Kanserin sorumlusu bu iki neden
SAĞLIKTütün ve tütün mamulleri kullanımıyla yanlış beslenmenin, tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 80-90'ından sorumlu olduğu öğrenildi.
Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik, 1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, hastalığın gelişiminde sigara ve şişmanlığın etkisine işaret etti.
"Her iki faktör birlikte ele alındığında tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 80-90'undan sorumlu gösterilmektedir" diyen Çelik, şişmanlığın sebebi ne olursa olsun kanseri arttıran önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.
Fazla kalori alınmasının ve şişmanlığın, rahim, pankreas, safra yolları, bağırsak, böbrek ve meme kanseri riskini arttırdığını anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zararsız olduğu, kolesterol içermediği söylenen yağlı gıdaların çok miktarda alınmasının obeziteye yol açabileceği unutulmamalı. Gençlik dönemindeki fazla kilo ve şişmanlık tüm hayat boyu devam ediyor. Dolayısıyla gençlik çağında şişman insanların fazla olduğu günümüz şartları göz önünde bulundurularak gelecekte kanser vakalarının artacağından endişe ediliyor. Uzun çalışma saatleri ve ev halkının çoğunun çalışması, yemek hazırlamaya ayrılan zamanı azaltıyor. Bu da ev dışında çoğunlukla işlenmiş besinler ve 'fast food' tüketiminde artışa neden oluyor."
"Her gün 5 veya daha fazla porsiyon sebze ve meyve yenilmeli"
Çelik, bitkisel kaynaklı olmak üzere sağlıklı besinler tüketilmesini gerektiğini vurgulayarak, her gün 5 veya daha fazla porsiyon sebze ve meyve çeşitlerinden yenilmesini, işlenmiş tahıllar ve şekerler yerine ham tahıllar tercih edilmesini, kırmızı etin özellikle yağlı ve işlenmiş olanlarının tüketimi kısıtlanmasını önerdi.
Fiziksel olarak aktif yaşam tarzının benimsenmesinin önemine işaret eden Çelik, "Yetişkinlerin haftanın 5 ya da daha fazla günü 30 dakika ya da daha fazla orta derecede aktivitede bulunmalı. Çocuklar ve gençlerin de haftanın en az 5 gününde günde en az 60 dakika orta-şiddetli derecede fiziksel aktivite yapmalı" diye konuştu.
Çelik, sağlıklı kilonun yaşam boyu korunmasının, kalori alımının fiziksel aktiviteye göre dengelenmesinin ve alkollü içecek tüketiminden kaçınılmasının, kanserle mücadelede gerekli olduğunu kaydetti.
Kaynak : AA
İlginizi Çekebilir