© Teknik Elektrik 2017-2024

Özel harekatçılar eşliğinde ring seferleri

Tunus ve Mısır'dan sonra karışan Libya'daki Türk vatandaşlarını yurda getirebilmek için başlatılan 'tahliye harekatı' devam ediyor.

Tunus ve Mısır'dan sonra karışan Libya'daki Türk vatandaşlarını yurda getirebilmek için başlatılan 'tahliye harekatı' devam ediyor. Güvenlik koşullarının sağlanamaması nedeniyle, uçakların inemediği Libya'dan yapılacak tahliyelerde, deniz yoluna ağırlık verme kararı alındı. Libya'daki Türkleri yurda getirmek üzere önceki gün Yenikapı'dan yola çıkan, İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) bağlı 'Orhan Gazi-1' ve 'Osman Gazi-1' feribotları 26 saat sonra Bingazi'ye ulaştı. Limana ilk olarak Orhan Gazi-1 feribotunun yanaşmasına izin verildi. Bingazi'de bekleyen 1500 Türk vatandaşının bu feribota bindirilmesinin ardından, açıkta bekleyen Osman Gazi-1 feribotuna da 1500 vatandaş alındı.

40 TONLUK YARDIM GÖTÜRDÜ
Feribotların gerekli işlemlerin ardından gece geç saatlerde Türkiye'ye hareket edeceği ve yaklaşık 20 saat sonra Marmaris Limanı'na varacağı belirtildi. Bingazi Limanı'nın dışında bekleyen 200 Türk vatandaşı ile konsolosluklardan haber bekleyen ve kentin farklı bölgelerinde toplu halde bulunan vatandaşların tahliyesi de tekrar Bingazi'ye dönecek bu feribotlarla yapılacak. Feribotlarda, İstanbul Sağlık Müdürlüğü ve Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri, Dışişleri Bakanlığı görevlileri, gemi mürettebatı, Anadolu Ajansı ve TRT muhabirleri yer alıyor. Her iki feribotta, Türk Kızılayı'nın Türk vatandaşları için hazırladığı toplam 40 tonluk yardım malzemesi de bulunuyor.

ANKARA'DA TAHLİYE TOPLANTISI
Tahliye seferlerini hızlandırmak için dün iki gemi daha tahsis edildi. Deniz Ticaret Odası'na bağlı özel şirketlere ait 'Samsun' isimli gemi dün öğleden sonra yola çıktı. 'Ankara' adlı geminin ise bugün yola çıkması için hazırlıklar yapılıyor. Yaklaşık 800'er yolcu kapasitesine sahip bu iki gemi, İstanbul'dan Libya'nın Derne Limanı'na 40 saatte varabilecek. Ankara'da ise Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı bir toplantı yapılarak tahliye çalışmaları değerlendirildi.

GÜVENLİK İÇİN ÖZEL HAREKATÇI
Toplantının ardından yapılan açıklamada bilgiler verilerek Deniz Kuvvetlerine ait İskenderun feribotunun da iki gün sonra Libya sahillerine varacağı kaydedildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Libya'dan Türk vatandaşlarının tahliyesi için bu ülkeye gönderilen gemi ve uçaklarda 'güvenlik amacıyla' özel harekâtçı görevlilerin bulunduğunu söyledi. Atalay, özel harekât görevlilerinin daha çok vatandaşın güvenliğini sağlamak amacıyla gönderildiğini söyledi. Atalay, özel harekâtçıların sayısının ise kriz masasının talebi doğrultusunda belirlendiğini ifade etti.

 

3 bin Türk karayoluyla Tunus'a geçecek
Libya'nın kuzeybatısındaki bölgelerde çalışan yaklaşık 3 bin Türk vatandaşı karayoluyla Tunus'a geçip, oradan da Türkiye'ye dönecek. Libya yasaları gereği şirketlerin merkez ofislerinde tutulan bazı pasaportlara ulaşılamaması, bazılarının da tahrip olmasından dolayı Türk vatandaşlarının büyük bölümü pasaportsuz olarak sınıra gelecek. Tunus makamları, Türk vatandaşlarının pasaportsuz geçişine izin vereceklerini belirtti ancak Libya tarafının pasaportsuz geçişi engellemesinden endişe ediliyor. Şimdiye kadar sınıra yürüyerek gelen az sayıda Türk vatandaşının bazılarının geçişlerine, pasaportlarının üzerlerinde bulunmamasından ötürü, Libya makamları izin vermedi. Tunus'taki Türkiye Büyükelçiliğinin bir yetkilisi, geçişlerde yardımcı olmak üzere Ras el Jdir sınır kapısına ulaştı. Türk vatandaşları Tunus'a geçince, karayoluyla Cerbe'ye getirilecek, oradan da Türkiye'den gelen uçaklarla Türkiye'ye gönderilecek.  yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER