© Teknik Elektrik 2017-2024

İsrail, uluslararası mahkemede yargılanabilir

Zaman'a konuşan Hammarberg, İsrail ordusunun fosfor bombası kullandığının ispat edilmesi halinde bunun açıkça uluslararası hukukun çiğnenmesi anlamına geleceğini belirtti ve "Böyle bir durumda İsrail'in uluslararası mahkemede yargılanması gerekir.

Zaman'a konuşan Hammarberg, İsrail ordusunun fosfor bombası kullandığının ispat edilmesi halinde bunun açıkça uluslararası hukukun çiğnenmesi anlamına geleceğini belirtti ve "Böyle bir durumda İsrail'in uluslararası mahkemede yargılanması gerekir." dedi. Yaşanan savaşlar esnasında çocukların mutlaka koruma altına alınması gerektiğine dikkat çeken Thomas Hammarberg, İsrail'in orantısız güç kullandığını dile getirdi.

Uluslararası Af Örgütü'ne bağlı bir ekibin Gazze Şeridi'nde yaptığı incelemede, İsrail ordusunun bölgede beyaz fosfor bombası kullandığı tespit edilmişti. Ekip, İsrail ordusunun beyaz fosfor bombası kullandığına dair tartışılmaz deliller bulunduğunu söylemişti. Diğer yandan İngiliz Times gazetesi de daha önce İsrail'in Gazze'de beyaz fosfor bombası kullandığını ispatlamıştı. Gazze'yi bombalayan İsrail topçusunun kullandığı mermileri gösteren bir fotoğraf yayımlayan gazete, bu bombaların üzerinde Amerikan yapısı fosfor bombasını tanımlayan M825A1 yazısını ortaya çıkarmıştı.

İsveçli Hammarberg, Uluslararası Af Örgütü'nde uzun yıllar genel sekreterlik yapmadan önce değişik insan hakları kurumlarında çalışmış deneyimli bir diplomat. 1 Nisan 2006 tarihinden bu yana Avrupa Konseyi'nde İnsan Hakları Yüksek Komiserliği görevini sürdüren Hammerberg'in, insan ve çocuk hakları konulu birçok çalışması mevcut.

Abdurrahman Atlı

ZAMAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER