© Teknik Elektrik 2017-2024

Rasmussen yarın neler söyleyecek

  Türkiye’nin tüm itirazlarına karşın çetin pazarlıkların sonucunda NATO Genel Sekreterliğine getirilen Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, 1 Ağustos itibariyle resmen üstlendiği yeni göreve yarın fiilen başlıyor.

 

Türkiye’nin tüm itirazlarına karşın çetin pazarlıkların sonucunda NATO Genel Sekreterliğine getirilen Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, 1 Ağustos itibariyle resmen üstlendiği yeni göreve yarın fiilen başlıyor.

Müslüman ülkelerinde ciddi bir “imaj” sorunu olan Rasmussen’in, yarın sabahı düzenleyeceği basın toplantısında vereceği “mesajlar” merakla bekleniyor.
2004 yılından beri NATO Genel Sekreterliğini yürüten Jaap de Hoop Scheffer’in, beş yıllık görev süresi 31 Temmuz itibariyle sona ermesi üzerine yerine getirilen Rasmussen, bu görevi üstelenen ilk başbakan oldu.

“Liberal” akım üyesi 56 yaşındaki Rasmussen, yarın sabah, Brüksel’deki NATO kararğahına giderek görevine fiilen başlayacak. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Claudio Bisogniero ve diğer üst düzey yetkililerce karşılanacak olan Rasmussen, daha sonra bir basın toplantısı da düzenleyecek.

Salı günü ilk defa NATO Konsey toplantısına da başkanlık edecek Rasmussen’in, yarın sabah yapılacak basın toplantısında önümüzdeki dönemde ağırlık vereceği konuların ve NATO’nun gündemindeki önemli maddeler üzerinde duracağı belirtiliyor. Bu çerçevede Rasmussen’in, önümüzdeki dönemde kendisini en çok meşgul edecek olan sorun Afganistan ile NATO’nun genişlemesi ve yeni stratejisi üzerinde durması bekleniyor.

Ancak basın toplantısında dikkatler büyük ölçüde, Müslüman ülke ve toplumlarında “ciddi bir imaj” sorunu olan Rasmussen’in, Müslüman dünyasına yönelik olarak vereceği mesajlara odaklanacak.

-“SANCILI” SÜREÇ-

Danimarka Başbakanı iken ülkesinde yaşanan “Hz Muhammed karikatürleri” krizi nedeniyle Müslülman ülke ve toplumlarında oluşan olumsuz imajına ek olarak Ankara’nın tüm girişimlerine karşın Roj TV’nin kapatılmaması ve Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin tutumu gibi faktörlerden dolayı Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği adaylığı, NATO üyesi Türkiye’de hiç de olumlu karşılanmadı.

Nitekim, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla Nisan ayında yapılan NATO Zirvesi’nde Türkiye, itirazlarını dile getirdi ancak Fransa ve Almanya başta olmak üzere, bazı NATO ülkelerince ciddi tepki gösterilemesiyle gerginlik yaşandı.
“Kriz”, zirveye katılan ABD Başkanı Barack Obama’nın da devreye girmesi sayesinde ve çetin pazarlıklar sonunda Türkiye’nin itirazlarını kaldırması üzerine aşıldı.
Anders Fogh Rasmussen, Danimarka Başbakanlığı dönemi sırasında Irak işgali ve Guantanamo gibi Washington’un çok tartışmalı politikalarına verdiği destek ile de dikkat çekti ve Danimarka muhalefetince “George Bush’un adamı” diye sert dille eleştirildi.

-“TÜRKİYE’NİN GÖNLÜNÜ ALMA ÇABASI”

Afganistan’a asker gönderen ve Danimarka’nın “barışçıl gelenekleri”ni bozmakla da suçlanan Rasmussen, NATO Genel Sekreterliğine getirileceği kesinleşmesi üzerine Müslüman dünyasına bazı olumlu mesajlar gönderirken Türkiye’yi de ziyaret etmişti.
NATO Zirvesi’nin hemen ardından İstanbul’da düzenlenen “Medeniyetler İttifakı” toplantısı için İstanbul’a gelen Rasmussen, burada yaptığı konuşmada Müslüman dünyasıyla ilişkilere ve diyaloğa verdiği öneme vurgu yapmıştı.
Bu arada, Rasmussen, kabine şefi olarak Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr’ı seçmesi de Ankara’ya olumlu bir mesaj olarak da algılandı.

HABER7

TÜM HABERLER