© Teknik Elektrik 2017-2024

Moskova metrosunda terör: 38 ölü

Rusya istihbarat teşkilatı FSB Başkanı Aleksander Bortnikov, saldırıları Kafkas kökenli oldukları belirlenen iki kadın intihar eylemcisinin gerçekleştirdiğini duyurdu.

Rusya istihbarat teşkilatı FSB Başkanı Aleksander Bortnikov, saldırıları Kafkas kökenli oldukları belirlenen iki kadın intihar eylemcisinin gerçekleştirdiğini duyurdu. Ancak saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Halkın metroyu yoğun olarak kullandığı bir saatte gerçekleşen terör saldırılarının, Rusya'nın Kuzey Kafkasya'da son iki hafta içinde militanlara yönelik artan operasyonları ile bağlantılı olabileceği üzerinde duruluyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından başkentte gerçekleşen çeşitli terör saldırılarını hatırlayan Moskovalılar büyük panik yaşadı. Bortnikov, FSB binasının hemen yanı başında bulunan Lubyanka metro istasyonundaki patlamada 4 kilogram TNT kalıbının kullanıldığını, Kremlin'e yürüme mesafesinde bulunan Park Kulturi metro istasyonunda meydana gelen ikinci patlamada da 2 kilogram TNT kalıbının kullanıldığını duyurdu. FSB Başkanı, "Patlayıcıların metal parçaları ve somunlarla sarılarak etkisi artırılmış. Kuzey Kafkasya kökenli olduğu belirlenen intihar saldırganı iki kadının cesedine ulaşıldı." bilgisini verdi.

Saldırı sonrası Rusya'da Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in başkanlığında Güvenlik Konseyi acil olarak toplandı. Güvenlik görevlilerine teröristlerle sonuna kadar kararlılık içinde mücadele etmeleri talimatı veren Medvedev, "Terörün kökü kazınıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz." dedi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin bulunup imha edileceğini ve bundan hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini kaydetti. Putin, patlamalarda ölenlerle yaralıların yakınlarına da para yardımı yapılacağını bildirdi.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin ve diğer Müslüman örgütler de eylemleri kınayan açıklamalarda bulundu. Terör eylemi gerçekleştirenlerin Müslüman olamayacaklarını vurgulayan Gaynuddin, "Bu facia Rusya Müslümanlarının kalbini derin bir şekilde yaraladı. Terörist Müslüman olamaz! Müslüman da terörist olamaz! Bir canı öldüren tüm insanlığın katilidir." diye konuştu.

zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER