© Teknik Elektrik 2017-2024

RAINA ELEKTRİK GENEL MÜDÜRÜ SAYIN KAMİL ERGİNOL İLE SÖYLEŞİ

RAİNA PROFESYONEL AYDINLATMADA 2010’A DEV ADIMLARLA GİRDİ! Kent mimarisinde son dönem yaşanan büyük dönüşümler beraberinde profesyonel aydınlatma alanında da devasa projelere cevap verecek arayışları ve değişimleri kaçınılmaz kıldı.

RAİNA PROFESYONEL AYDINLATMADA 2010’A DEV ADIMLARLA GİRDİ!

Kent mimarisinde son dönem yaşanan büyük dönüşümler beraberinde profesyonel aydınlatma alanında da devasa projelere cevap verecek arayışları ve değişimleri kaçınılmaz kıldı. Büyük uydu kent projelerinden dev alışveriş merkezlerine, A dan Z ye yeni kentsel yaşam konseptini sunan rezidanslardan küreselleşmeyle beraber tüm dünya ölçeğinde düşünen holdinglerin prestijli plaza komplekslerine kadar uzanan projelerde profesyonel aydınlatma ihtiyaçlarının karşılanması sektöre yeni bir anlayış ve bakış açısı da getirdi.

Aydınlatma sektöründe yaklaşık çeyrek asırdır hizmet vermiş RAİNA elektrikle, bu yeni döneme dönük hızlı değişimi zirvede yaşayan bir firma olarak konu hakkında bir röportaj yaptık. RAİNA elektrik Genel Müdürü Sayın Kamil ERGİNOL ile gerçekleştirdiğimiz keyifli, ufuk açıcı söyleşiyle sizleri baş başa bırakıyoruz.

Öncelikle firmanız hakkında kısaca•bilgi verir imisiniz?

RAİNA elektrik 20 yılı aşkın bir süreden beri aydınlatma sektöründe hizmet vermektedir. 2004 yılına kadar dekoratif camlı aydınlatma ürünlerinin üretimini Türkiye’de yapmaktayken çok önemli bir dönüşüm ve gelişim sağlayarak bünyemizde VİTOONE tescilli markasıyla yüksek kalitede tasarruflu lambalar ve diğer ampul çeşitlerini, VİTO tescilli markamızın çatısı altında VİTOLİGHT, VİTOGARDEN, VİTODESK, VİTOLED ve VİTORAİNA alt gruplarıyla, ayrıca alçak gerilim şalt malzemelerinde ONBURG markasıyla aydınlatmada ürün yelpazemizi genişlettik. Şu anda kendi üretimimiz ve kendi tescilli markalarımız adına ürettirip ithal ettiğimiz 4000’nin üzerinde ürün çeşidimizle müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz.


2008 küresel krizi tüm sektörleri etkilediği gibi aydınlatma sektörünü de etkiledi sanırım. Siz firma olarak kriz sürecini nasıl yaşadınız? Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Temelde 2008 krizi finansal karakterli bir krizdi. Dolayısıyla kendi öz sermayesiyle hareket etmeyen, gücünün çok üstünde kredi ve borçlanmalara giren firmalar çok daha derinden etkilendi ve çoğu iflas noktasına geldi. Bizim gibi öz sermayesiyle iş yapan firmalar ise süreci daha az hasarla geçirdi diyebilirim. Daha çok piyasadaki psikolojik havanın verdiği olumsuzluklardan dolayı oluşan ticaret hacminin daralmasının verdiği sıkıntılar vardı. Tabi müşterilerin mal alma isteksizliği, yaşadığı ödeme güçlükleri gibi sorunlar her kesimde yaşandı.                                  
Biz RAİNA grup olarak bu zor zamanları başarıyla atlattığımızı düşünüyoruz. Müşterilerimizle kurduğumuz aile sıcaklığındaki güven ilişkileri bu zor zamanları aşmamızı kolaylaştırdı. Müşterilerle aramızda dayanışma ve birbirimizi destekleme şeklinde gelişen ilişkilerimizle zor zamanları aştık diyebilirim. Bu bağlamda 2010’a çok daha yenilenmiş ve güçlü projelerle girdik.
 
Küreselleşmeyle beraber tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kentsel mimaride önemli açılımlar yaşandı. Artık devasa projeler İstanbul gibi mega kentlerin çehresini hızla değiştiriyor. RAİNA elektrik bu değişimi nasıl yaşıyor? İleri teknoloji aydınlatma ihtiyaçlarına yanıt verebiliyor mu?

RAİNA elektrik olarak en önemli vizyonumuz ileri teknoloji gerektiren iç ve dış aydınlatma alanlarında yüksek kalitede ürünler üretmek ve bu alanda bir dünya markası olmaktır.

Çok yerinde bir tanımlamayla küreselleşmeyle nitelik değiştiren kentsel mimarinin yeni konseptine aydınlatma boyutuyla en doğru ürünleri sunmak bizim AR-GE çalışmalarımızın merkezini oluşturmaktadır. Bu yeni mimari anlayışın doğal olarak en önemli, olmazsa olmaz boyutlarından biri aydınlatma teknolojileridir. Bir yönüyle yapılar kendi görkemini ve estetiğini ışığın sınırsız kombinasyonlarıyla ancak tamamlayabilir. Yani aydınlatmasız bir mimariden bu anlamda bahsedilemez.

Biz RAİNA olarak 2010 yılını bu alanda atılım yılına dönüştürmeyi hedefliyoruz. Ürün gamımıza bu alanda çeşitli iç ve dış aydınlatma ihtiyaçlarına cevap verecek, enerji verimi yüksek çevre dostu, yüksek kalite standartlarında olduğu testlerle belgelendirilmiş ürünlerle zenginleştirdik.

İç aydınlatma alanında 2 inçten 8 inçe kadar sıva altı düşey ve yatay ışık kaynağı montajlı yeni downlight seriler ilave ettik. Bu ürünlerde %100 anodize alüminyum reflektörler kullandık. Yeni kolay montaj aparatlarıyla işçilik avantajı sağladık. Işık kaynağının montajında ayarlanabilme özelliğiyle farklı büyüklüklerdeki birçok lambayla  kullanım kolaylığı getirdik. Ayrıca sıva üstü, G12 metal Halide uyumlu, R7S metal Halide uyumlu seçeneklerle de projelerde agresif uygulamaların heyecanına katkı sağlamaya çalıştık.

İç aydınlatmada ayrıca yeni LED teknolojilerini sınırsız renk seçenekleriyle sıva altı ve sıva üstü ürün serileriyle projelerde hayal gücünü zorlayan uygulamaların önünü açtık. Düşünün yüzlerce küçük ledin çok daha düşük enerji tüketimiyle mekanlarda oluşturduğu ışık ritimlerini istediğiniz şekilde kullanabilme kolaylığını.. Bu ürünler aydınlatmada devrim yaratacak uygulamaların, projelerin önünü açacak.

Klasik T8 armatür serilerinde kendimize özgü tasarımlarla ürünlerimizi müşteri beğenisine sunuyoruz. Özellikle aynı grubun T5 elektronik balastlı serileri yine göz kamaştırıcı kalitede ürünlerimize eklendi.

Peki ya dış aydınlatmada?

Dış aydınlatmada çok daha büyük projelerle 2010’da müşterilerimizin karşısına çıktık. Özellikle tasarımı bize ait ve ülkemizde üretimine başladığımız power ledli projektörleri üç farklı seri halinde ürünlerimize ekledik. Wallwosher tiplerinde NEWTON serisiyle, Yuvarlak modellerde RADON serisiyle ve kare Modellerde ARGON serisiyle isimlendirdiğimiz ürünler tamamen alüminyum soğutucu gövde, cree led chipleriyle, farklı açı opsiyonları içeren lens alternatifleriyle üretilmekte olup büyük projelere özgü özel çalışmalarda yapılabilme imkânlarıyla müşterilerin beğenisine sunulmuştur.
 
Yine dış aydınlatmanın önemli bir parçası olan duvar ve zemine gömme armatürlerde de iç mekânda alternatif olabilecek yeni ledli seriler ekledik. Normal ledli LEDİS, LANDA ve MALDİV serisi ile power ledli DORİS serileriyle, iç ve dış aydınlatmadaki proje elamanları ile ürün gamımız zenginleştirildi. Zemine gömme ürünlerde 304 standartta paslanmaya dayanıklı çelik ve üzerinden araç geçecek nitelikte camlar kullanılarak IP 67 korumasıyla yağmur ve diğer dış şartlara karşıda yüksek koruma sağlanmıştır. Ürünler çizilmeye karşı yüksek sıcaklıkta cila ile laklanmış ve üzeri kullanım öncesi naylon koruma ile kaplanmıştır. Bu ürünler için ayrıca plastik ölçü kabı montajda hatasız ve kolay kullanımı sağlamaktadır.
 
Bunların dışında kimi özel gün ve açılışlara dönük, reklam ve pano ışıklandırmalarına da elverişli ve diğer esnek, değiştirilebilen, çeşitli programlayıcılarla kullanılabilen IP68 versiyonlarıyla yüksek korumalı dış ortamlarda kullanılabilen led şeritler farklı renk ve ışık seçenekleriyle bu grubumuz zenginleştirilmiştir.

Son olarak ekleyecekleriniz var mı?

Sonuç olarak yeni dönem dev mimari projelerinde mimarlarımıza, mühendislerimiz ve proje şirketlerine enerji verimliliği yüksek ileri teknoloji profesyonel aydınlatma ekipmanlarında tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir noktaya hızla ulaşmaya çalışıyoruz. Bu konuda birikimlerimizde tüm uygulayıcı, proje bazlı çalışan ve diğer müşterilerimizle paylaşmaktan ayrıca mutluluk duyarız.

Bizlere zaman ayırdığınız için teşekkürler…

Ben teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER