© Teknik Elektrik 2017-2024

ÖSS başarısı düştü 32 bin aday sıfır aldı

ÖSS sonuçlarını açıklayan ÖSYM Başkanı Prof.

ÖSS sonuçlarını açıklayan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl başarının düşük olduğunu belirtti. Sınavı geçerli kabul edilen adaylardan 1 milyon 294 bin 74'ünün ÖSS puanı hesaplanırken, 29 bin 927 adayın ÖSS puanı he-saplanamadığı için 'sıfır' puan almış sayıldı. YDS'den ise 2 bin 208'i 'sıfır' puan aldı. Ayrıca bu yıl Sosyal Bilimler-2 testinde YDS'de de Fransızca'da tüm soruları doğru cevaplayan çıkmadı. Bu yıl 165 ve üzerinde puan alan aday sayısı toplam 713 bin 682 olarak saptandı.

İSTANBUL 8 BİRİNCİ ÇIKARDI

ÖSS'de dereceye giren 17 öğrencinin 14'ünün erkek, 3'ünün kız olduğunu belirten Yarımağan, adayların illere göre dağılımında ise 8 adayın İstanbul'dan, 2 adayın İzmir'den, 2 adayın Kayseri'den, 2 adayın Adana'dan, 1 adayın Bursa'dan, 1 adayın Antalya'dan ve 1 adayın da Aydın'dan çıktığını söyledi. Yarımağan, bu adaylar arasında özel statülü okulu bitirenlerin oranın da yüzde 50'den fazla olduğunu belirtti. Buna göre, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlar grubuna devlet üniversiteleri için 529 bin, vakıf üniversiteleri için 73 bin, KKTC üniversiteleri için 16 bin ve yurt dışı üniversiteleri için ise 2 bin 400 olmak üzere toplam 621 bin 749 kontenjan ayrıldı. Tercih işlemlerinde adayların ÖSYM'nin 'http://rehberlik.osym.gov.tr' internet sitesinde yer alacak rehberlik hizmetlerinden yararlanabileceklerini belirten Yarımağan, 22 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında tercihlerin yapılacağını bildirdi. Yarımağan, yerleştirme sonuçlarının 15-20 Ağustos 2009 tarihleri arasında açıklanabileceğini söyledi.

FEN LİSELERİ BAŞARILI

Sınav sonuçlarına göre, en başarılı okullar sosyal bilimler ve resmi fen liseleri oldu. Lisans programlarına girebilmek için gerekli baraj puanı olan 165'i geçen aday sayısı yönünden ele alındığında, sosyal bilimler liselerini sırasıyla yüzde 99.86 başarı oranıyla resmi fen liseleri, yüzde 99.67 ile anadolu liseleri, yüzde 99.63 ile özel fen liseleri, yüzde 99.37 ile askeri liseler, yüzde 98.75 ile öğretmen liseleri, yüzde 98.56 ile yabancı dil ağırlıklı liseler, yüzde 97.63 ile polis koleji, yüzde 94.80 ile yabancı dilde eğitim yapan özel liseler, yüzde 90.51 ile astsubay hazırlama okulları izledi. Başarı oranları imam hatip liselerinde ise yüzde 79.35 olarak gerçekleşti. ANKARA(AA)

 

Türkiye birincileri doktor olacak

ÖSS'de üç puan türünden Türkiye birincisi olan Mustafa Öztürk ile İngilizce türünden birinci Sayısal ve Sözel 1 türünden ise ikinci olan Berkay Dertsiz mutluluklarını Final Dersanesi'ndeki öğretmenleri ile paylaştı. Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi öğrencisi Mustafa Öztürk, felsefe okumak istediğini ama ailesinin isteği üzerine psikiyatrist olmaya karar verdiğini belirtti.

Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz de arkadaşı gibi doktor olacağını dile getirdi.

 İLK ÜÇ DERECEYİ ONLAR PAYLAŞTI

ÖSS SÖZ-1 Puan Türü:  

  • Birinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi'nden Mustafa Öztürk

     İkinciler: İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Ali Can Göksel, Kayseri Fen Lisesi'nden Semih Ucarı, Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz

  • ÖSS SÖZ-2 Puan Türü:

     Birinci: İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Serhat Güzel

  •  İkinci: Bursa Özel Nilüfer Lisesi'nden İlyas Avcı

  •  Üçüncü: Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Cihat İmamoğlu

  • ÖSS Sayısal-1 Puan Türü:

     Birinci: Aydın Fen Lisesi'nden Gülşen Yücel

  •  İkinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Lisesi'nden Mustafa Öztürk

  •  Üçüncü: Adana Fen Lisesi'nden Ali Gökçe

  • ÖSS Sayısal-2 Puan Türü:

     Birinci: Özel Fatih Fen Lisesi'nden Çağatay Ermiş

  •  İkinciler: Özel Devran Lisesi'nden Ömer Yakar, Özel Antalya Fen Lisesi'nden Anıl Akyel

  • ÖSS Eşit Ağırlık-1 Puan Türü:

     Birinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi'nden Mustafa Öztürk

  • İkinciler: İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Ali Can Göksel, Kayseri Fen Lisesi'nden Semih Ucarı, Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz

  • ÖSS Eşit Ağırlık-2 Puan Türü:

     Birinci: İstanbul Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Mücahit Erdoğan

  •  İkinci: Adana Özel Burç Özgören Anadolu Lisesi'nden Mustafa Lütfi Eker

  •  Üçüncü: İzmir Atatürk Anadolu Lisesi'nden Cemre Polat

  • ÖSS DİL Puan Türü:

     (İNGİLİZCE) Birinci: Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz

  •  (ALMANCA) Birinci: Özel Alman Lisesi'nden Mertcan İpek

  •  (FRANSIZCA) Birinci: İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Muazzez Çiğdem Oba

  •  ÖSS sıralamasında en başarılı 3 il

    SAY 1'de en başarılı 3 il

    Karaman, Kayseri Denizli

    E.A. 'da en başarılı 3 il

    Aydın, Karaman, Kayseri

    SÖZ 1'de en başarılı 3 il

    Niğde, Aydın, Nevşehir

    En başarısız iller

    Hakkari, Şırnak, Ağrı

     

    Düzenli çalıştım ama hırsa kapılmadım

    Eşit ağırlıkta Türkiye birincisi olan Mücahit Erdoğan, ve İzmir Özel Fatih Fen lisesi öğrencisi olan ve ÖSS Sayısal 2'de Türkiye birincisi olan Çağatay Ermiş ise doktor olmak istediklerini söyledi. Dereceye giren öğrenciler sevinçlerini aileleri ve öğretmenleriyle paylaştılar.Sayısal 2 dalında ikinci olan Özel Antalya Fen Lisesi öğrencisi Anıl Akyel ise dereceye girmesinin kendi için büyük bir sürpriz olduğunu belirterek hedefinin makina ya da otomotiv okumak olduğunu söyledi. Babası öğretmen olan Mücahit Erdoğan ise aldığı başarıdan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek okuluna ve dersanesine teşekkür etti. Anne ve babası doktor olan Çağatay Ermiş ise düzenli çalışmasının başarısında etkili olduğunu belirtti. Ermiş, “Çok çalıştım ama ama hiçbir zaman hırs yapmadım. Ülkeme faydalı olmak istiyorum” diye konuştu.

     Hukuk istiyorlar

    ÖSS'de Sözel 2 dalında Türkiye birincisi olan Bursa Özel Nilüfer Lisesi öğrencisi İlyas Avcı, hedefinin Fatih Üniversitesi Hukuk Bölümü olduğunu belirterek, "Bundan sonra da ülkeme iyi bir şekilde hizmet vermeyi düşünüyorum" dedi. YDS Almanca dilinde Türkiye birincisi olan Metrcan İpek, Eşit Ağırlık 2 puan türünde Türkiye ikincisi olan Özel Burç Koleji öğrencisi Mustafa Lütfi Eker ile İzmir Atatürk Fen Lisesi'nden Eşit Ağırlık 2'de Türkiye üçüncüsü olan Cemre Polat da hukuk eğitimi almak istediklerini açıkladı. Polat, her gün 50 kilometre yol katederek eğitimini sürdürdüğünü bu emeğinin karşılığı olarak dereceye girdiğini söyledi.

     Görmeden başardı ÖSS'de 176. oldu

    Adana'da görme engelli genç, dershane öğretmeninin özel ilgisi ve ablasının kaset kaydına aldığı ders notları sayesinde ÖSS'de sözel-2 puan türünde Türkiye 176'ncısı oldu. Sercan Aydın (18), öğretmen olacağını belirtti.

     YENİŞAFAK

     

     

     

     

     

     

  • İlginizi Çekebilir

    TÜM HABERLER