POAŞ, Aydın Doğan'a peşkeş çekildi
EKONOMİPOAŞ'ın Aydın Doğan'a satışını rant transferi olarak tanımlayan Petrol-İş Sendikası Başkanı Yaşar,'Bu karlı işletme peşkeş çekilmiştir'dedi
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, Aydın Doğan'ın Petrol Ofisi A.Ş.'yi (POAŞ) satın almasındaki sürecin usulsüz, şaibeli ve hukuksuz olduğunu söyledi. POAŞ'ın Doğan döneminde sık sık akaryakıt kaçakçılığı ve vergi ile gündeme geldiğini söyleyen Yaşar, "Doğan, uzun süre vergi ödemeyerek devleti büyük zarara uğrattı. Büyük bir işçi kıyımı yapan Doğan'ın POAŞ'ı satın alması tam bir rant transferidir" dedi. Yaşar, POAŞ'ın Doğan'a satılmadan önce çok kârlı bir şirket olduğunu hatırlattı. Basın mensuplarıyla bir araya gelen Yaşar, şunları anlattı: "POAŞ'ın özelleştirme süreci iyi incelenmeli. Şirketin yüzde 51'i neden ihalede en yüksek teklifi veren Hayyam Garipoğlu'na değil de üçüncü sıradaki Doğan'a devredilmiştir. Bu şaibeli özelleştirme, büyük bir suçtur. POAŞ, Doğan'a peşkeş çekilmiştir."
BİLEREK GÖZ YUMULDU
Satışı sendika olarak yargıya taşıdıklarını söyleyen Yaşar, "Açtığımız dava sonucu özelleştirme iptal edildi. 3 Mart 2000'de gerçekleştirilen ikinci ihalede İş-Doğan Grubu 1 milyar 260 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi. Ancak Doğan Grubu, radyo ve televizyonlarda hisse sahibiydi. RTÜK Kanunu'nun 29'uncu maddesine göre, radyo ve televizyonlarda yüzde 10'dan fazla hissesi olanların kamu ihalelerine girmeleri yasaktı. Buna rağmen bu grubun ihaleye girmesine göz yumuldu" diye konuştu.
İMTİYAZ TANINDI VERGİ ÖDEMEDİ
Doğan Grubu'na özelleştirmeden sonra birçok imtiyaz tanındığını söyleyen Yaşar, bunların başında alıcıyı kısıtlayan "Altın Hisse" uygulamasının kaldırılmasının geldiğini anlattı. Asıl kayırmanın kamunun elinde kalan yüzde 25.8'lik hisse ihalesiz olarak İş-Doğan'a satılarak yapıldığını söyleyen Yaşar, "Üstelik taksitle satıldı. POAŞ hisseleri teminat olarak gösterildi. Bu yönetmeliklere aykırıydı" dedi. 2002'de 1.3 milyar dolar zararda olan İş-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş. ile POAŞ birleştirilerek, zararda olan şirket bütün aktif ve pasifleriyle POAŞ'a devredildiğini söyleyen Yaşar "Böylece POAŞ zarar eden bir şirket haline geldiği çin uzun süre vergi ödemedi. POAŞ'taki son kamu hisselerini taksitle satın almış olan İş-Doğan Grubu, ikinci taksiti ödemedı. Kalan borçlar için ÖİB'den yeniden yapılandırma talep etti, borçların ertelenmesiniistedi. ÖYK, bu talebi kabul etti ve borçları erteleyerek yeniden yapılandırdı" diye konuştu.
Kaynak : Sabah
İlginizi Çekebilir