© Teknik Elektrik 2017-2024

Ömer Muhtarın oğlu: Ülkemizi daha iyi bir gelecek bekliyor

Bingazi sokaklarında direnişin izlerini sürerken Ömer Muhtar'ın ailesinden kimsenin kalıp kalmadığını merak ediyoruz.

Bingazi sokaklarında direnişin izlerini sürerken Ömer Muhtar'ın ailesinden kimsenin kalıp kalmadığını merak ediyoruz. Bizi gezdiren taksici bize büyük bir sürpriz yapıyor ve bir evin önünde duruyoruz. Nereye geldiğimizi anlamadan, uzun boylu bir genç güleryüzle bizi karşılıyor ve içeri buyur ediyor. Gözlerimize inanamıyoruz. Bir dergâhı andıran büyük salonda babasının heybetini ve gururunu yüzünde taşıyan yaşı epey ilerlemiş Ömer Muhtar'ın oğlunun yanına götürülüyoruz.

Bir anda Amerikalı ünlü oyuncu Anthony Quinn'in o ünlü Ömer Muhtar filminin bir sahnesinde yer alıyor gibi hissediyoruz kendimizi. Bizim Türk gazeteciler olduğumuzu öğrenen 90 yaşındaki Muhammed Ömer Muhtar, öncelikle Türk halkına selamlarını gönderiyor. Salonun her tarafında Ömer Muhtar'ın resimlerinin yanı sıra Libya'nın Kaddafi öncesi bayrakları asılı. Libya'daki direnişe ismi verilen 17 Şubat devrimini desteklediğini söylüyor oğul Ömer Muhtar ve ekliyor: "Ülkemizi daha iyi bir gelecek bekliyor." Ömer Muhtar'ın Muhammed'den başka iki de kızı olduğunu öğreniyoruz. Tek başına ayakta duramayan Muhammed Ömer Muhtar, Kaddafi ile ilgili ne düşündüğümüz yönündeki soruyu cevapsız bırakıyor. Belki de Libya'daki tüm kabilelerin ortak kahramanı olan babasının yolundan ayrılmayarak birleştirici olma rolünü sürdürmek istiyor oğul Ömer Muhtar. Pek çok kabile Kaddafi'ye karşı olduğunu resmen açıklasa da, bazı kabileler halen net bir tavır almış değil. Başta Kaddafi'nin kabilesi Kadafa olmak üzere bazıları ise Kaddafi'nin yanında yer alıyor. Suud ve Yemen liderlerinin oğul Ömer Muhtar'a gönderdiği küçük bir kama ve pek çok nişanın içinde olduğu küçük sandukçayı da gösteriyorlar bize. Ayrılırken elini öpmeye çalışıyoruz, izin vermiyor. Oğluyla birlikte olduğumuz kısa süreye rağmen Ömer Muhtar'ın o büyüsünü yeniden hissediyoruz. İtalyanların kabileler arası parçalanmışlıktan faydalanarak işgalini sürdürdüğü bu ülkenin Kaddafi sonrası nasıl olacağı kafalarda büyük bir soru işareti oluştururken Libya'nın yeni bir Ömer Muhtar'a yeniden ihtiyaç duyduğuna şahit oluyoruz.

Akşam saatlerinde yaptığımız görüşmeden çıkarken Bingazi halkı, ülkenin büyük kentlerinden Misurata'nın da düşmesinin sevincini yaşıyordu. Gece yarısına doğru ziyaretine gittiğimiz Bingazi Başkonsolumuz Ali Davutoğlu ise kendi bölgelerine giren kentlerde 8 binden fazla Türk'ün çalıştığını ve bunların çok büyük bir kısmının tahliye edildiğini söylüyor. Davutoğlu'nun verdiği bilgiye göre Libya'daki 25 bin Türk'ten 14 binden fazlası uçak ve gemilerle Türkiye'ye gönderildi.  zaman

TÜM HABERLER