© Teknik Elektrik 2017-2024

Mezarı 19 yıl sonra açıldı naaşı incelemeye uygun

8 Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın şüpheli ölümünün üzerindeki sır perdesini kaldırmaya yönelik dün önemli bir adım atıldı.

8 Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın şüpheli ölümünün üzerindeki sır perdesini kaldırmaya yönelik dün önemli bir adım atıldı. 17 Nisan 1993 tarihinde Orta Asya ve Türk cumhuriyetlerine yaptığı ziyaretin ardından Çankaya Köşkü'nde geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden Özal'ın, İstanbul Anıt Mezar'daki kabri açıldı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, merhum Özal'ın naaşının önemli ölçüde bozulmadığını söyledi. Ergin, adli tıp uzmanlarının 'umduklarının çok ötesinde verilere' ulaştıklarını kaydetti.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı mezar açma işlemine aileden kimse katılmadı. Özel yetkili Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan, Ergenekon savcısı Muammer Akkaş ve talimat savcısı Ümit Zafer Çolak, başından sonuna kadar nezaret etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da çalışmaları takip etti.

Merhum Cumhurbaşkanı'nın naaşı, temiz bir malzeme ile çinko kaplı bir tabuta yerleştirilerek Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Adli Tıp'ta öncelikle DNA testi ve otopsi yapılacak. Daha sonra naaş ve mezardan alınan örnekler, laboratuvarlara götürülecek ve travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak. Ayrıca zehir taramaları da yapılacak. Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce, naaşın incelemeye uygun olduğunu, raporun en erken iki ay sonra çıkacağını açıkladı. Turgut Özal'ın anıtmezarındaki çalışma dün sabahın ilk ışıklarıyla başladı. Anıtmezarın bulunduğu bölgeye sabah saat 06.30 sularında 2 iş makinesi getirildi. Olay yeri inceleme, bomba imha ve Çevik Kuvvet ekipleri de anıtmezarın bulunduğu bölgede tedbir aldı. İş makineleri ve polis ekiplerinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan ile İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce'nin de aralarında bulunduğu kurumun morg, kimya ve biyoloji ihtisas dairelerine bağlı görevliler de anıtmezara geldi. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından saat 08.40'ta anıtmezarın sac levhalarla kapatılan bölümüne giren bir iş makinesi ve 'hilti' adı verilen aletlerle lahitler kırıldı. Saatler 12.15'i gösterdiğinde cesede ulaşıldı.

Çalışmalara İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da nezaret etti. Cesede ulaşılmasının ardından açıklamalarda bulunan Çolakkadı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Özal'ın mezarının açılmasına karar verdiğini hatırlatarak, Ankara'nın talimatını yerine getirdiklerini söyledi. Anıtmezarda bir hafta süren ön çalışmalarını yaptıklarını, yol haritasını çizdiklerini anlatan Çolakkadı, "Ne şekilde açacağımızı, ne işlem yapacağımızı uzmanlarla, adli tıpçılarla görüştük. Ne yapacağımızı tamamen planladık. Bugün uyguluyoruz. Planladığımız gibi yaptığımız şu; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatına uygun olarak mezarı açtık. Ceset yerinde, üzerini kaldırdık. Bundan sonra ceset alınacak, Adli Tıp Kurumu'nda incelenecek. Her şey planlandığı gibi oldu, herhangi bir aksama yok.'' diye konuştu. Bir soru üzerine Çolakkadı, Özal ailesi ile görüştüklerini, ailenin avukatı ve temsilcilerinin de anıtmezarda olduğunu aktardı. Çolakkadı, "Onlar da izliyorlar. Bundan sonra yapılacak aşama, adli tıpta yapılacak inceleme." diye konuştu.

Naaşın bozulmaması uzmanları şaşırttı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Adli Tıp uzmanlarının kabri açılan merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşında 'umduklarının çok ötesinde verilere' ulaştığını bildirdi. Özal'ın cenazesinin önemli ölçüde bozulmadığını belirten Ergin, "Kabirden tahminlerin ötesinde adli tıp uzmanlarını da şaşırtan derecede son derece sağlıklı veriler elde edildi. Herhangi bir zehirlenme, toksit madde, doğal olmayan bir ölüm nedeni varsa bugün kabirden çıkarttıkları cenaze bütün bunların sonuçlarını vermek için son derece müsait halde."diye konuştu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bugün TV'de katıldığı Temsilciler Meclisi programında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kabrinde Adli Tıp uzmanlarının yaptığı çalışmayla ilgili soruları cevapladı. Adli tıpçılar umduklarının çok ötesinde verilere ulaştıklarını belirten Ergin, 'Sonuçlardan sonra tartışma bitecek mi' sorusuna, "İnşallah." cevabını verdi. Ergin, "Cenazenin önemli bir kısmı korunmuş, bozulmamış." ifadelerini kullandı. Bu arada edinilen bilgilere göre, Adli Tıp uzmanları Özal'ın kabrinde su kaynağı ile karşılaştı. Naaşın bel bölgesinden boynuna kadar olan bölümünün, suyun sabun etkisi yapması sayesinde korunduğu, Özal'ın iç organlarında bozulma olmadığı kaydedildi.

Sonuç, iki aydan önce çıkmayacak

Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce ise, "Cenazeye ulaştık, rahmetli cumhurbaşkanımızın cenazesini Adli Tıp Kurumu'na götürüceğiz. Örneklerle ilgili çalışma cenaze buradan çıktıktan sonra bir süre daha devam edecek. Cenaze Adli Tıp Kurumu'na geldikten sonra çalışmamıza orada devam edeceğiz. Beklentimiz, cenazeyi cuma veya cumartesi günü aileye teslim etmek. Analizlerimizin sonucunda raporun daha önce de belirttiğimiz gibi iki aydan önce çıkması mümkün değil, öyle görülüyor. Analizler bittikten sonra raporlama sürecini Cumhuriyet Başsavcılığı'na ileteceğiz, açıklamayı da onlar yapacak.'' ifadelerini kullandı. Bir gazetecinin, "Cenaze ne durumda?'' sorusunu, "Onunla ilgili müsaade ederseniz bilgi vermeyeyim." şeklinde cevapladı. Bir başka soru üzerine, cenazenin şu anki durumunun incelemeye uygun olduğunu aktardı. "İnceleme sonucunda Turgut Özal'ın zehirlenip zehirlenmediği kesin bir şekilde ortaya çıkabilir mi?" sorusunu ise, "İnceleme yapmadan bir şey söylemek mümkün değil. Çalışmadan bir şey açıklamak doğru değil. Önce bir çalışalım, bulgularımızı ortaya koyalım. Ne varsa bu zaten kamuoyu ile paylaşılacak.'' dedi.zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER