© Teknik Elektrik 2017-2024

İthalatta Yerinde Gümrükleme uygulamasını 2020 yılı içinde hayata geçireceğiz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "İthalatta Yerinde Gümrükleme uygulamasını 2020 yılı içinde hayata geçireceğiz." dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Öncüpınar, Kapıkule, İpsala ve Hamzabeyli gümrük kapılarındaki inşaat çalışmalarını 2020'de tamamlayacaklarını belirterek, "Habur Gümrük Kapısı'nda inşaat çalışmalarımıza başladık. Gürbulak, Pazarkule ve Türkgözü gümrük kapılarının ise yeniden inşasına yönelik ön çalışmalarımız başladı." dedi.

Pekcan, TBMM Genel Kurulunda, Ticaret Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kurumların 2020 yılı bütçeleri üzerinde konuşma yaptı.

Bakan Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak dış ticaret, gümrükler ve iç ticaret faaliyetlerini tek çatı altında etkinlikle sürdürdüklerini ifade etti.

Bakanlığın, çağın gereklerine uygun yaklaşımları, gelişmeleri ve teknolojileri pro-aktif biçimde iş süreçlerine entegre ettiğini, ticaret erbabı ve vatandaşlara memnuniyet odaklı hizmet sunduğunu anlatan Pekcan, Ticaret Bakanlığının, çoğunluğu ticaret müşaviri ve ataşelerinden oluşan ve 110 farklı ülkede toplam 284 personelle hizmet sunan geniş bir yurt dışı teşkilatına sahip olduğunu söyledi.

"Ticaret savaşları" olarak nitelendirilen bir konjonktürde, ülkelerin ticari önlem ve korumacı politikalarında artış yaşandığını dile getiren Pekcan, bunun da 2019 yılı küresel büyüme ve ticaret ivmesini yavaşlattığına dikkati çekti.

Bu süreçte ihracatı koruyup geliştirmeye özen göstermeye devam edeceklerini vurgulayan Pekcan, küresel ekonomi ve ticaretteki yavaşlamaya rağmen 2019'da dış ticarette güçlü bir performans ortaya koyduklarını kaydetti.

Ocak-eylül dönemi Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerine bakıldığında ülkelerin pek çoğunun ihracatının düştüğüne işaret eden Pekcan, verisi açıklanan ilk 50 ülkenin ihracat değişim ortalaması alındığında ihracatta yüzde -2,6 azalma görüldüğünü, Türkiye'nin bu dönemde ihracatını yüzde 2,56 artırdığını ve ihracatını artıran sınırlı sayıdaki ülkeler arasına girdiğini bildirdi.

Dış ticaret verileri

Türkiye'nin ihracatta artış oranı olarak dünyada 7'inci, mutlak değer artışı olarak 5'inci sırada yer aldığını belirten Pekcan, "Eylül sonu itibarıyla 2019 yılı 11 aylık ihracatımız 165 milyar 67 milyon dolar olurken, ithalatımız 190 milyar 229 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçen sene yılın 11 ayında 52 milyar 247 milyon dolar olan dış ticaret açığımız yüzde 51,8 gibi ciddi bir düşüşle, 25 milyar 162 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, ülkemizin dış finansman ihtiyacına 27 milyar 85 milyon dolar pozitif katkı sağlanmıştır." diye konuştu.

Pekcan, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 75,6'dan yüzde 86,8 seviyesine yükseldiğine dikkati çekerek, "Net ihracatımızın büyümeye katkısı, 2019'un ilk üç çeyreğinde 4,7 puan olarak gerçekleşmiştir. Hizmet ihracatımız ise 2019 yılı 10 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 artış göstererek 46,6 milyar dolara ulaşmış, hizmet ithalatımız yüzde 4,4 azalışla 18,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir." ifadelerini kullandı.

Küresel ticaretteki gelişmelerden ötürü ticaret diplomasisi ve ikili ticaret anlaşmalarının öneminin giderek daha kritik hale geldiğini dile getiren Pekcan, gerek siyasi gerekse teknik düzeyde ticaret diplomasisi faaliyetlerini etkinlikle yürüttüklerini söyledi.

Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve bu sayede hizmetler, e-ticaret, kamu alımları ve tarımsal faaliyetler gibi yeni alanlarda karşılıklı pazar açılımları sağlanmasının gündemlerindeki konular arasında yer aldığını anlatan Pekcan, "Avrupa Birliği de 14 Ekim 2019'da yayınladığı raporda, Türkiye ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin AB ticaret gündeminin önemli bir önceliği olmaya devam ettiğini vurgulamıştır. Diğer taraftan Birleşik Krallığın Avrupa Birliğinden ayrılış süreci bağlamında, Türkiye ile İngiltere arasındaki tercihli ticaret rejiminin devamını sağlamaya yönelik çalışmalarımız da sürmektedir." dedi.

"14 ilde 1600 girişimci kadına eğitim"

Pekcan, kooperatifçilik faaliyetleri kapsamında 2019 yılı içinde 14 ilde 1600 girişimci kadına, kadın kooperatifleri hakkında eğitim verdiklerini anlattı.

Ürün güvenliğinin teminiyle ilgili 11 ayda 2 milyar ithal ürünü doğrudan etkileyecek şekilde denetim yaptıklarını, 8,8 milyon güvensiz/uygunsuz ürünün girişine izin vermediklerini bildiren Bakan Pekcan, "Bakanlığımız bünyesinde güvensiz ürüne sıfır tolerans anlayışıyla 11 ayda 2 bin 600 parti ürünü denetleyerek, 54 parti ürünün güvensiz olduğunu tespit ettik." diye konuştu.

Tüketici hakem heyetleri

Pekcan, tüketici haklarına yönelik en temel platformlardan biri olan Tüketici Hakem Heyetlerinde ilk 11 ayda 494 bin 839 başvurunun karara bağlandığını, kararların yüzde 62'sinin tüketicilerin lehine sonuçlandığını açıkladı.

2019'un ilk 11 ayında "Alo 175 Tüketici Danışma Hattı"na toplam 321 bin çağrı geldiğini, bunlara cevap verdiklerini dile getiren Ruhsar Pekcan, tüketici başvurularıyla ilgili "Mobil Tüketici" uygulamasını başlattıklarını kaydetti.

Helal Akreditasyon Kurumunun, helal belgelendirmesi yapan bir kurum olmadığını, tüm dünyada helal belgelendirme yapmak üzere hareket eden kurumları akredite etmek hedefiyle kurulan bir kurum olduğunu vurgulayan Pekcan, "Hizmet ihraç etme misyonu vardır. Kuruma bugün itibarıyla 7'si yurt içinden ve 7'si yurt dışından 14 başvuru gerçeklemiş, Türk Standartları Enstitüsünün denetimi dün itibarıyla tamamlanmıştır." ifadelerini kullandı. 

"Hizmet bakanlığı" olma vizyonu kapsamında, sektörle istişare içinde çalıştıklarını anlatan Bakan Pekcan, intikal ettirilen yaklaşık 3 bin 500 talebe cevap verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini aktardı.

"Dış ticarette özel sektörle çalışmayı sürdüreceğiz"

Pekcan, küresel ticaret savaşlarına rağmen 2020'de dış ticareti daha da geliştirmek için özel sektörle birlikte çalışmayı sürdüreceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"İhracat Ana Planımızdaki hedef ülke, hedef sektör ve diğer önceliklerimize yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. İkili ticaret anlaşması müzakerelerimizde ve Gümrük Birliği güncelleme sürecinde özel sektörümüzün ve ülkemizin çıkarlarını gözeten, sonuç odaklı ve etkin bir yaklaşım sergileyeceğiz. İhracatımızı tabana yaymak için kadın ve genç girişimciliği alanındaki program ve projelerimizi uygulayacak, yereldeki eğitim faaliyetlerimizi sürdürecek, esnafımızı dış ticaret alanında daha fazla bilinçlendireceğiz. Türk Eximbankın daha fazla firma ve KOBİ'ye ulaşmasını sağlayarak, ticaretin finansmanındaki rolünü güçlendireceğiz. Dış ticaret, gümrükler ve iç ticaret alanlarındaki dijitalleşme ve otomasyon projelerimizi ilerleterek, hizmet kalitemizi artıracak ve ticaret erbabının işlerini kolaylaştırmaya devam edeceğiz. Gümrüklerimizdeki fiziki yatırım, inşaat ve donanım tedarik süreçlerine devam edecek, teknolojik altyapıyı güçlendirme ve modernizasyon çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Kaçakçılıkla mücadele, ürün güvenliği ve tüketici haklarının korunması alanındaki çalışmaları taviz vermeden etkinlikle sürdüreceklerini ifade eden Ruhsar Pekcan, şunları kaydetti:

"İç ticaretteki hukuki ve teknik altyapıyı geliştirmek üzere özel sektörle, üreticimizle, tüketicimizle el birliği ile çalışmaya devam edeceğiz. Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) çalışmalarına etkin katkı sağlayacağız. Esnafımızı yıkıcı rekabetten korumak, ekonomik refahlarını temin etmek, finansman imkanlarından faydalanmalarını sağlamak üzere esnaf kuruluşlarımızla el birliği içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kooperatiflerimizin üretim ve ihracat kapasitelerini güçlendirmek adına farkındalık çalışmaları yapacak ve odak projeler geliştireceğiz."

"Helal Akreditasyon Kurumuna 7 milyon 400 bin lira harcandı"

Pekcan, TBMM Genel Kurulundaki bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

AB'nin 14 Ekim'deki raporunda Türkiye ile Gümrük Birliğinin güncellenmesinin öncelikli konuları arasında yer aldığının belirtildiğini anımsatan Pekcan, bu konuda 19 Aralık'ta eski AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen ile ilk görüşmesini yapacağını söyledi. Pekcan, "İnşallah hayırlara vesile olur. Doğru yönde çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

Brexit süreci nedeniyle İngiltere ile çalışmaların sürdüğünü dile getiren Pekcan, "Anlaşmalı Brexit olması durumunda zaten anlaşmalarımızı, belki AB ile ilişkimizden de genişleterek devam edeceğiz. Çünkü İngiltere de ticaretine en çok ağırlık vereceği 4 ülkeden biri olarak Türkiye'yi gösterdi. Anlaşmasız Brexit halinde de zaten teknik komitelerimiz karşılıklı olarak çalışmalarını sürdürüyorlar. 6 toplantıyı tamamladık." diye konuştu.

Bu toplantılarda tarım ürünleri, hizmet ticareti, lojistik ve gümrük konularında ihracatçıların sıkıntıya düşmemesi için ne gibi önlemler alınacağı konusunda mutabık kaldıklarını aktaran Pekcan, "Tabii orada bir dezavantajımız olacak. Bugüne kadar Gümrük Birliğinden dolayı sıfır gümrükle girdiğimiz pazara özellikle otomotiv, tekstil ve beyaz eşyada yüzde 10 ve yüzde 12 gümrükle mallarımızı götürmüş olacağız. Diğer ülkelerle aynı koşullarda rekabet ediyor olacağız. Bununla ilgili çalışmalarımıza da etkin bir şekilde devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Pekcan, Helal Akreditasyon Kurumuna alınanların akreditasyon ve sertifikalandırmayı bilen kişiler olmadığını, tamamının sıfırdan eğitime tabi tutulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Buraya harcanan para da kuruluşundan itibaren 7 milyon 400 bin lira. 15 milyon 600 bin lira diye bir rakam yok. İsterseniz bütün kayıtları da gösterebiliriz. Buranın yeniden yapılanması, bina tadilatı, tefrişatı, yazılımı, bilgi işlemi, güvenliği, araç gereci, bütün bu maaşları ve Sosyal Güvenlik Kurumu ödemeleri de bu paranın içinde. Bu süreçte bir denetim havuzu oluşturuldu. Ayrıca 40 mevzuat hazırlandı. 16 Ekim itibarıyla da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle akreditasyon yapabilir hale geldi. 15 Kasım 2019'da da binasına taşındı."

 

AA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER