İzmir Ravza Elektrik Bilal Demir ile Sektör Hakkında Söyleşi
RÖPORTAJLARBilal bey okurlarımıza kısaca kendinizden ve firmanızın faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?
1982 Elazığ doğumluyum. 1992 yılından itibaren aktif olarak ticaret hayatına atıldım. 1992 - 2000 yılları arasında Elektrik - Elektronik, 2000 yılı itibariyle ortağım Umut Özkaya ile kurduğumuz Ravza Elektrik Elek. İnş. San. ve Tic. A.Ş. firmasıyla Ege Bölgesi’nde sektörde ilk sıralarda yer alarak geniş ürün yelpazesi kaliteli pazarlama ağı yüksek müşteri memnuniyeti ile hizmet vermekteyiz.
Ürün gruplarınız nelerdir? Ağırlıklı olarak hangi markaların satışını yapmaktasınız?
Firmamız MARLIGHT, MONO, CATA, OAG, ERAPLAST, FAR, ARSLANLAR, VİKO, AUDİO, MAKEL, KYM KABLO, KOÇ KABLO, ÖZNUR KABLO, HES KABLO, FUJİKA, PAKOSAN, MİRSA, IŞILDAR, KONDAŞ, OKTAY, MULTİTEK, GÜNSAN,AY-KA, DOĞAN, SİGMA, HELİOS, NE-AD, SENSA, NADE,BORSAN. VEEL, CSM, ER-NA, KENGO, ERBAĞ, X-KOREN, MEKAS ve sayamadığımız onlarca firmanın bayiliğini yapmaktayız. Şuanda ağırlıklı olarak kendi imalatımız olan MARLİGHT markası ile ürünlerimizin satışını yapmaktayız
Önümüzdeki yıllarda elektrik sektöründe ne gibi gelişmeler olacak. Sektörün içinden biri olarak görüşleriniz nelerdir?
Benim nacizane fikrim öncelikle şunu unutmamalıyız; geçmişte örneklerini görüp, gelecekte de göreceğimiz gibi doğrunun ayakta, farklı düşüncelerle yanlış ticaret yapanın hep batak da olacağı bir sektör içindeyiz.
En büyük sorun ise ithal üründe ithalatçıların sahaya inmiş olması, bu da bizim gibi toptancıların ithalat yapmasına sebep oluyor. Gelecek 5 yıl içerisinde kendi ithalatını yapan firmaların rekabet gücü daha fazla olacağı aşikardır. Burada imalatçıların ve gerçek anlamda ithalatçıların bizim gibi toptancılara önem vererek kar marjlarını biraz daha düşük seviyede tutarak girişimcilerin rekabet gücünü artırıp gerekli desteği vermesi, bayii statüsüne geçerek toptanı ve perakendeyi ayırt ederek, toptancıyı koruması yeterli olacaktır.
Sektördeki durgunluğun sebepleri nelerdir? Firmalar bu durgunluğu nasıl aşmalıdırlar?
Dolar ve Euro’nun dengesiz artışı, bunun piyasada olumsuz etkisi ve neticesinde ürünlere talebin azalması. Dünya ülkelerinin global dünya kurma hayallerinin piyasayı ters etkilemesi neticesini doğurmaktadır. Firmaların tek yapacağı şey , şu gök kubbe altında daha yaşanılır adil bir dünya yaratabilmek adına el ele sırt sırta verip daha verimli çalışmak. Ülke ekonomisine pozitif yansıtmak, dürüstlükten ödün vermeden iyiyi, kötüyü ayırt ederek kaliteyi A++olarak hep ön plana çıkarmaktır.
İlginizi Çekebilir