© Teknik Elektrik 2017-2024

KKTC Türk dünyasının bir parçasıdır

KKTC-Azerbaycan ilişkileri emin adımlarla ilerliyor... Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "KKTC Türk dünyasının bir parçasıdır. Orada yaşayan Türkler bizim kardeşimizdir" açıklamasını yaptı. Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Grubu kuruldu. Uzmanlar, bu durumu Azerbaycan’ın KKTC’yi tanıma yönündeki ilk dolaylı hamlesi olarak yorumluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan hemen hemen her konuşmasında Kıbrıs Türkü'nün haklarına dikkati çekiyor, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) bağımsızlığının tanınması için çağrı yapıyor:

"Ada'daki gerçeklere sırtınızı dönmeyin, KKTC'yi bir an önce tanıyın"

"KKTC Türk dünyasının bir parçasıdır. Orada yaşayan Türkler bizim kardeşimizdir"
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk dünyasının güçlenmesi ve birleşmesinin Türk Devletleri Teşkilatını küresel ölçekte büyük güç merkezi haline getireceğini söyleyerek, "Gün gelecek dünyanın tüm sorunları Türk Devletleri Teşkilatı ile istişare yoluyla çözülecektir." dedi.


KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olması için Azerbaycan'ın aktif diplomatik çabalar gösterdiğini bildiren Aliyev, "Azerbaycan olarak KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına asil üye olmasını destekliyoruz. Bu çok doğaldır. Çünkü tarihsel açıdan KKTC Türk dünyasının bir parçasıdır. Orada yaşayan Türkler bizim kardeşimizdir." ifadesini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada da KKTC bayrağının ülkesindeki etkinliklerde dalgalanması gerektiğini ve dalgalanacağını söyledi. Aliyev, “Hak olan yolda birbirimizin yanında olacağız'' mesajını vermişti.

"Azerbaycan’ın KKTC’yi tanıma yönündeki ilk dolaylı hamlesi"
Aliyev'in bu açıklamaları ne anlama geliyor? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Barış Adıbelli, Azerbaycan-KKTC ilişkilerini TRT Haber'e değerlendirdi:

"Son dönemde KKTC - Azerbaycan ilişkileri emin adımlarla ilerliyor. Özellikle 2024 yılı KKTC ve Azerbaycan ilişkileri açısından dönüm noktası oldu. Azerbaycan Milli Meclisi'nin 5 Nisan'da yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda, 'Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Grubu' kurulması yönünde karar alınması Azerbaycan’ın KKTC’yi tanıma yönündeki ilk dolaylı hamlesi olarak yorumlandı."

KKTC Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye oldu
Geçtiğimiz yıl Özbekistan'ın Semerkant şehrinde Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi düzenlendi.

Bu zirvede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edildi.

Kardeşlik hukukunun gereğini yerine getirerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Teşkilat'a gözlemci üye olmasının kabul edildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

"Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıslı kardeşlerimizin yalnız olmadığını göstererek, çözüm sürecine de katkı sağladık. Bu dayanışma iradesini sergilediğiniz için siz kıymetli kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

Türk Devletleri Teşkilatı dünya Türklüğünün temsil edildiği üst düzey örgüt
Türk Devletleri Teşkilatı’na kendi adıyla gözlemci üye olmasıyla da ilk kez uluslararası bir kuruluşa kabul edilmiş oldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER