© Teknik Elektrik 2017-2024

Köşkten kıyak zamma veto

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda tartışmalara neden olan ve 'kıyak zam' olarak nitelendirilen emekli milletvekillerinin maaş artışıyla ilgili yasayı yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye iade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda tartışmalara neden olan ve 'kıyak zam' olarak nitelendirilen emekli milletvekillerinin maaş artışıyla ilgili yasayı yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye iade etti.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 16. maddesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce bir kez daha görüşülmesi için Anayasa'nın değişik 89 ve 104. maddeleri uyarınca ilişikte geri gönderildiği' bildirildi.

Cumhurbaşkanı Gül, dün gün içerisinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i kabul ederek, bir süre görüşmüştü. Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, 40 dakika sürdü. Görüşme, Cumhurbaşkanı Gül'ün, emekli milletvekili maaşlarını da içeren yasayla ilgili bilgi almak üzere Çiçek'i daveti üzerine gerçekleşmişti. Köşk'ün vetosunun bu görüşmeden sonra gelmesi dikkati çekti. Önceki gün de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Gül'den düzenlemeyi veto etmesini istemişti.

KAMU VİCDANINDA RAHATSIZLIK OLUŞTU

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, veto kararının gerekçeleri arasında, yasanın kamu vicdanında yol açtığı rahatsızlık gösterildi. Açıklamada söz konusu kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na geri gönderilmesinin gerekçeleri şöyle sunuldu: "Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca 23/12/2011 tarihinde kabul edilen 6262 sayılı'Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' incelenmiştir. İncelenen Kanun ile diğer hususların yanında dışarıdan atanan bakanların ve milletvekillerinin emeklilikleri ile ilgili düzenlemelere de yer verildiği görülmüştür.

GEREKÇE ANLAŞILAMAMIŞTIR

Emekli milletvekillerinin almakta oldukları aylıklar arasındaki eşitsizliğin giderildiği anlaşılmakta ise de ödenecek emekli aylığının belirlenmesine esas yüzde 42'lik oranın 31/12/2020 tarihine kadar yzüde 60 olarak uygulanacağının hükme bağlanmasının gerekçesi anlaşılamamıştır. Yasama organının söz konusu oranların belirlenmesi konusunda takdir yetkisi bulunmakla birlikte, emekli aylığının belirlenmesine esas olan oranın sekiz yıllık bir süre için yüksek oranda artırılarak uygulanmasının kamu vicdanında da rahatsızlığa yol açtığı görülmektedir. Bu sebeple, incelenen Kanunun çerçeve 16. maddesinin yeniden değerlendirilmesinde yarar görülmektedir. yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER