NiLSON Elektrik fabrika müdürü Sayın Aydın EDİZ İle Söyleşi
RÖPORTAJLARSizi tanıyabilir miyiz? Kısaca kendinizden bahseder misiniz? İş deneyimlerinizi öğrenmek ve okurlarımıza aktarmak adına tecrübelerinizi paylaşır mısınız?
1981 Gümüşhane doğumluyum. Evli ve 2 çocuk sahibiyim. Yaklaşık 15 yıllık tecrübeli bir Endüstri Mühendisiyim. Plastik sektörü ve planlama mühendisliği ile başladım. İlk İş hayatıma (MİR HOLDİNG- DİZAN GRUP) Planlama & Lojistik Yöneticiliği ile devam edip sonrasında küçük ev aletleri (SİNBO) sektörde fabrika müdürlüğü görevini üstlendim. Sonra kilit sektörüne (KALE ENDÜSTRİ HOLDİNG- KALE KİLİT) geçiş yapıp orada da yaklaşık 5 yıllık tecrübe edindikten sonra şuan çalışmakta ve ekibinde yer almaktan mutluluk duyduğum NİLSON ailesinde Fabrika Müdürü olarak görev almaktayım.
Firmanız ve firmanızın faaliyet alanları ve geleceğe yönelik hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?
Sektöründe öncü olmuş ve uluslararası büyük marketlere birçok rakibini geride bırakmış özellikle 2018’deki yaptığı insan gücüne yatırımı ile birlikte ülkece yaşanılan büyük krizi fırsata çevirebilmiş bir firma alt yapımız mevcut bir firmayız.
Satış yelpazesi 40 ülkeyi aşan ancak bununla yetinmeyerek satış ve pazarlama olarak gözünü dünya devleri ile masaya oturmak, yeni ülke ve yeni müşterilere ulaşmayı ve bunların doğrultusunda 2019’da %40 büyümeyi hedef edinmiş.
2018 yılında çıkarmış olduğumuz tasarım, ekonomik ve kolay montaj başlıklarını içerisinde barındıran yeni nesil ürün serileri ile birlikte yeni pazarlara daha rahat girilmesinin zemini hazırlanılmıştır.
Geleceğe yönelik yüzde yüz yerli ve milli olan NİLSON cirosunun %70’lik payını ihracat olması dolaysıyla ülkemize katma değeri ile öne çıkarak, önümüzdeki ilk 5 yılda sektöründe ilk 3’de yer alması hedeflenmektedir.
Uzun yıllardır sektörde olan biri olarak, geçmişten günümüze Elektrik Sektörünün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Günümüzde elektrik ve elektronik sektöründeki gelişmeler ile teknoloji alanındaki bir çok yenilik ve gelişme iç içe geçmiş durumdadır. Elektrik ve elektronik alanındaki değişimler ve gelişmeler diğer sektörler ile bütünleşmekte bu şekilde daha hızlı ve daha teknolojik bir dönüşüm söz konusu olmaktadır.
Türkiye’de elektrik ve elektronik endüstrisinin geçmişi çok uzun yıllara dayanmamasına rağmen, özellikle son yıllarda sektörde hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. Bunun için firmaların Ar - Ge, İnovasyon ve Markalaşma konusunda ciddi yatırımlar yapması gerekmektedir. Sektöre kalifiye personel eksikliğini gidermek için altyapı ve insan kaynağının iyileştirilmesi gerektiğine inanıyorum.
Son olarak, Pazarlama, Dış Ticaret ve Finansal enstrümanların geliştirilmesi için sektördeki firmaların finans ve dış pazarlara ulaşma olanaklarının arttırılması için harekete geçmek gerekmektedir.
Sektörümüzde yeni girmiş olan yada sektörümüze yatırım yapmak isteyen girişimci arkadaşlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?
Bir önceki soruda da belirttiğim gibi Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma konularında maalesef ülkemizin ciddi eksiklikleri bulunmaktadır. Bu yüzden sektörümüze hizmet edecek kişilerin heyecanları ile beraber bu noktalara ciddi önem vermeleri gerekmektedir. Bilinmelidir ki ülke imajı bütün markaların önünde gelmektedir, bu yüzden kaliteli ürünün piyasa koşulları göz önünde bulundurularak fiyatlarının rekabet edilebilir seviyede tüketiciye sunmaları gerekmektedir. Dolayısıyla özellikle kendi sektörümüz için kısa vadeli planların belirleyici değil, temelleri sağlam atılan orta ve uzun vadeli hedeflerin ve buna yönelik planların yapılması gerekmektedir.
Sayın Aydın EDİZ bizlere vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Teknik Elektrik Postasına ve değerli ekibine bana bu imkânı verdikleri için teşekkür ederim.
İlginizi Çekebilir