© Teknik Elektrik 2017-2024

NORA ELEKTRİK A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE MUSİAD GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SAYIN NAİL OLPAK İLE SÖYLEŞİ

Sn.

Sn. Nail OLPAK, sizinle bugün daha çok Sivil Toplum Örgütleri hakkında konuşmak istiyoruz. Ancak önce kısaca kendiniz tanıtır mısınız? 
Burdur’luyum. İTÜ Makine Fakültesi’nden mezun oldum, Enerji alanında Master yaptım. Evli’yim, büyüğü Mimarlık Fakültesi Öğrencisi, küçüğü Fen Lisesi Öğrencisi iki oğlum var. 

İş hayatımda, profosyonel olarak, 6 yıl Makine İmalatında, sonra yaklaşık 17 yıl da Elektrik Malzemeleri, Elektrikli Ev Aletleri ve Spor Malzemeleri alanlarında faaliyet gösteren Cankurtaran Holding’te; sırasıyla Proje Müdürü, Fabrika Müdürü, Genel Müdür, Grup Başkanı ve Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım.

2005 yılından itibaren iki arkadaşım ile birlikte kurduğumuz Nora Elektrik Malzemeleri A.Ş. de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyorum. 

Biraz da Nora Elektrik A.Ş.‘nin faaliyetlerinden bahseder misiniz? 
Nora Elektrik A.Ş. kısaca; Otomatik Sigorta, Kaçak Akım Rölesi, Kompakt Şalter, Kontaktör, Termik Röle vb, Şalt Malzemeleri ile, Enerji Tasarruflu Lambalar, Armatürler vb,  Aydınlatma Malzemeleri alanında faaliyet göstermektedir. 

Bu ürünler, kendimize ait kalıp vs’ler kullanılarak, piyasamızda iyi bilinen ve bünyemizdeki markalardan birisi olan ESEM Markası ile üretilmekte ve garantimiz altında satışa sunulmaktadır. 

Temel olarak, ürünlerimiz, hem yurtdışında akredite laboratuarlar tarafından test edilerek CE Conformity Belgesi’ne, hem de TSE Kalite Belgesi’ne sahiptir. 

Önümüzdeki günlerde, pazarın ve müşterilerimizin talepleri doğrultusunda üretim hazırlıklarını tamamladığımız yeni ürün grupları da piyasaya sürülecektir. 

 











Şimdi de biraz Sivil Toplum Kuruluşları ile olan ilişkileriniz ve
görevlerinizden bahseder misiniz? 
STK Kuruluşları, toplumsal hayatımızda özellikle son dönemlerde ön plana çıkmakla birlikte, aslında kültürümüzde, gerek Vakıf Medeniyeti gerekse Mesleki Örgütlenme Modeli olarak Ahi’lik, Lonca Teşkilatı vb isimler altında yüzyıllardır var olan kurumlardır. Dolayısıyla, isimlendirilmeleri ne olursa olsun, gönüllülük üzerine kurulmuş, ama iyi tanımlanmış kural ve uygulamaları ile başarılı rol modeller olarak varlıklarını sürdüren, topluma hizmet üreten Gönül Fabrikaları’dır. 

Ben de bu açıdan bakarak, içinde yaşadığımız topluma karşı sorumluluklarımız olduğu bilincinden hareketle, Lise yıllarından itibaren bu tür yapılanmaların içinde oldum, Üniversite yıllarında da bu birlikteliğim devam etti. İş hayatına başladıktan sonra da, Meslek Dernek’lerinde Kuruculuk, Yönetim Kurulu Üyeliği, Vakıf Mütevelli Heyeti Üyelikleri yaptım, yapmaya da devam ediyorum. 

Bu çalışmalarda bana destek olanlara; profosyonel olarak çalıştığım dönemde işverenlerime, kendi işimi yaptığım dönemde iş ortaklarıma, özellikle de bu çalışmalara ayırmak zorunda kaldığım zaman dolayısıyla mağdur olan eşim ve çocuklarıma, teşekkür etmek isterim. Çünkü bu destekler olmadan bu tür çalışmaları yapabilmek ve sonunda bir başarı varsa, başarılı olabilmek mümkün değildir. 

Bu konuda dikkat ettiğim birkaç nokta da şunlardır; öncelikle bu yapılar gönüllü kuruluşlardır, imkan ölçüsünde maddi ve manevi olarak buralara katkıda bulunmak esastır. İkinci olarak, bu kurumların yönetimlerinde mutlaka görev almaya uğraşmamak ve öncelikle başka isteklilere görev alanı bırakmak daha doğru bir yaklaşımdır, ancak sizden görev almanız istenir, zaman ve imkan ayırabileceğinize inanırsanız da görevden kaçmamak kaydıyla. Üçüncü olarak, bu yapılarda bir menfaat elde etmek için görev alınmaz, ya da alınmamalıdır, elbette yapılan çalışmalar çerisinde doğal olarak ortaya çıkabilecek güzellikler ve dostlukları hariç tutmak kaydıyla. Son olarak, eğer ihtiyaç olduğunu düşündüğünüz bir alanda boşluk varsa, o alanda her türlü görevi almaya da hazır olmak gerekir. 

Bugüne gelirsek, hangi STK’larında, ne tür görevler yapıyorsunuz? 
Şu anda, MÜSİAD’ta Genel Başkan Yardımcısı, Kandilli Kulübü’nde Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi, İTO’da Elektrik-Ekipman Meslek Komitesi’nde Meclis Üyesi, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde Yönetim Kurulu Üyesi, Huzur Hastanesi Vakfı’nda Mütevelli Heyeti Üyesi, İGETEV’de Mütevelli Heyeti Üyesi, Mimarlar Mühendisler Grubu’nda Denetleme Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktayım.

Bu kurumların hiç birisini önem ve hizmet olarak diğerinden ayırmamakla birlikte, hem yaptığım görevin kapsamı, hem de son 5 yıl içerisinde en çok birlikte olduğum kurum’dan, MÜSİAD’tan bahsetmek istiyorum.

MÜSİAD ile tanışıp, üye olmadan fiilen çalışmaya 1996 yılında başladım, 1997 yılında da üye oldum. 2006 ve 2007 yıllarında Enerji Sektör Kurulu Başkanı, 2008 yılında Sektör Kurullarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, 2009 yılında Sektör Kurullarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. 2010 yılı itibarıyla da Sektör Kurullarından, Bilim ve Teknoloji’den ve Personel’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktayım.

 
















En yetkili ağızlardan biri olarak MUSİAD’ı bize anlatır mısınız?
MÜSİAD, bu alanda faaliyet gösteren benzeri birçok kurum arasında, 20 yıllık geçmişi ile bir öncü olması, en yaygın tabana sahip özelliği, özgün yaklaşım ve çalışmaları ile bir ekoldür, görünen odur ki, olmaya da devam edecektir. MÜSİAD’ı bir işadamı örgütlenmesi olarak tanımlayan en önemli özelliği de, ilke ve hedefleri itibarıyla, isminin başındaki ‘’MÜ’’; Müstakil olmasıdır. 

MÜSİAD; Yönetim Kurulu, Sektör Kurulu Başkanları ve Yönetimleri, Şube Başkan ve Yönetimleri ile GENÇ MÜSİAD yapılanmasından oluşan bir örgütlenme modeli ile çalışır. 

Standart olarak yapılan Komisyon, Sektör Kurulu vb faaliyetleri dışında en belirgin çalışmalarımız; 2 ayda bir farklı bir şubemizde bir Bakan’ımız ve Bakanlık Bürokratları’nın da katılımıyla gündemli olarak yapılan GİK toplantıları, Dış İlişkiler Komisyonunca gerçekleştirilen İş Gezileri ve Yurtdışından İş Heyeti Kabulleri, MÜSİAD Fuarı ve Uluslararası İş Forumu, Sektör Kurullarının her birisince farklı bir şubemizde gerçekleştirilen Türkiye İstişare Toplantıları, Sektör Raporları, Ekonomi Raporu, Çerçeve Dergisi, Gündeme bağlı olarak hazırlanan Anayasa Raporu-Mesleki Eğitim Raporu vb Raporlar, Her ay gerçekleştirilen Perşembe Toplantıları ve Panelleri, Konferanslar, Sempozyumlar vb, diye devam eder. 

MÜSİAD’IN üyelerine ve iş hayatına ne gibi katkıları var? İleriki zamanlar için planlarınız nelerdir? 
Üyelerimize ve İş hayatına yaptığımız katkıyı temel olarak; vizyon kazandırmak, mesleki ve sosyal anlamda güncel ve doğru şekilde bilgilendirmek, çevre edinmesine yardımcı olmak, sorunlarını öncelikle kendi sektöründeki kişilerle tartışabileceği bir ortam sağlayarak ortak aklın gösterdiği çözüm yollarını aramak, gerektiğinde de birinci derece yetkili devlet kademesinde ve her türlü platformda olabildiğince etkin temsil edilmesini ve çözüm bulunmasını sağlamak, elbette bunlar kadar önemli güzel dostluklar kazanmasını sağlamak, olarak özetlemek isterim. 

Türkiye genelinde Enerji Sektör Kurulundaki arkadaşlara ve bu kurula üye olmak isteyen meslektaşlarımıza ne tavsiye edersiniz? 
Herkes yakından iyi biliyor ki, hem bugün hem de orta vadede, Dünya’nın ve Türkiye’nin geleceğinde önemli köşe taşlarından birisi Enerji’dir, onun doğru ve etkin kullanımı, ona hakim olma gerçeği’dir. Dolayısıyla, bu alanda faaliyet gösteren herkes, küçük yada büyük işletme ayrımı, ya da malzeme üreticisi veya ticareti, enerji üretimi veya ilişkileri alanlarında faaliyet gösterme ayırımı yapmaksızın kendi konumunu ve geleceğini bu noktayı esas alarak planlama yapmalıdır. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER