Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale geldi: Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınır?
GÜNCELMesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale geliyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işletmelere ise ceza kesilecek. Peki Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınır? Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işletmelere ne kadar ceza kesilecek? 8 soruda Mesleki Yeterlilik Belgesi- İşte ayrıntılar..
Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma zorunluluğu 26 Mayıs’ta başlıyor. Zorunlu hale getirilen yeni uygulama ile çalışanlarına ait mesleki yeterlilik belgesi ibraz edemeyen işletmelere ise çalışan başına 500 TL ceza kesilecek. Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan işletmelere 26 Mayıs tarihinden itibaren ceza kesilmeye başlanacak. Bu tarihten itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslek dalında yeterlilik belgesi olmayanlar çalışamayacak.
'BELGELENDİRİLEN ÇALIŞAN SAYISI YETERSİZ'
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 2006 yılından bugüne kadar yaklaşık 50 bin kişiye belgelendirme yaptığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilk tebliği ile zorunluluk getirilen inşaat, otomotiv, makine ve doğalgaz sektöründe yaklaşık 1 milyon kişinin çalıştığı düşünüldüğünde yapılan belgelendirmenin çok yetersiz kaldığını vurgulayan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar şunları söyledi:
"İlgili Kanun gereği, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu diploması ile mesleki eğitimmerkezinden alınmış ustalık belgesi dışındaki tüm belgeler geçerliliğini yitirecektir. MEYBEM A.Ş., 2016 Şubat ayından itibaren tüm Türkiye’de yaklaşık bin belgelendirme yaptı. Bu belgelendirmelerin yaklaşık 200’ü Odamız aracılığı ile yapıldı. İş gücü piyasasının beklentiler doğrultusunda nitelikli işçiye sahip olması ve el yordamıyla sorunları halletmek yerine, sistemli bir şekilde yol almayı sağlayacak bu projenin sağlıklı bir şekilde yürümesi için bizler de elimizden gelen gayretle katkı sunmaya devam ediyoruz."
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslek dalında işletmelerde 26 Mayıs tarihinden itibaren uygulamaya geçecek. Peki Mesleki Yeterlilik Belgesi nedir? Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınır? İşte detaylar..
MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NASIL ALINIR?
Bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gereklidir.
Adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını MYK internet sitesindeki yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları arama modülünden sorgulama yaparak öğrenir.
Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülür, bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yaparlar.
Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dâhilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenir.
T.C.KİMLİK NO İLE MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin görsel özellikleri nelerdir?
MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri ve MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartları, yalnızca MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca (YBK) düzenlenir. Belge ve kimlik formatları MYK Yönetim Kurulu tarafınca belirlenmiş olup, aşağıdaki özelliklere sahiptir:
Belge ve kimlik kartlarının ön yüzünde belgeyi düzenleyen YBK’nin logosu ve ismi yer alır.
Belge ve kimlik kartlarının ön yüzünde belgeyi düzenleyen YBK’ye ait MYK Markası ile akreditasyon markası bulunur.
Belge ve kimlik kartlarının arka yüzünde belgelerin doğrulanmasını sağlayan kare kod barkod yer alır. Cep telefonlarında, tabletlerde veya diğer mobil cihazlarda bulunan kare kod barkod okuyucu programlar kullanılarak bu kare kod barkodlar okutulduğunda her belge- kimlik sahibinin belgesine ait bilgiler MYK Web Portal üzerinden kontrol edilebilir.
Belgelerin arka yüzünde güvenliğin sağlanması ve sahteciliğin önlenmesi amacıyla MYK logosunu içeren hologram etiket bulunur.
MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ÖRNEĞİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU NEDİR?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaptı.
Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”
HANGİ MESLEKLERDE MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ARANACAKTIR?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştır. Bu kapsamda söz konusu tebliğ ekindeki listede belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. İşbu Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacaktır.
Bakanlık Tebliğinde yayımlanan 40 meslekte başlayan belge zorunluluğunun ilk aşamada Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ücret tarifesi listesinde yer alan 106 meslekte devam etmesi sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerin tamamında uygulanması planlanmaktadır.
HANGİ MESLEKLERİN SINAV ÜCRETLERİ KARŞILANACAK?
Bakanlıkça yayınlanan tebliğlerde yer alan mesleklerde MYK tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretleri Bakanlar Kurulunun yayımladığı tarife kapsamında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Sınavların tarifede yer alan limitin üstünde olması halinde bu farkın adaylar tarafından karşılanması gerekmektedir.
8 SORUDA MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ
1. 6645 sayılı Kanun, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) açısından neler getiriyor?
Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında olup Bakanlıkça yayımlanacak tebliğlerde yer alan mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu olmaktadır. Belge zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin belge masraf karşılığı ile Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen miktarı geçmemek üzere sınav ücreti İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen esaslar doğrultusunda İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır.
2. Hangi mesleklerde belge zorunluluğu aranacak? Belgesi olmayanlar için geçiş süreci ne kadar sürecek?
Belge zorunluluğundan bahsedilebilmesi için, MYK tarafından ilgili mesleğin ulusal meslek standardının yayımlanmış olması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğlerde bu mesleğe yer verilmiş olması gerekmektedir. Tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay içinde bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesini almış olması gerekmektedir. 12 aydan sonra bu Kanunda düzenlenen esaslara göre, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamaz. 25/05/2015 tarihinde Resmî Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2015/1 nolu ilk tebliğde yer alan 40 meslek ile başlayan belge zorunluluğunun Kurumca standardı hazırlanmış diğer tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerde de peyderpey devam etmesi beklenmektedir. Bu doğrultuda Bakanlıkça 2016/1 nolu ikinci tebliğ 24/03/2016 tarihinde yayımlanarak 8 meslek daha belge zorunluluğuna dâhil edilmiştir.
3. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu ne zaman başlayacak?
25/05/2015 tarihinde Resmî Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2015/1 nolu ilk tebliğde yer alan 40 meslekte belge zorunluluğu 26/05/2016 tarihinde başlarken, 24/03/2016 tarihinde Resmi Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2016/1 nolu ikinci tebliğde yer alan 8 meslekte belge zorunluluğu 25/03/2017 tarihinde başlayacaktır.
4. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmayan durumlar nelerdir?
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz.
5 .Sınav ve Belgelendirme ücretleri için devlet katkısı olacak mı? Ne zaman başlayacak?
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı Fondan karşılanır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenir. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
6. Kimler yararlanıcı olabilir?
Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde yer alan mesleklerde, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yapılan sınavlar sonucunda belge almaya hak kazanan bireyler bu kanun kapsamında yalnızca bir kez yararlanıcı olabilirler.
7. Sınavdan başarısız olan adayların ücretleri fondan karşılanacak mı?
Hayır, sınavlardan başarısız olan adayların sınav ve belgelendirme ücretleri fondan karşılanmayacaktır.
8. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden edinilebilir?
Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
İlginizi Çekebilir