© Teknik Elektrik 2017-2024

Ligde Şampiyonu Denizli belirleyecek düşme hattında bir can daha yanacak

Denizlispor ile bugün deplasmanda karşılaşacak Beşiktaş, şampiyonluğa en yakın takım olarak görünse de takipçisi Sivas, Ali Sami Yen'de G.

Denizlispor ile bugün deplasmanda karşılaşacak Beşiktaş, şampiyonluğa en yakın takım olarak görünse de takipçisi Sivas, Ali Sami Yen'de G.Saray'ı yenerek son saniyeye kadar mutlu son hayalini sürdürmek istiyor. Peki şampiyonluk için Beşiktaş'a beraberlik yetecek mi, Sivas'ın şansı ne oranda, Trabzonspor'un kupayı kaldırma ihtimali var mı?

Herkes elde kâğıt-kalem harıl harıl hesap yapıyor. Ama Futbol Müsabaka Talimatnamesi'ne (FMT) göre ligdeki sıralama kriterleri gayet açık ve sarih. İsterseniz merak ettiğiniz tüm ihtimalleri tek tek ele alalım. Beşiktaş'ın şampiyonluğu için Denizli deplasmanında galip gelmesi yeterli oluyor. Bu durumda Sivas'ın ya da Trabzon'un alacağı sonuç hiç önemli değil. Peki Beşiktaş berabere kalırsa ne olacak? Siyah-Beyazlı takım berabere bile kalsa, Sivas eğer rakibini 3 farklı yenemezse gülen taraf yine Beşiktaş olacak. Beşiktaş berabere kalır, Sivas da G.Saray'ı 2 farkla yenerse işte o zaman aşağıda açıklayacağım kriterler büyük önem taşıyor. Zira iki takımın genel averajı eşitleniyor. FMT'nin puanlama kriterine göre sezon sonunda ligi aynı puanda bitiren takımların önce kendi aralarında oynadıkları maçlardaki puan üstünlüğüne bakılır. Beşiktaş ile Sivas arasındaki iki maç da berabere bitti. Bu durumda kendi aralarında oynadıkları maçlardaki gol üstünlüğüne bakılır. İki maç da berabere bittiği için bu da eşit. Deplasmanda atılan gol üstünlük getirmez kuralını da unutmamak gerekir. Kendi aralarındaki averaj hesabında bir üstünlük bulunmuyorsa bu kez ligde daha fazla gol atan takım şampiyon olacak.

Diyelim ki Beşiktaş, Denizli'yle golsüz berabere kaldı, Sivasspor da Galatasaray'ı 5-3 yendi. Bu durumda iki takım da ligi 58 gol atıp, 29 gol yiyerek tamamlar. O zaman da önce sezon boyunca hükmen yenilgisi olan takım aşağıda kalır. Ama iki takımın da böyle bir durumu olmadığından son kural işler ve Beşiktaş ile Sivas tarafsız sahada tek maçlı eliminasyon sistemine göre bir karşılaşma yapar. Kazanan takım şampiyon ilan edilir. Peki Trabzonspor'un şampiyon olma şansı var mı? Matematiksel olarak tabii ki var. Yukarıda sıralanan kriterlere göre, averaj olarak Beşiktaş'ın 8, Sivas'ın da 6 gol gerisinde bulunan Trabzon Fenerbahçe'yi 5 farklı yener, Beşiktaş da Denizlispor'a 4 farklı yenilirse, Sivasspor'un Galatasaray'a puan kaybetmesi şartıyla Bordo-Mavili takım mutlu sona ulaşabilir.

DÜŞME HATTI ALEV ALEV YANIYOR

Hacettepe ile Kocaeli'nin düşmesi haftalar öncesinden kesinleşti, bu gece düşecek son takım da belli olacak. Konya, Antalya ve Gençlerbirliği'nin düşme korkusu bulunurken, Denizlispor matematiksel olarak herhangi bir endişe taşımıyor. Ateş bacayı bu kadar sarınca, kulüpler de doğal olarak klasik mantıkla kendi önlemlerini almaya başladılar. Hafta arasında Antalyaspor cephesinden gelen, "Belediye seçimlerini CHP kazandığı için bizi düşürecekler. Ankaraspor da kardeş belediyesi Konya'ya maçı verecek." tarzındaki açıklamalara ne sözün sahibi Mehmet Özdilek, ne de kamuoyu inanıyordu.

Gelelim kuvvetli ihtimallere. Konya, Ankaraspor'u yener puanını 38'e taşır, Antalyaspor Ankaragücü ile berabere kalır 38'e ulaşır, Gençlerbirliği Kayserispor'a yenilir 38'de kalır, Denizlispor da Beşiktaş'a kaybeder ligi 38 puanla bitirirse, devreye 4'lü averaj sistemi girecek. Buna göre 4 takım arasında bir puan tablosu oluşturulacak. En kötü averaja sahip G.Birliği küme düşecek. Oluşacak diğer durumlar ve düşecek takımlar da yandaki tabloda açıkça görülebilir.

Avrupa'ya gidecek takımlar açısından da bugünkü maçlar büyük önem taşıyor. Eğer F.Bahçe, Trabzon'a kaybeder 58 puanda kalırsa, G.Saray Sivas'a kaybederse, Bursa da Büyükşehir'i İstanbul'da yenerse üçlü averaj kriterleri devreye girecek. Üçlü puanlama sonucunda Fenerbahçe ile Bursaspor Avrupa Ligi'ne giderken Galatasaray bu hakkı yitirecek. Galatasaray'ın puan alması, Bursa'nın kazanması, Fenerbahçe'nin yenilmesi halinde ise Bursaspor Avrupa'ya gidemeyecek

ZAMAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER