© Teknik Elektrik 2017-2024

Pusları dağıttı

Meclis'te yemin ettikten sonra ilk resmi dış gezisi için KKTC'ye giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lefkoşa'da 3 önemli mesaj verdi.

Meclis'te yemin ettikten sonra ilk resmi dış gezisi için KKTC'ye giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lefkoşa'da 3 önemli mesaj verdi. Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi bundan sonra da KKTC'ye her türlü desteği vereceğini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin Cumhurbşakanı Mehmet Ali Talat'ın yürüttüğü müzakerelere tam destek verdiğini ve KKTC'de de Talat'a ulusal destek verilmesi gerektiğnini belirtti. Davutoğlu, seçimleri kazanarak hükümet kuran Derviş Eroğlu'nu da kutladı. Temaslarına Dr. Fazıl Küçük'ün kabrini ziyaret ederek başlayan Davutoğlu, Talat ile biraraya geldi.

DESTEK ÇAĞRISI

İkili görüşmenin ardından Davutoğlu, müzakere sürecini olumsuz et-kileyecek her tür adımdan herkesin özenle kaçınması gerektiğini ifade etti: "Uluslararası mahkemeler de dahil, bütün tarafların, Sayın Talat'ın yürütmekte olduğu bu yapıcı çabalara destek olması lazım." Kritik bir dönemde, müza-kerelerin devam ettiğini belirten Talat da, dış müdahalelerin eşitsiz şekilde yapıldığı dönemde Türkiye'yi yanlarında görmenin, kendilerini rahatlattığını ve mutlu ettiğini söyledi. Talat, müzakerelerde ağustos ayı öncesinde ilk iki tur gözden geçirmeyi tamamlayıp, al-ver sürecini başlatma, yılsonuna kadar da süreci tamamlayarak, yıl sonu veya 2010 başında referanduma gitme hedefinde olduğunu söyledi.

KKTC'DE BİRLİK ZAMANI

Davutoğlu, KKTC'de hükümeti kuran yeni Başbakan Derviş Eroğlu ile çiçeği burnunda Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürün ile biraraya geldi. Davutoğlu yeni hükümetin başarılı geçen bir seçim ardından iktidara geldiğini ve bunun demokrasinin bir başarısı olduğunu ifade etti. Davutoğlu, kritik dönemde Kıbrıs halkını bir bütün olarak Talat'a destek vermeye çağırdı ve ulusal birliğe dikkat çekti.

 

Belirsizlik ortadan kalktı

Kıbrıs Sonhavadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgit, Davutoğlu'nun adayı ziyareti için "bir süredir puslanan havayı dağıtması açısından olumlu" olarak değerlendirdi. Ahmet Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı olmasının çözüm konusunda başlı başına bir umut olduğunu söyleyen Düzgit, Talat'ın liderliğinde süren müzakarelere tam destek olmasını Derviş Eroğlu hükümetine de açık bir mesaj olduğunu söyledi.

 

Daha önce benzer atama oldu

Davutoğlu, bakanlığa dışarıdan atanmasıyla ilgili tartışmalar için, "Daha önce 8-9 dışışleri bakanı Meclis dışından atanarak görev yapmışlardı. Yüce Meclisimiz bizim için nihai meşruiyet kaynağı ve denetim mercidir. Herhangi bir tartışmanın içinde olmak istemiyorum" dedi.

 

Talat'ın yanındayız

KKTC Dışişleri Bakanı Özgürün, Davutoğlu ile yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, "Görüşmede Başbakan Eroğlu, Talat'a tam desteğini ifade etti. Özellikle dış politikada uyumlu ve ulusal birliği yansıtan bir duruş sergileyeceğiz. Davutoğlu ile yapılan görüşmelerde de karşılıklı olarak beklentiler teyit edildi" dedi.

 

 

YENİŞAFAK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER