© Teknik Elektrik 2017-2024

Rusya Beşşarsız Şama soğuk değil

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kremlin Sarayı'nda görüştü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kremlin Sarayı'nda görüştü. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan da katıldı. Erdoğan ile Putin, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, yapılan açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan, 'Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, düşürülen jetimizle ilgili ellerindeki bilgileri Türkiye ile paylaştıklarını söyledi. Bu konu görüşmede gündeme geldi mi? Veriler arasında farklılıklar var mıydı?' sorusuna, 'Olayların ilk olduğu anda Sayın Başkan ile benim bir telefon görüşmem vardı ve bu görüşmede Sayın Başkanın bana aktardığı bilgiler vardı. Ben de Sayın Başkan'a bizim belgelere dayalı bilgileri aktarmıştım. Aramızdaki bilgi paylaşımı budur. Belge paylaşımı yoktur' yanıtını verdi.

RUSYA İLE İHTİLAFIMIZ YOK

Erdoğan, 'Türkiye Esed rejiminin en keskin tenkitçilerinden bir tanesi. Rusya ise bölgede istikrarın tesis edilmesinden yana. Esed değişirse sizce bu Suriye'yi kaosa sürüklemeyecek mi?' sorusuna şu yanıtı verdi: 'Suriye'nin istikrarı, bölgenin istikrarı noktasında en ufak bir ihtilafımız yoktur. O konuda aynı şeyi düşünüyoruz. Suriye'nin bölünmesine kesinlikle karşıyız. Ama Suriye'de otokratik yapının bir neticesi olarak olarak şu anda 18 bini bulan öldürülmüş insan var. Kendi halkını acımasızca öldüren bir rejim var. Böyle bir tablo karşısında bir değerlendirme yapıyoruz." Erdoğan, Türkiye'nin Esed sonrası Suriye'ye bakışını şu sözlerle özetledi: "Biz diyoruz ki, halkın iradesi Suriye'de ne istiyorsa o olsun. Esed'den sonrasının kararını Suriye dışında başka ülkeler vermesin.'

ESED'SİZ ALTERNATİF SUNDUK

Başbakan Erdoğan, Rusya ziyareti dönüşünde Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada da Cenevre'de gerçekleşen Suriye zirvesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Esed'siz bir geçiş hükümetinden bahsettiğini, genel havanın da zaten bu yönde olduğunu ve Rusya'nın da buna olumsuz bakmadığını söyledi.

Erdoğan, 'Cenevre sürecinin bence en önemli yanı, Beşşar'ın olmadığı bir geçici hükümet ki, burada iktidarın, muhaliflerin, tarafsızların katılımı olmalı. Bunların hepsi orada olumlu karşılandı. Bunların oluşturacağı bir hükümet ve bununla beraber seçime gidiş... Rusya buna, görüşmemizde aslında olumlu baktı, yani olumsuz bakmıyor. Şu noktasında tabi, 'yani Beşşar'ın olmaması halinde ne olur?' diye endişeleri var. Bu konularda biz başka alternatifler de sunduk. Üzerinde düşünmelerinin gerekeceği noktasına vardılar' dedi.

BU YOLLARA TEVESSÜL ETMEYİZ

Erdoğan, Şam'daki intihar saldırısının ardından Suriye'nin Türkiye'yi de sorumlu tutan açıklamasına ilişkin olarak da 'Türkiye olarak bizim özellikle kardeş halk olan Suriye halkının olduğu bir yerde bu tür yollara tevessül etmemizi kimse bizden bekleyemez. Kimse de böyle bir adım attığımızı söyleyemez' dedi.

İlişkilerimiz iyiye gidiyor

Erdoğan'ın günübirlik Rusya gezisinde kendisine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik etti. Kremlin Sarayı'ndaki toplantının giriş bölümünde Putin, Türkiye ile ikili ilişkilerin iyiye gitmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Erdoğan ise Akkuyu'ya Rusya ile ortak yapılacak nükleer santrale değindi. Toplumda psikolojik bir olumsuzluk olsa da emin adımlarla ilerlendiğini yakında temelin atılacağını kaydetti. Görüşmede, Türk-Rus ilişkilerinde son dönemde kaydedilen ilerlemeler ile ekonomi ve enerji alanında yeni işbirliği olanakları, ayrıca Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.

Nükleerde önemli adım atıyoruz

Putin ile yapılan başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin verimli geçtiğini söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti: 'Askeri, siyasi, ekonomik, kültürel, ticari ve birçok alanda Rusya-Türkiye ilişkileri her geçen gün ileri düzeylere ulaşıyor. Bölgede dayanışma içerisinde olan iki ülkeyiz. Ekonomik alanda hedeflerimizi yakalamak suretiyle 2011 itibarıyla ikili ticaret hacmimiz 32 milyar doları aşmış vaziyette. 100 milyar dolarlık hedefimize doğru siyasi irade kendini ortaya koymuştur. İkili ilişkilerimizdeki en önemli adım enerji alanında. Şimdi çok daha önemli bir adımı nükleer enerji alanında atıyoruz. Bu da yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırım. Böylece ileri teknolojiyi Rusya Federasyonu ülkemizde uygulamış olacak" dedi.

Stratejik ortak kalacağız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Türkiye ile stratejik ortak olarak kalmaya devam edeceğini söyledi. Kremlin Sarayı'ında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ortak basın toplantısı düzenleyen Putin, Türkiye'nin Rusya için her zaman çok önemli olduğunu ve iki ülkenin stratejik ortak olarak kalmaya devam edeceğini belirtti. Suriye krizi konusuna da değinen Putin, Türkiye'nin Cenevre sürecini desteklemesinden dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi. yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER