© Teknik Elektrik 2017-2024

Irakta bombalar arasında seçim

Iraklılar, 325 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için dün, patlayan bombalar eşliğinde sandığa gitti.

Iraklılar, 325 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için dün, patlayan bombalar eşliğinde sandığa gitti. Dün Katyuşa roketleri, havan topları ve bombaların kullanıldığı saldırılarda toplam 38 kişi öldü, 110 kişi de yaralandı. 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 partiye mensup 6 bin 200 adayın yarıştığı seçimlerde Cumhurbaşkanı Celal Talabani oyunu kuzeydeki Süleymaniye'de kullandı. Başbakan Nuri El Maliki ise Bağdat'ta oy kullandı. Her iki lider de 19 milyon seçmene sandığa gitmeleri çağrısında bulundu.

Başbakan Maliki, oyunu kullandığı Yeşil Bölge'deki El Reşid Oteli'nde yaptığı açıklamada, en az üç partili koalisyon tahminleri yapılan seçimde tek koalisyonun galip çıkmasını temenni ettiğini söyledi. Maliki, "Devletin daha iyi işleyişi için tek bir koalisyonun galip çıkmasını temenni ediyorum." diye konuştu. Maliki, yeni parlamentonun daha aktif üyelerden oluşacağını kaydetti.

IRAKLILARIN TEMEL BEKLENTİSİ GEÇİM

Seçim yarışının, Maliki'nin liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu; IİYK, Sadr ve Fazilet Partisi'nin yer aldığı Irak Ulusal İttifakı; Sünni Araplar ile Irak Türkmen Cephesi'nin de desteklediği Iyad Allavi'nin lideri olduğu Iraklılar Listesi; Irak İslam Partisi'nin öncülük ettiği Irak Ulusal Uzlaşısı; İçişleri Bakanı Cevat Bolana, Irak Uyanış Konseyi Başkanı Ahmet Ebu Rişa, Sünni Din Adamları Vakfı Başkanı Abdülgafur Samarrai'nin liderlik ettiği Irak'ın Birliği İttifakı ve KDP ile KYB'nin içerisinde yer aldığı Kürdistan Listesi arasında geçmesi bekleniyordu. Kamuoyu araştırmaları, Kanun Devleti Koalisyonu'nun yüzde 30, Iraklılar Listesi'nin yüzde 20 civarında oy alacağını gösteriyordu.

Oyunu Bağdat'ın El Reşit semtindeki El Meysere İlköğretim Okulu'nda kullanan Türkmen doktor Enver Aksu, Türkmen Cephesi adayını tercih ettiğini belirterek, "Bizim en önemli meselemiz Kerkük meselesidir. Bu yüzden hükümeti kuracak kişilerin Kerkük'ün tüm Irak'a ait olduğunu savunması gerekir." dedi. Bağdatlı ev kadını Leyle Hamza ise seçimden beklentisini, "Kurulacak hükümetten artık Irak halkına hizmet sunmasını bekliyoruz. Siyasi kavgaları bırakarak savaşın izlerini silmek için uğraşmalılar. Bağdat'ta halkın dayanacak gücü kalmadı." şeklinde dile getirdi.

Memur olan 2 çocuk annesi Selma Seyyad da yeni hükümetin siyasi meselelerden çok Iraklıların geçim derdiyle ilgilenmesi gerektiğini söyledi. Maliki'nin listesinden aday olan Şii Türkmen Abbas El Beyati ise "Türkmenlerin sesi bu yeni parlamentoda daha gür çıkacak. Irak'taki hükümetlerin Türkiye ile ilişkileri her zaman iyiydi. Kurulacak yeni hükümetin bu iyi ilişkileri sürdüreceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kürt bölgesinin merkezi Erbil'de sandığa giden Cihangir Abdullah ise ilk kez oy kullandığını belirterek "Burada kazanmak çok önemli değil, milletin seçime katılımı önemli." diye konuştu. Oyunu kullanan Tahsin Cemil, "Halkın sorunlarını bilen ve bunları çözen kişiler seçilsin." derken, Dilğaz Ramazan Aziz ise beklentisini, "Biz kaç yıldır oy veriyoruz, bize değişim diyorlar; ama bakıyoruz değişim olmuyor. Öyle bir değişim istiyoruz ki fakirle zengin aynı seviyeye gelsin." sözleriyle dile getirdi. Seçimleri bin 200 gazetecinin yanı sıra BM, Avrupa Birliği, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı ile uluslararası sivil kuruluşlar ve ülkelerden 500'e yakın gözlemci izledi.

zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER