanat da Türkiye'nin bu önerisini olumlu karşıladı.  Özgür Suriye Ordusu'nun Siyasi Danışmanı Bessam Dade 'Davutoğlu'nun önerisi Beşar'dan kurtulmanın en iyi yolu, bu
nedenle tüm muhalif kesimlerin bu öneriyi kabul edeceğini düşünüyorum.' derken, Suriye Ulusal Konsey Üyesi Ömer El Şavar ise 'Davutoğlu'nun fikirlerini takdirle karşılıyoruz' diyerek Şara ismine onay verdi. Geçiş  döneminin bir an önce gerçekleşmesini ve Esed'in yerine Faruk Şara'nın göreve başlamasını isteyen Bessam Dade, 'Yemen Modeli' olmaması kaydıyla öneriyi kabul edeceklerini açıkladı.

YENİ DİKTATÖR İSTEMİYORUZ
Ulusal Konsey Üyesi Ömer El Şavar, Suriye'deki trajik durumun sona ermesi için  Türkiye'nin çabalarını takdirle karşıladıklarını belirterek, 'Umarım Davutoğlu bu açıklamayı yapmadan önce ilgili ülkelerle gerekli temaslarda bulunmuştur' dedi. Amaçlarının sadece Esed rejimini sonlandırmak olmadığının altını çizen El Şavar, yeni diktatörleri de istemediklerini, amaçlarının çağdaş, medeni çoğulcu demokrasi ve adalet üzerinden yeni bir devlet kurmak olduğunu vurguladı.

ESED BU ÖNERİYİ KABUL ETMEZ
Suriye'de yaşanan olayların ilk gününden bu yana katliamın durması ve diktatör rejimin son bulması için önerilere olumlu baktıklarını söyleyen Suriye Demokratik Türkmen Harekatı da Davutoğlu'nun önerisini olumlu karşıladı.  Suriye Demokratik Türkmen Harekatı Başkanı Ziyad Hasan, Davutoğlu'nun önerisini 'doğru ama gerçekçi olmayan bir öneri' olarak niteledi.  Hasan, 'Esed o koltukta kalmak için bu kadar kan döktükten sonra acaba bu öneriyi kabul eder mi?' diye sordu. Davutoğlu'nun bu önerisini 'Türkiye'nin iyi niyetinin bir göstergesi' olarak yorumlayan Hasan, 'Biz  bu öneriyi seve seve kabul ederiz yeter ki Esed o koltuğu bıraksın' dedi. Esed'in yalnız olmadığını onu yönlendiren kemikleşmiş bir şebeke olduğunun altını çizen Hasan, 'Mesele Esed'in kalma ya da gitme meselesi' diye konuştu.

2006 yılında Beşar Esed'in kendisin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atayana dek Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Faruk El Şara, iç politikada çok etkin olmamasına rağmen rejimin en önemli isimleri arasında yer alıyor. Deralı olması nedeniyle muhalifler için de önemli bir isim haline gelen Faruk El Şara, Deralı protestocular ile rejim ile muhalifler arasında bir köprü görevi görmek istemişti. Daha sonra Ürdün sınırına kadar kaçmayı başaran Faruk El Şara, sınırda Esed ordusu askerleri tarafından yakalanarak Şam'a getirildi.

Barış için bir çözüm öneris
Prof. Dr. Yasin Aktay, Şara önerisini değerlendirerek, 'Sonuçta işler daha kötüye gitmeden en kötüsü sorunu diplomatik yolla çözüme kavuşturmak için yapılan bir öneridir. Bu halen orada bir şeyler yapılabileceğini gösteren bir şeydir. Bu muhalefet tarafından kabul edilen bir isim. Bu
isim Esed'e yakın da olsa muhalifler yeni bir isim üzerine konuşuyorlar.  Sadece savaşmak tek çözüm değil barış için bir çözüm önerisi. Bu geçiş dönemidir. Daha sonra yapılacak seçimle Suriye halkı geleceğine yön verecektir' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin teklifine Fransa da sıcak
Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Faruk El Şara başkanlığında 'geçiş hükümeti' önerisine Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da sıcak baktığının sinyalini verdi. Hollande, Faruk El Şara için 'Eğer kabul edilirse neden olmasın?' dedi. Hollande, Suriye'nin Türkiye topraklarına saldırısını da 'Eğer sınırda bir kriz çıkmadıysa bu Türkiye'nin temkinli yaklaşımı sayesinde olmuştur' diye konuştu.

ESED İKTİDARI BIRAKMAZ
ORSAM Ortadoğu Uzmanı Oytun Orhan, Faruk Şara isminin rejimin içinden ama Sünni bir isim olması nedeniyle tercih edildiğini belirterek, 'görüntüyü kurtaracak bir isim' değerlendirmesinde bulundu. Esed rejiminin son dönemde kendini kanıtladığı düşüncesiyle Faruk Şara ismini kabul
etmeyeceğini kaydeden Orhan, 'Beşar Esed'in iktidarı bırakma gibi bir düşüncesi yok. Esed rejimi bu tür önerilere açık değil' dedi.

Sistem içindeki en uygun adam
Faruk  El Şara'nın geçiş hükümetinin başına getirilmesi çözüme muhakkak katkı sağlar. El Şara, rejimin içinde doğdu, rejimin içinde büyüdü. Rejimin bir parçasıdır. O nedenle geçici dönem için denge sağlayacak bir adamdır. Zaten Suriye'de devrim başladığı an, belki Sünni olduğu için, belki de Esed rejiminin uygulamalarına karşı çıktığı için, Faruk El Şara'yı pasifize ettiler, uzaklaştırdılar. Ama muhakkak bir denge unsuru olabilir, tabi geçici dönem için. Ama uzun vade için uygun bir adam değil. Çünkü 50 yıldan fazla Esed ailesiyle birlikte sistem içinde birikmiş çok dosyası var. Arap dünyasında rejimin adamı olarak biliyor. Ama şu an kanı durdurmak için bazı şeyleri görmemek de gerekiyor. Yeter ki insanlar nefes alsın. Arap entelektüeller çoğunlukla benim gibi düşünüyor. Şu anda Suriye muhalefetinden farklı sesler geliyor ama çoğunluk, 'Esed gitsin, yeni biri gelsin, yeni bir sistem kurulsun' diyor. Faruk El Şara şu an sistemde en uygun adam olarak görülüyor. Bu yüzden Davutoğlu'nun bu öneriyi gündeme getirdiğini tahmin ediyorum. yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER