İşte Türkiye’nin yenilenebilir enerji bölgeleri
SEKTÖRELDünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticileri, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) stratejisinin ikinci projesi için yarışıyor. Kayseri, Niğde, Sivas, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Bilecik, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Çankırı ve Kırklareli; yeni yerli tribünlerin kurulacağı alanlar olarak belirlendi. Bu sayede Türkiye hem güneş hem de rüzgâr teknolojisi alanında üretim üssü haline gelecek.
İhaleyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Bu proje, dünya çapında yatırımcılar için büyüyen, dinamik Türkiye pazarının yanında, bu bölgede gelişmekte olan, yakın gelecek için büyük potansiyel teşkil edecek diğer pazarlara ulaşım açısından da büyük avantaj sağlayacak. Türkiye olarak firmalara sağladığımız bu avantaj sayesinde hem güneş hem de rüzgâr teknolojileri alanlarında üretim üssü haline geleceğiz” dedi.
YÜZDE 65 YERLİLİK
YEKA stratejisi, doğrudan teknoloji transferini hedefliyor. Sadece enerji değil, enerji teknolojileri alanında da dışa bağımlılığı ve cari açığı düşürmeyi hedefleyen modelle enerji alanları; fabrika kurma, yüzde 65 yerlilik oranında üretim yapma, yüzde 80 yerli mühendis ile Ar-Ge yapma şartlarıyla yarışmaya açıldı. Türkiye son yıllarda rüzgâr türbin kanadı ve kule üretimi konusunda fabrika yatırımlarını çekse de bu iki alanın kapasitesi montaj ile sınırlı kaldı. YEKA yarışması ile ilk defa teknoloji alanında da yerli üretim sağlanacak.
3.750 İSTİHDAM
Projeyi yürütecek firma; kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünden olmak üzere toplam 5 alanda 10 yıl boyunca, yüzde 80’i Türk mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyeti yürütecek. Her yıl için bunlara 5 milyon dolar ayıracak. Rüzgâr YEKA’sı yaklaşık 3.750 kişilik bir istihdam sağlayacak.
21 AYDA TAMAMLANACAK
Rüzgâr türbini üretecek fabrika yatırımı, en az 2.3 megavat gücünde olacak. Ortalama 300 ila 450 adet yerli rüzgâr türbini üretimi gerçekleştirilecek. YEKA’larda kurulacak olan yerli rüzgâr türbinlerinin üretileceği fabrika, tek vardiyada en az 150 adet/yıl veya 400 mw/yıl rüzgâr türbini üretim kapasitesine sahip olacak. Fabrika sözleşme imzalama tarihinden itibaren 21 ay içinde yapılacak.
TÜRK MÜHENDİSLERİ YAPACAK
Rüzgâr teknolojileri alanında Türk mühendisler ve üniversitelerle Ar-Ge yapılacak. Buna göre, yüzde 80 yerli mühendis çalıştırma zorunluluğa da ihalenin şartlarından biri olarak dikkat çekiyor.
1.1 MİLYON EVİN YILLIK ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK
Firma, 1 milyar doların üzerinde tesis yatırımı yapacak.
Her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek. Bununla da 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak.
İlginizi Çekebilir