© Teknik Elektrik 2017-2024

PKK’dan Şam’a “Müzakereye Hazırız” Mesajı

AP’ye konuşan üst düzey iki elebaşı, Şam’la görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Suriye’nin eli kanlı diktatörü Beşar Esed’in Suriye’nin kuzeyin işgal eden Suriye PKK’sı Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) gönderdiği “Müzakere” çağrısına terör örgütünden cevap geldi. Amerikan haber ajansı AP’ye konuşan Suriye Demokratik Meclisi’nin Eş Başkanı İlham Ahmed, terör örgütünün rejimler müzakere için diyalog arayışında olduğunu belirtti. “Savaşa son veren bir vizyon arayışındayız” diyen Ahmed, “Kendi özerk yönetim projemizi güvence altına almak istiyoruz ve Amerikalılar da buna önem veriyor” dedi. AP haberinde, “Ahmed, Münbic konusundaki Türkiye-ABD anlaşmasına karşı çıkan Suriye hükümeti ile diyalog için zamanın geldiğini ima etti” ifadelerini kullandı.


“HEYET GÖNDERMEYE HAZIRIZ”


Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantıları PYD ve YPG’nin Suriye’deki özerklik projesini şekillendiren çatı kuruluşu Demokratik Halk Hareketi’nin (TEV-DEM) yönetim kurulu üyesi Aldar Halil de, Şam’a heyet göndermeye hazır olduklarını vurguladı. Halil, Esed yönetiminin ülkenin kuzeyinde demokratik özerk yönetimi kabul etmeye hazır olup olmadığını anlamak amacıyla ‘nabız yoklamak’ için heyet göndermeye hazır olduklarını söyledi. “Amaç, Suriyelilerin kendi aralarında bir çözüm geliştirmesi ve ihtilaflar ile savaşlara kapıyı kapatmak olacaktır” diyen Halil, “Eğer sonuç barış ve istikrar olursa, bu herkesin çıkarına” ifadelerini kullandı.


MÜNBİÇ’TE ÇEKİLME TİYATROSU


Bunun yanı sıra Türkiye ile ABD arasında varılan mutabakat sonucu Münbiç’i terk etmesi gereken terör örgütü PKK hemen her gün farklı bir açıklama yapıyor. Örgüt elebaşlarının bölgeden ayrıldığı belirtilse de terör örgütünün Münbiç kolu olan Münbiç Askeri Meclisi bölgeden ayrılamamak için inat ediyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Münbiç Askeri Meclisi elebaşlarından, Muhammed Abu Adil, Münbiç’ten çekilmeyeceklerini söyledi. ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon’un kendilerinden böyle bir şey talep edemeyeceğini belirten Adil, “Münbiçliyiz ve koalisyon güçleri ile DSG’nin ortaklığıyla kentimizi kurtardık. Bunun için Münbic’ten çıkmayacağız. Münbic’i kurtardığımız gibi güvenliğini de sağlayacağız” şeklinde konuştu. Adil ayrıca, Türkiye heyetinin ABD’ye gitmesinin normal olduğunu dile getirerek, ABD’nin kent ile ilgili hiç kimseye söz vermediğini ve bundan sonra da vermeyeceğini öne sürdü.


MATTİS: DSG’Yİ KENARA İTMEYECEĞİZ


Diğer yandan Belçika’nın Başkenti Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, terör örgütü DSG’nin bir kenara bırakılmayacağını söyledi. Bir gazetecinin Türkiye ile ABD’nin Münbic konusunda vardığı mutabakatın, DSG ile devam eden operasyonları etkileyip etkilemeyeceğini sorması üzerine Mattis, her iki ülkenin Türkiye’nin güvenlik menfaatleri üzerinde çalıştığını söyledi. NATO müttefiki Türkiye’nin güvenlik menfaatlerini nasıl ele alacakları konusunda çalıştıklarını belirten Mattis, şöyle devam etti: “Türkiye, NATO için bir ön cephe ülkesidir; Esed’in, İran ve Rusya’nın desteği ile halkına getirdiği felaketin ön cephesinde yer alan bir NATO ülkesi. Türkiye’nin meşru menfaatleri için bir yol bulmak zorundayız. Aynı zamanda, DSG de zamanında çok zor bir mücadele ile DAEŞ’i yenen tek örgüttü; bu örgütü kenara itmeyeceğiz çünkü DSG henüz yenilmemiş olan IŞİD hilafetini durdurmakta, yenmekte önemlidir.”


AFRİN KORKUSU


Münbic Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derviş ise yaptığı açıklamada terör örgütünün olası bir Afrin senaryosundan korktuğunu ortaya çıkardı. Türkiye ile ABD arasında varılan mutabakatı değerlendiren Derviş, Münbiç’in ABD tarafından korunduğunu ve Afrin’de yaşananların tekrarlanmayacağını ümit ettiklerini söyledi. Cerablus, el Bab ve Afrin’de yaşadıkları korkuyu anlatan terör ögütü elebaşı, Münbiç’in Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle korunduğunu özellikle vurgulaması dikkatlerden kaçmadı.

www.dirilispostasi.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER