© Teknik Elektrik 2017-2024

İran'dan Türk bankalarına davet!

İran, Türk bankalarından kendi ülkesinde yatırım yapması talebinde bulunmasının yanı sıra Türkiye'den TOKİ modelini de öğrenmek istiyor.

 

İran, Türkiye’den kamunun yanı sıra özel bankalarında kendi ülkesinde yatırım yapması talebinde bulundu. İran’ın isteğini Ekonomi Bakanlığı, Bankalar Birliği’ne iletti. Sürecin kısa süre içerisinde netlik kazanması bekleniyor.

Uluslararası ambargoların kalkmasının ardından İran, Türk bankalarının kapısını yeniden çaldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçen ay yaptığı İran ziyaretinde finans sektöründeki işbirliği konusu gündeme geldi. Halk Bankası’nın İran’daki faaliyetlerini artırması, Ziraat Bankası’nın ise bu ülkedeki çalışmalarına hız vermesi bekleniyor. İran, Türkiye ile arasında birkaç yıl içinde gerçekleştirilme hedefi konulan 50 milyar dolarlık dış ticaret hacmi için finans ayağının güçlendirilmesini istedi. İki ülke arasında iki yıl içerisinde dış ticaretin 30 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedefleniyor. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, İran’ın kamu bankalarının yanı sıra Türkiye’nin özel finans kuruluşlarını da kendi ülkesinde görmek istediğini belirterek Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile konunun görüşüldüğünü kaydetti.

SINIRDA ORTAK SANAYİİ

 İran’daki Türk bankalarının sayısının artırılması ve ticari bağların kuvvetlendirilmesi sürecini Ekonomi Bakanı Elitaş ile birlikte Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’da yakından takip ediyor. İki ülke arasında bankacılık sisteminde entegrasyonunun sağlanmasının yanı sıra Türk Lirası ile ticaretin artırılması konusu da masada yer alıyor. Yine Borsa İstanbul’un Tahran Borsası ile olan işbirliğinin artırılması da gündemde. Finans sektöründeki ortak işbirliğinin yeni yatırımları da artırması bekleniyor. İki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için bürokrasinin azaltılması ve mal hizmet alımının geliştirilmesine yönelik müzakereler devam ediyor. Sınırda ortak sanayi bölgesi kurma fikri de bulunuyor.

İRANLI 3 BANKA GELİYOR

Bank Mellat’ın Mart 2014’te büyüme izni almasının ardından İranlı Saman Bank da Türkiye’ye gelmek istiyor. BDDK’nın İranlı bankanın talebini incelediği belirtiliyor. Sürecin ise 2016 yılında netleşmesi bekleniyor. Bank Tejerat ve Pasargad Bank’ın da Türkiye pazarına girmek için yeniden BDDK’ya başvuru yapabileceği dile getiriliyor.

TOKİ MODELİ

Son 13 yıllık dönemde 700 bine yakın konut üreten Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yurtdışına açılıyor. TOKİ’nin kapısını son olarak Suudi Arabistan ile İran’ın çaldığı öğrenildi. Ambargonun yumuşatılması sürecinde Türkiye’nin kapısını çalan İranlı yetkililer, TOKİ sistemini öğrenmek istediklerini aktardı. İran’lı yetkililer TOKİ’nin konut üretim sisteminin yanı sıra karşılıklı işbirliği talebinde de bulundu. Edinilen bilgilere göre ambargonun kalkmasıyla birlikte büyük alt yapı yatırımlarına hazırlanan İran’ın yeniden TOKİ yetkilileri ile bir araya gelmek istiyor. İnşaat uzmanları İran’ın kısa vadede acil olarak 100 binin üzerinde bir konut ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor.

İŞSİZLERİN GÖZÜ  İŞKUR’A GENEL MÜDÜR ATAMASINDA

2016 yılında 1 milyon kişiyi işe yerleştirme hedefi koyan Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) beklentiler her geçen gün artıyor. Yılbaşından bugüne kadar 250 bin kişi İŞKUR aracılığıyla işe yerleşirken, genel müdürlük koltuğuna asaleten atama yapılmasının yeni projeleri hızlandırabileceği belirtiliyor. İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı’nın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı olmasının ardından yaklaşık 2.5 aydır yerine henüz bir atama gerçekleştirilmedi. İŞKUR’un 2016 yılı için önemli hedefleri olduğuna dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, işsizlerin gözünün yeni projeler için genel müdür atamasında olduğunu ifade ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun önümüzdeki günlerde asaleten atamaya ilişkin süreci tamamlaması bekleniyor.

 

Kaynak : Star

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER