© Teknik Elektrik 2017-2024

Korkulan olmadı, Nevruz bayram havasında kutlandı

Yüz binlerce insanın katıldığı şenliklerde bazı gruplar tarafından tahrik edici sloganlar atıldıysa da önemli bir provokatif eylem yaşanmadı.

Yüz binlerce insanın katıldığı şenliklerde bazı gruplar tarafından tahrik edici sloganlar atıldıysa da önemli bir provokatif eylem yaşanmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla Ankara Altınpark'ta düzenlenen programda Nevruz ateşini yaktı. Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) İstanbul Kazlıçeşme alanında düzenlediği kutlamalar daha çok siyasî miting havasında geçti. Kutlamalara en büyük katılımın gerçekleştiği şehir ise Diyarbakır oldu. Nevruz sebebiyle Türkiye genelinde 30 bin polis görev yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, herkesin Nevruz'un bir bayram olduğunu fark etmeye başladığını vurguladı. Günay, Nevruz'un Hindistan'dan Ege kıyılarına kadar geniş bir coğrafyada kutlandığını da hatırlattı.

Baharı müjdeleyen Nevruz tüm Türkiye'de çiçek açtı

Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz, Anadolu'nun dört bir yanında 'çiçek açtı'. Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerini birleştiren 'bahar bayramı'na Diyarbakır'daki coşkulu kalabalık damgasını vurdu. Özel olarak hazırlanan Nevruz Parkı tıka basa doldu. Vatandaşlar, 'evrensel kültür mirasını' ayrı bir heyecanla karşıladı. Bir tarafta barış ve diyalog çağrısı, diğer tarafta PKK ve terörist başı Abdullah Öcalan'ı yücelten sloganlar... Ama hiçbir şey halkın neşesini bozamadı. Nevruz ateşi, odunlarla birlikte 'istenmeyen unsurları' da kül etti. Gençler ön saflarda halay çekerken, aileler çoluk çocuk piknik yaptı. Van, Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa'dan şehre akın edenler güneşli havada coşkulu bir kutlama yaptı. Yüz binlerce kişi Civan Haco'nun şarkılarıyla coştu. Alana giremeyen binlerce kişi de bayram ruhuna uygun olarak dışarıda eğlendi. Ancak zaman zaman Öcalan ve PKK lehine pankartlar açıldı ve sloganlar atıldı.

İstanbul Kazlıçeşme Meydanı'nda düzenlenen Nevruz kutlamalarında polisin olağanüstü güvenlik önlemi dikkat çekti. Helikopterlerle takip edilen tören alanının çevresine kurulan yüksek bariyerler yüzünden birçok kişi kutlamaları izleyemedi. Şenlik için gelenler, alana girişlerde oluşturulan 3 ayrı arama noktasından geçirildi. Üzerinde kesici ve delici alet ile terör örgütünü simgeleyen afiş-pankart bulunanların malzemelerine el konulurken, meydana tırnak makası bile sokulmadı. Aramalar sırasında 2'si çocuk 1'i kadın toplam 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahısların üzerinden teröristbaşını simgeleyen poster ve afişler çıktı. Nevruz dolayısıyla 10 bini Kazlıçeşme'de olmak üzere İstanbul'da toplam 30 bin polisin görev yaptığını açıklayan Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da alana gelerek, güvenlik güçlerinin çalışmalarını denetledi.

Günler öncesinden hazırlıkları yapılan kutlamalara geleneksel kıyafetleriyle eşlik eden kadın ve çocuklar, renkli görüntülerin oluşmasına sebep oldu. Meydanda kurulan platformun önüne toplanan vatandaşlar, Koma Azad, Koma Asian müzik grupları ile sanatçı Yasemin Göksu'nun Kürtçe ve Türkçe seslendirdikleri şarkılar eşliğinde eğlendi. Ancak kalabalıktaki bazı gruplar, teröristbaşı lehine pankart açıp sloganlar attı. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin organize ettiği etkinliğe sivil toplum kuruluşları, parti temsilcileri, yurtdışından gözlemciler de katıldı. Programda konuşan BDP'li milletvekilleri, Kürt sorununun çözümünde geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da terörist başı Abdullah Öcalan ve PKK terör örgütünü adres gösterdi. Yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı program, provokatif bir eylem yaşanmadan sona erdi.

Ankara'daki Nevruz kutlamaları Gençlik Parkı'nda gerçekleştirildi. Havanın da güzel olması ile çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiği şenlik, Türk cumhuriyetlerinden gelen ekiplerin gösterileri, Nevruz'a özel ateş üstünden atlama, yumurta tokuşturma gibi ritüellerle renklendi. Programa hükümeti temsilen Devlet Bakanı Faruk Çelik katıldı. Çelik, konuşmasında, Nevruz bayramının birlik ve beraberlik sembolü olduğunu vurguladı. Nevruz, Hakkari Merzan Mahallesi'ndeki sahada kutlandı. 10 binlerce kişi, polis ve BDP'li görevlilerce tek tek aranarak meydana alındı. Alana girmeye çalışan yüzü boyalı bir çocuk dikkat çekti. Polis, çocuktan yüzündeki sarı, kırmızı ve yeşil boyayı yıkamasını istedi. Ancak çocuk buna karşı çıkınca, polis yüzünü zorla yıkadı. Nevruz, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan, Tacikistan, Rusya ve Pakistan'da da renkli görüntülere sahne oldu.

Kürt'ün Türk'e, Türk'ün Kürt'e kurşun sıkması haramdır

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarına BDP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in anlamlı konuşması damgasını vurdu. Kürtçe başladığı konuşmasında Diyarbakır'ın barış, eşitlik ve mücadelenin başkenti olduğunu söyleyen Baydemir, bütün dünyanın, bütün başkentlerin gözünün Nevruz kutlamasında olduğunu belirtti. Sözlerine daha sonra Türkçe devam eden Baydemir, Türk-Kürt kardeşliği için önemli bir çağrıda bulundu: "Kürt'ün Türk'e, Türk'ün Kürt'e kurşun sıkması haramdır. Artık birbirimize karanfil uzatmanın vakti gelmiştir."

zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER