© Teknik Elektrik 2017-2024

Maduro’yu Türkiye Kurtarır

Venezuela’da siyasi darbi girişimi yapıldığını belirten Doç. Dr. Mehmet Özkan, “Venezuela’nın içinde bulunduğu ekonomik sorunlar ülkedeki siyasi problemleri beraberinde getirdi” dedi.

Venezuela’da ekonomik sorunların siyasi sorunları doğurduğunu söyleyen Doç. Dr. Mehmet Özkan, “Maduro'nun acil paraya ihtiyacı var. Bu konuda çözümü Türkiye’de buldu. Ülkesinden altın çıkartarak Türkiye'de rafine edip döviz girdisi sağlamak istiyor. Çünkü petrol üretiminden para gelmiyor, dışarı satılan petrolün parası borçlar ve ambargodan dolayı kullanılamıyor” dedi.

TÜRKİYE ARABULUCU OLABİLİR

Venezuela konusunda Türkiye’nin kilit rolde olduğunu kaydeden Özkan, “Maduro'nun altın dolayısıyla Türkiye’ye çok ihtiyacı var. Türkiye, hem Lima Grubu ülkeleri hem Venezuela hem de ABD ile iyi ilişkileri olan nadir bir ülke. Türkiye isterse Venezuela ile bölge ülkeleri arasında ayrıca Maduro ile de ülke muhalefeti arasında arabulucu olabilir”  dedi.

Venezuela’da bir grup askerin internette yaydıkları görüntülerle darbe çağrısı yaptığını hatırlatan Özkan sonrasında Başkent Karakas'ta sosyal medya erişiminin sınırlandığını ve ayaklanan askerler derdest edildiğini kaydetti. Özkan, bu durumun Venezuela'da ilk kez yaşanmadığına değinerek şunları söyledi: “Lima Grubu denilen bölgede yer alan 13 ülke Maduro'yu Başkan olarak tanımama kararı aldı. Buna göre Maduro’ya yönelik bölgesel izolasyon derinleşecek. Küresel anlamda Trump Whashington DC'deki muhalefetin baskıları sonrası, Venezuela Meclis Başkanı’nı Cumhurbaşkanı olarak tanıdı. Avrupa ülkelerinin çoğu (kısmen Vatikan hariç) Maduro konusunda benzer düşünüyor. Ama ABD'nin bölgesi olduğu için fazla öne çıkmıyorlar.”

Ambargo Venezuela’yı bitiriyor

Venezuela'da 32 milyonluk nüfusun yaklaşık 4 milyonunun 4 yılda ülkeyi terk ettiğini belirten Özkan, Venezuela’nın göçmen konusunda Latin Amerika'nın Suriye’si konumuna ulaştığının altını çizdi. Özkan, ülkedeki enflasyonun çok yüksek olduğunu ve petrol üretiminin yaklaşık yüzde 60 düştüğünü de dile getirerek ülke parası Bolivar’ın kâğıttan daha değersiz bir hale geldiğini vurguladı.

Türkiye kilit rolde

Özkan, Türk dış politikasını büyük bir fırsat yakaladığını söyleyerek Türkiye’nin Venezuela üzerinden Latin Amerika’da kendisine bir etkinlik sahası açabileceğine vurgu yaptı. Özkan. Maduro'nun altına dolayısıyla Türkiye’ye çok ihtiyacı var. Türkiye, hem Lima Grubu ülkeleri hem Venezuela hem de ABD ile iyi ilişkileri olan nadir bir ülke. Türkiye isterse Venezuela ile bölge ülkeleri arasında ayrıca Maduro ile de ülke muhalefeti arasında arabulucu olabilir. Türkiye, Venezuela’da işler kötüye gitse bile böyle bir girişimi sonrası yine kazanan taraf olur. Bölgede ve dünyada ciddi bir prestij sağlar. Türkiye herhangi bir girişimde bulunmayarak beklerse Venezuela’da bir darbe olursa ya da buradaki boşluğu Rusya doldurarak sistemsel bir soruna neden olursa Türkiye’nin bu durumlarda ne yapacağını belirlemesi gerekiyor. Altın ambargosundan dolayı Türkiye cezalandırılabilir, maddi anlamda bedel ödemek zorunda kalabilir. Çoğu ülke şu an Venezuela'nın Türkiye sayesinde ayakta durduğuna inanıyor. Bence Türkiye Venezuela'dan ikinci bir Somali hikâyesi çıkartmalı. Türk dış politikası genişletilip derinleştirilebilir. Türkiye’nin Afrika politikasında Somali ne kadar önemliyse Venezuela da oluşturulacak bir Latin Amerika politikasıyla değerli hale gelebilir.”

www.milatgazetesi.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER