© Teknik Elektrik 2017-2024

MHP ile ortak akıl oluşturabilirsek, yeni anayasa sözünü yerine getiririz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, halen yemin etmedikleri için dün Genel Kurul'da 'yok' sayılan CHP ve BDP'li milletvekilleri ile bağımsızlar için 'devamsızlık' sürecini işletecekleri mesajını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, halen yemin etmedikleri için dün Genel Kurul'da 'yok' sayılan CHP ve BDP'li milletvekilleri ile bağımsızlar için 'devamsızlık' sürecini işletecekleri mesajını verdi. Bu da 'ara seçim' ihtimalini gündeme getirecek. Meclis başkanlığı seçiminin ardından TBMM kulisine çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, "Ara seçim formülünü destekler misiniz?" sorusuna, "Şu anda Parlamento çalışıyor ve burada yemin edilmediği sürece devamsızlık söz konusudur. Buraya gelip katılmak, yasama çalışmalarına katılmak anlamına gelmez. Bugün önemli bir yasama çalışmasıydı ve bu yasama çalışmasında yok listesine girmişlerdir." cevabını verdi. "Ekimde bir adım atabilir misiniz?" sorusunu da, "Ekimi niye bekliyorsunuz daha temmuzdayız." şeklinde cevapladı. Erdoğan'ın sözleri, ara seçime 'yeşil ışık' şeklinde yorumlandı.

TBMM İçtüzüğü'nün 138. maddesine göre, bir ay içerisinde 5 kez Genel Kurul çalışmalarına mazeretsiz olarak katılmayan vekillerin milletvekillikleri düşebiliyor. Bunun için, Genel Kurul'da oylama yapılması ve üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) ile karar verilmesi gerekiyor. Mevcut durumun devam etmesi halinde toplamda 169 üyenin milletvekilliği düşürülebilir. Bu durumda da ara seçim gündeme gelir. Çünkü Anayasa'da, 'boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde (28 vekilliğin boşalması yetiyor), ara seçimlerin üç ay içinde yapılmasına karar verilir' hükmü söz konusu.

MHP İLE anlaşabilirsek yeni ANAYASA YAPABİLİRİZ

Başbakan Erdoğan, CHP ve BDP'nin boykotunun devam etmesi halinde anayasa çalışmalarının riske gireceği endişelerine de karşı çıktı. Konsensüs sağladıkları takdirde MHP ile birlikte anayasa konusunda verilen sözün yerine getirilebileceğine işaret etti: "Burada biz eğer şu anda imzayı atmış olan MHP ile bir konsensüs oluşturabilirsek burada bir ortak akıl oluşturabilirsek, anayasa çalışmaları noktasında verdiğimiz sözü yerine getirebiliriz. Nedir bu ortak akıl? Bütün sivil toplum örgütleri ile otururuz, konuşuruz, çalışmaları yaparız ve ülkemize hizmet konusunda kapıyı ciddi manada açmış oluruz. CHP'nin anamuhalefet partisi olması hasebiyle bu çalışmaların içerisinde olması en büyük arzumuzdur. Demokratik parlamenter sisteme güç katması açısından da önemlidir."

CHP'nin şu ana kadar takındığı tavrın yanlış olduğunun altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti: "Parlamento hukukunu bilmemenin çok acı bir örneğidir ve doğal seyri içerisinde üzerlerine düşen görevi yerine getirmeleri gerekir. Bizim önyargılarımız yok, tam aksine milletimize hizmet bizim önceliğimizdir. Bunun dışında kimseye de kinimiz nefretimiz söz konusu değildir."

Erdoğan, TBMM'nin yeni başkanı Cemil Çiçek ve ailesine 'hayırlı olsun' temennisinde de bulundu. Çiçek'in ilk konuşmasındaki mesajlarıyla ilgili olarak, "Gayet güzel, hep arzu edilen mesajlar. Temenni ederim ki sıkılı eller olmaz. Eğer sıkılı olursa yumruk oluyor. Eğer eller açık olursa tokalaşmaya yönelik oluyor, o da barışa uzanan el oluyor." ifadelerini kullandı. Başbakan, bir soru üzerine, önceki gün Kütahya'da CHP için söylediği, "Tükürdüğünü yalayacaklar." sözünün de arkasında durdu.

Kabineyi sunmak üzere yarın Köşk'e çıkıyor

Meclis başkanının seçilmesinin ardından gözler, yeni kabinede yer alacak isimlere çevrildi. Bakanların kim olacağı hakkında sır vermeyen Başbakan Tayyip Erdoğan, dünkü AK Parti grup toplantısı sonrasında gazetecilerin kabineye ilişkin sorularına muhatap oldu. Erdoğan, kabinenin ne zaman Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulacağına ilişkin soru üzerine, "Büyük ihtimalle çarşamba gibi..." dedi.

Öte yandan grup toplantısı öncesinde TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, gazetecilerle sohbet etti. Kuzu'ya "CHP'nin yemin etmemesinin Meclis çalışmalarına nasıl yansıyacağı" sorusu yöneltildi. Kuzu, Meclis'e gelmeyen milletvekillerinin faaliyetlere katılamayacağını ifade ederek, "Asıl olay bizim için orasıdır. Meclis'e giremez, faaliyetlere katılamaz, hiçbir yasal işlemde bulunamaz." görüşünü dile getirdi. "Faaliyete katılmayınca devamsızlık devreye giriyor mu?" sorusuna da "Devam konusunu oturup konuşmak lazım." karşılığını verdi. Burhan Kuzu, "Karar almada engel bir durum yok değil mi?" sorusu üzerine de, "Yok hayır. Yasal hiçbir engel yok. Meclis de komisyon da çalışır, yasa da çıkar." dedi.  zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER