© Teknik Elektrik 2017-2024

Luna Elektrik Sayaçları Genel Müdürü Sn.Mustafa Karabağlı İle Söyleşi

Sn.

Sn. Mustafa Karabağlı sayaç piyasasına bu kadar kısa bir sürede hızlı bir giriş yaptınız ve aynı kararlılıkla, aynı hızla büyümeye davam ediyorsunuz. Öncelikle başarılarınızdan dolayı sizi ve tüm çalışanlarınızı tebrik ediyoruz. Deneyimli bir Elektrik Sayacı üreticisi firmanın Genel Müdürü olarak sizce bundan sonraki Elektronik Elektrik Sayacında gelinecek nokta nedir?

 - “Artık sadece elektrik tüketimini ölçmek yetmez, yönetmek de gerekir.”
diye söze başlayan Sn. Karabağlı sözlerine şöyle devam etti.

-Enerjinin en önemli güç faktörü haline geldiği günümüzde, enerji maliyetlerinin günlük değişmesi, enerji ölçümlerinin doğru olduğu kadar zamanında yapılmasını da gerekli kılmıştır. Enerjinin doğru ve güvenilir bir şekilde ölçülmesinin yanı sıra, zamanında ölçülmesi de günümüz piyasasında önemli bir yer almış, artık tüketilen enerjiyi yönetmek gerektiği gerçeği ortaya çıkmıştır.

Luna Elektronik Elektrik Sayaçlarının bu konudaki çalışmalarından bize biraz bahseder misiniz?

Bu doğrultuda LUNA Elektronik Elektrik Sayaçlarının ürünleri ve projeleri arasında yer alan RS485 Protokolü İle Sayaçların Merkezden Okunması ilgili sistem, sahadaki sayaçların merkezden otomatik olarak okunması , okunan verilerin işlenmesi, faturalandırılması gibi unsurları kapsamaktadır. Bu doğrultuda amaç esasen tüketilen ve üretilen elektrik enerjisinin yönetilmesidir. Sistemde, merkezden sayaçlara ulaşılarak sayaçların bilgileri toplanmakta ve bu doğrultuda sayaçlar ile merkez karşılıklı olarak haberleşmektedir. Şimdilik genel olarak az sayıda abone bulunan yerleşim birimlerinde kullanılan sistem genel olarak aşağıdaki yerleşkelerde tercih edilmeye başlanmıştır.

1. Tatil Köyleri

2. Pansiyonlar

3. Özel  İşletme Lojman ve Sosyal Tesisleri

4. Askeri Lojmanlar

5. Özel Siteler

6. Organize Sanayi Bölgeleri

7. Sayaç okuma ve Faturalandırılmasının yapıldığı tüm yerlerde

Bu sistemin avantajı, merkeze verilerin tamamen otomatik olarak aktarılması ve faturalama, kesme ve açma işleminin merkezden yapılmasıdır. Her sayaca gidilerek okuma yapılması ve karar verilmesi yerine otomatik olarak bu işlemin yapılması İş yükünü hafifletmektedir. Ayrıca sürekli takip yöntemi ile oluşan en küçük beklenmedik bir durum merkez tarafından hemen fark edilmekte ve merkezdeki bilgisayar aracılığı ile gönderilen elektronik posta vasıtası ile de sorumlu kişiler görevleri başında olmasalar bile cep telefonları ile elektronik postalarına bakarak durumdan haberdar olabilmektedirler.
 “Uzaktan Sayaç Okuma Projesi, Türkiye’de elektrik enerjisinin denetimi ve verimli kullanımı adına atılmış en önemli adımlardan biridir. Uzaktan okuma sisteminin Türkiye'de uygulanmasıyla kayıp kaçaklar düşecek, enerji kalitesi iyileştirme çalışmaları daha sağlıklı yapılacaktır. Uzaktan sayaç okumada farklı iletişim teknolojileri de kullanılmaktadır. En çok tercih edilen teknoloji ise yurt çapında yaygınlığı, ek kurulum gerektirmemesi, mesafe problemi yaratmaması ve düşük iletişim maliyetleri nedeniyle GSM bağlantısı olması kaçınılmazdır.

3G Teknolojisinin Elektrik Sayaçlarını Uzaktan Okumaya yönelik çalışmalara ne gibi bir etkisi olacaktır?

3G teknolojisi cepten görüntülü konuşturma ve hızlı internetin yanında birçok yeniliği daha hayatımıza sokacaktır. Sayaçların uzaktan okunması yanı sıra sayaç ve enerji ile ilgili birçok veri çok hızlı bir şekilde aktarılacak ve merkez tarafından değerlendirilerek gerekli aksiyonlar alınabilecektir. Örneğin bir abonenin şebekeden çektiği akımın veya tükettiği gücün anlık olarak grafiksel olarak gözlenebilmesi veya izlenebilmesi mümkün hale gelecektir. Hatta abonenin tükettiği enerjinin kalite seviyesini bile incelemek ve ne miktarda temiz (elektriksel gürültüye yol açmayan) veya kirli (elektriksel gürültü ve parazite yol açan) bir tüketim yaptığını bile uzaktan erişim ile izlemek ve değerlendirmek olanaklı hale gelebilecektir.

Sayaçlara sim kart takılacak ve sim kart entegre edilmiş sayaçlar uzaktan izlenebilir ve kontrol edilebilir hale gelecektir. Türkiye’de 25 milyondan fazla abone olduğu düşünüldüğünde bu konuda büyük bir altyapıya ve yatırımlara ihtiyaç duyulacaktır.

Luna Elektronik Elektrik Sayaçları’nın da bu konuda çalışmaları olduğu kulağımıza gelen bilgiler arasında. Bu konuda neler söylemek istersiniz ? 

-LUNA Sayaçları güçlü Ar-ge ekibiyle bu konuda da çalışmalarına son hızla devam etmektedir. Şüphesiz ki LUNA sayaçları bu yeni teknolojinin öncülerinden olacaktır. Ayrıca şu anda henüz gündemde bile olmayan daha yeni teknolojiler konusunda çalışmalarımız devam etmekte olup bu konuda da bazı sürpriz gelişmeler yakında duyurulacaktır.

Peki bu Uzaktan Okumanın sağlayacağı katkılar neler olacaktır?

-Sayaçların cep telefonu ile uzaktan kontrol edilmesinin sağlayacağı katkılar ise özetle şu şekilde sıralanabilir: Elektrik kaçakları sadece abone toplamlarının merkez sayaç verileri ile mukayesesi ile bile tüme varımdan çok kolaylıkla takip edilerek tespit edilebilecektir. Yılın sadece belirli zamanlarında kullanılan (Örneğin yazlık veya bağ evi gibi)  bazı yerlerde gitmediğiniz ve kullanmadığınız halde sürpriz faturalar ile karşılaşabiliyorsunuz. Elektrik parasını ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu sistemle ayda bir kontrol değil, 7 gün 24 saat sürekli kontrol  sağlanıyor. Kimin, ne zaman, ne kadar kullandığı kolaylıkla hem abone hem de dağıtım şirketi (TEDAŞ) tarafından kolaylıkla takip edilebilecektir.

Dağıtım şirketleri kullanıcıya özgü paketler oluşturabilir hale geleceklerdir. Kullanıcı örneğin elektriği hangi saatlerde kullanıyorsa, şirket “biz bu saatlerde elektriği açalım, fiyatı şudur” diye paket sunabileceklerdir. Aynı Telekom veya GSM operatörleri gibi çalışma imkanı elde edeceklerdir.
 
deme sistemleri de değişecektir. Kullanıcı fatura ödemelerini isterse cep telefonu üzerinden yapabilecektir. Hatta yüklediği cep telefonu kontörlerini isterse elektrik faturası ödemek için de kullanabilecektir.

Kullanıcı bu sayede ciddi bir takip, sürekli olarak tüketim ve verilerden haberdar olabildiği için ciddi bir tasarruf sağlayabilecektir. Ayrıca dağıtım şirketleri sayaç memurlarını ayda bir evlere göndermek zorunda kalmayacaktır.

Elektrik Sayaçlarında Uzaktan Okuma Projesi hayata geçilirse Elektrik Üreticilerine ve Dağıtıcılarına ne gibi etkisi olur?

Depolanması oldukça pahalı ve depolanınca verimsiz olan bir enerji türü olan elektrik enerjisinde maksimum verim için üretimle tüketim arasında kesin denge kurmak gerekmektedir.  Bu dengeyi sağlayabilmek için de geçmişe ilişkin değerlere bakarak gelecek için isabetli tahminler yapmak zorunlu hale geldiği gibi anlık verileri izlemek ve buna bağlı sonuçları değerlendirmek de oldukça önemlidir.

Uzaktan Sayaç Okuma Sistemi anlık veri aktarımını sağlarken aynı zamanda insan faktörünü de ortadan kaldırmaktadır. Bu sayede anlık tüketim izleme ve üretim tahmini yapılabilecektir. Örneğin günde sadece birkaç saat çalışan bir termik santralin geriye kalan bütün günü boş geçirmesi hem üretilen enerji maliyetinin neden yüksek olduğunu açıklamakta, hem de yapılan yatırımın ne kadar verimsiz olduğunu ortaya koymaktadır. Üretilen ile tüketilen enerji arasındaki dengenin sürekli kurulması oldukça önemlidir.

Uzaktan Sayaç Okuma Projesi ile sayaç uzaktan okunabiliyor ve verileri istenilen zaman aralıklarında merkeze aktarılabiliyor olacaktır. Böylelikle TEİAŞ doğru verilere anlık olarak ulaşacaktır. Bu veriler, sunucular üzerinde işlenerek detaylı raporlar haline dönüşecektir. Sistem sayesinde hangi üreticinin sisteme ne kadar enerji verdiği, hangi tüketicinin ne kadar enerji çektiği bilinebilecektir. Kısacası elektrik enerjisi doğru bir şekilde yönetilebilecektir.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER