© Teknik Elektrik 2017-2024

Konuşmalar elimizde Türk uçağı olduğunu biliyorlardı

Suriye'nin önceki gün Türkiye'ye ait F4 Phantom tipi keşif uçağını düşürmesiyle ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu çarpıcı açıklamalar yaptı.

Suriye'nin önceki gün Türkiye'ye ait F4 Phantom tipi keşif uçağını düşürmesiyle ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu çarpıcı açıklamalar yaptı. Olayın başından itibaren 'Uçağın Türkiye'ye ait olduğunu bilmiyorduk' şeklinde mesajlar veren Suriyeli yetkilileri yalanlayan Davutoğlu, 'Elimizde telsiz konuşmaları mevcut. Suriyeliler vurdukları uçağın Türk olduğunu biliyorlardı' diye konuştu.

Dün TRT Haber'de katıldığı programda konuşan Ahmet Davutoğlu, Türk keşif uçağının Hatay'ın güneybatısında Suriye hava savunma sistemleriyle düşürülmesi olayında 'kasıt' ihtimalini güçlendiren bilgiler verdi. Saldırıyla ilgili Suriyeli yetkililerin 'Kazara oldu. Türk uçağı olduğunu bilmiyorduk' şeklindeki beyanlarının doğru olmadığı mesajını veren Davutoğlu, Suriyeli yetkililere ait telsiz konuşmalarına sahip olduklarını dile getirdi. Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi'nin dün yaptığı 'Bize göre hava sahamızın içinde meçhul bir şey vardı ve hava savunmamız vurdu. Türk uçağı olduğunu daha sonra anladık' açıklamasını yalanlayan Davutoğlu, 'Uçağımız tek başına uçuş yapmaktadır. Test ve eğitim uçuşudur. Ayrıca uçağımız silahsızdır. Bütün taraflar bunu bilir. Bizim uçağımız açık bir kimlikle uçuyor. Radar kayıtları elimizde. Suriye'nin konuşmaları da elimizde. Bizim elimizde telsiz kayıtları var, uçağın Türkiye'ye ait olduğu yönünde konuşmaları var' ifadelerini kullandı.

TELSİZ KAYITLARINDA GES FAKTÖRÜ

Davutoğlu'nun verdiği bilgiler bir süre önce Milli İstihbarat Teşkilatı'na Türk Silahlı Kuvvetleri'nden devri gerçekleştirilen Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı'nı akıllara getirdi. MİT'in bünyesine devredilen GES teçhizatı, bölgede gerçekleşen bütün telsiz konuşmalarını dinleyip kayıt altına alma özelliğine sahip durumda. Dolayısıyla Suriyeli yetkililerin telsiz konuşmaları da GES'e bağlı 'hassas kulaklar' vasıtasıyla Ankara'da kayıt altına alınıyor.

UÇAĞIN KİMLİĞİ AÇIK VE NET

Suriye Sözcüsü Makdisi'nin, düşürülen Türk uçağının askeri amaçlı olduğu ve keşif için bölgede bulunduğunu iddialarına da cevap niteliğinde açıklamalar yapan Davutoğlu, Türkiye'ye ait keşif uçağının Doğu Akdeniz'deki gergin ortam gözönünde bulundurularak, radar sistemi kapasitesinin test edilmesi amacıyla eğitim uçuşu yaptığını dile getirdi. Uçağın Suriye'ye ilişkin herhangi bir görev ve misyonunun bulunmadığının altını çizen Davutoğlu, 'Test ve eğitim uçuşuydu. Sürekli yapılıyor. Türk uçağı olduğu zaten biliniyor, görev kimliği de açık bir uçak... Bu uçuşlar ilk defa yapılmıyor' diye konuştu.

NİYET BAŞKA OLSA SİLAHLI OLURDU

'Uçağımız solo, yani tek başına uçuş yapmaktadır. Eğer başka bir gündem olmuş olsa, hiçbir ülke uçağını böyle riskli bir misyon için tek başına bir göreve göndermez. Bu tamamıyla test uçuşudur, eğitim uçuşudur. Dolayısıyla sürekli yapıldığı için ve risk unsuru gözetilmediğinden bu uçuş tamamıyla o mantık içinde tanzim edilmiştir' diyen Davutoğlu, düşürülen uçağın da silahsız olduğunu vurguladı. Risk taşıyan bir görev için bölgeye giden uçakların silahsız olamayacağını ifade eden Davutoğlu, 'Ancak test ve eğitim uçuşu yapan uçaklar silahsız şekilde giderler ve taraflar bunu bilir' dedi.

Saldırı uluslararası hava sahasında

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk askerî keşif uçağının Suriye hava sahasının 13 deniz mili dışında (yaklaşık 28 kilometre), uluslararası hava sahasında vurulduğunu söyledi. Uçağın güzergahının İskenderun Körfezi üzerinden Akdeniz'in belli derinliğine kadar gidip dönme şeklinde planlandığını ve radar testi nedeniyle alçak uçuş yaptığını anlatan Davutoğlu, 'Uçağımız uluslararası hava sahasında vurulmuştur, Suriye sınırına 13 deniz mili uzaklıkta' diye konuştu.

İHLALDEN SONRA VURULDU

Radar görüntüleri ve veriler ışığında uçağın vurulduktan sonra, pilotun kontrolü ortadan kalktığı için düzensiz hareketlerle Suriye karasularına düştüğünü kaydeden Davutoğlu, 'Yani vurulduğu andan sonra Suriye karasularına düşer' dedi. Davutoğlu, uçağın Suriye hava sahasına girdiği iddialarına ilişkin soru üzerine de şöyle konuştu:

'Uçak ilk misyonu yapıp Türkiye'ye dönerken kısa süreli olarak bir Suriye hava sahasına girmesi söz konusu, ama bu vurma olayı ile alakalı değil. Bu olaydan yaklaşık 15 dakika önce böyle bir ihlal söz konusu. Ama bu ihlal esnasında Suriye tarafından verilmiş bir mesaj ya da uyarı yine yok. Aksine, bizim merkezi radarımızdan uçağımıza 'yanlış rotaya girdin' uyarısı yapıldı. Topoğrafya birbirine çok benzediği için Türk hava sahasına gireceğim derken kısa süreli bir ihlal yaşanıyor. Radarımızın uyarısıyla pilotlarımız süratle Suriye sahasını terkediyorlar. Bu vurma olayından 15 dakika kadar önce... İhlal istem dışı ve her zaman olabilen bir ihlal Uçağımızın bu konuda Suriye tarafına herhangi bir hasmane tutumu olmamıştır. Süratle Suriye hava sahasını terk etmiştir'

Fevrî hareket etmeyiz

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk uçağının Suriye tarafından düşürülmesinden sonra bütün yetkililerin, olayın en başından itibaren soğukkanlı bir şekilde süreci yönetmeye çalıştığını ifade etti. Davutoğlu, uçakla saat 11.58'de temasın kaybedilmesinden bir müddet sonra kendilerinin haberdar edildiklerini ve Suriye tarafıyla temasa geçildiğini kaydetti. Suriye tarafından da uçağın düşürüldüğünün teyit edilmesinin ardından bugüne kadar sistematik adımlarla kriz yönetimi yaptıklarını belirten Davutoğlu, olayın mahiyetinin anlaşılmasının ardından uçakla Türkiye'ye dönmekte olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirdiğini ifade etti. Ankara'da yaptıkları toplantılarla olayın net olarak mahiyetini ortaya çıkardıklarını ifade eden Davutoğlu, 'Biz fevri adım atmayız. Herhangi bir yanlış bilgiye dayalı bir eylem içinde olmayız. Önce bütün doneleri toplarız, ne olduğunu tespit ederiz sonra da adımlarımızı kararlı bir şekilde atarız' diye konuştu.

GEREKLİ ADIMLAR MUTLAKA ATILIR

Konuyla ilgili bölge ülkelerinin tümünü, NATO ve BM Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendireceklerini ifade eden Davutoğlu, önceki gece 10'u dışişleri bakanı olmak üzere 15 muhatapla görüştüğünü aktardı. 'Bütün risklerden kaçınarak, ama ulusal çıkarımızı ve onurumuzu koruyacak her türlü tedbirin tarafımızca düşünüldüğünün kamuoyumuzca bilinmesi önem taşıyor' diyen Davutoğlu, hiç kimsenin Türkiye'nin ulusal güvenlik algısına risk oluşturacak şekilde tavır takınamayacağını kaydetti. Takındıkları soğukkanlı tavrı BM Genel Sekreteri'nden Rusya'ya kadar bütün aktörlerin takdir ettiğini dile getiren Davutoğlu, Suriye'ye karşı atılacak adımlar konusunda ise 'Kimse Türkiye'nin kapasitesini test etme cüretini gösteremez. Gerekli gördüğümüzde, gerekli gördüğümüz zamanlamayla ve gerekli gördüğümüz yöntemlerle adımlar atılacak' diye konuştu.yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER