© Teknik Elektrik 2017-2024

Kitapseverlerin merakla beklediği fuar başladı!

Beyazıt'ta kurulan dev çadırda Ramazan boyunca kitapseverleri ağırlayacak olan 34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, törenle açıldı.

Takdimini İstanbul Müftü Yardımcısı Şahin Yıldırım’ın yaptığı, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan açılışta, Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İBB Başdanışmanı Erman Tuncer ve Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün törende birer konuşma yaptı. Türkiye Diyanet Vakfı’nın organize ettiği ve İBB Kültür A.Ş.’nin katkılarıyla düzenlenen fuar Kadir Gecesi’ne dek açık kalacak.

TÜRKİYE ARTIK KİTAP OKUYOR

Törende ilk konuşan Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Türkiye'nin hâlâ düşünülenin aksine okuyan bir topluma dönüştüğünü vurgulayarak son yıllarda yayıncılığımızda yaşanan gelişmeleri rakamlarıyla ortaya koydu. "Kur’an Mekke’de nazil oldu, Kahire’de okundu ve İstanbul’da yazıldı. İslam tarihi boyunca İstanbul kitabın merkezi oldu ve hâlâ merkezi olmaya devam ediyor. Türkiye’de 2012 yılında 440 milyon, 2013’de 480 milyon, 2014’de 560 milyon kitap üretildi. Artık lütfen Türkiye’de kitap okunmuyor denmesin. Yani artık insanlarımız okuyorlar, kitaba değer veriyorlar." diyen Üstün, fuara katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara tek tek teşekkür etti ve güzel bir fuar mevsimi ve Ramazan olmasını dileyerek sözlerini tamamladı. 

İLME GİDEN YOL KİTAP FUARLARINDAN GEÇER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Prof. Dr. Erman Tuncer, 34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın İslam dünyasına hayırlar getirmesini dileyerek başladığı konuşmasında “Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve ona bağlı olan kuruluşlarımızın yaptığı bu hizmetler ülkemizin ilmî ahlakî seviyesini istenilen noktalara getirecektir. Peygamber Efendimiz, ‘Dünyayı isteyen ilme sarılsın, ahireti isteyen ilme sarılsın, hem dünyayı hem de ahreti isteyen yine ilme sarılsın’ buyurmuş. İşte ilme giden yol bu kitap fuarından geçmektedir.” dedi. Ramazan ayının feyzini, bereketini bu fuarların artırdığını söyleyen Tuncer, fuarlardaki indirimli kitap satışlarının insan hayatına renk kattığını ifade ettikten sonra başta Diyanet İşleri Başkanlığı mensupları olmak üzere fuara katkıda bulunan herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

TARİHE GÖRKEMLİ BİR MEDENİYET ARMAĞAN ETTİK

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz son konuşmacı olarak kürsüdeki yerini aldı. Konuşmasının başında, törene katılamayan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in selamlarını ileten Yılmaz, “Bizim medeniyetimiz kitap ve söz medeniyetidir. Edeple buluşan sözümüz edebiyat olmuş, estetikle buluşan sanatımız fazilet olmuş, tarihe görkemli bir medeniyet armağan etmişiz. Kaynağını ilahî kitaptan alan bir söz medeniyeti, öz medeniyeti kurmuşuz. Hem de ilahî kitaplara mensup kişileri kitaba hamlederek ve ‘kitap ehli’ diyerek merkeze kitabı almışız.” dedi. Yılmaz, bu âlemde insan, evren ve Kur’an’ın birbiriyle irtibatlı olduğunu söyleyerek insanın ilk önce bir kitap sayılan kendisini, sonra evreni, daha sonra ise Kur’an’ı okumasının gerekli olduğuna vurgu yaptı. Konuşmasının ilerleyen dakikalarında İslam dininde ilim öğrenme ve kitap okumanın önemini vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kâinat kitabını, ilahî kitabı ve diğer kitapları sadece göz ile değil; ayın zamanda gönül ile okumak onları anlayacak seviyeye bizleri taşıyacaktır. Bu sebeple bizim medeniyetimizde bir hikmet geleneği, bir ilim geleneği, bir de marifet geleneği oluşmuştur. Bugün oluşan şartlarda maalesef hikmet ve marifet gerilerde kaldı; sadece bilgi ve ilim yoğunluklu bir okuma öne çıktı” sözlerininin ardından Ramazan ayının herkese hayırlar getirmesini temenni eden Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Prof. Dr. Erman Tuncer, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ve protokoldeki resmî heyet ile birlikte kurdele keserek, fuarın açılışını gerçekleştirdi. 

Törenin ardından açılışta hazır bulunan başta Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz olmak üzere, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) Başkanı Şerif Aydemir fuarı gezdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER