© Teknik Elektrik 2017-2024

İptal yok sayım var

DIŞ HABERLER İran'da 12 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ülkedeki kargaşa giderek tırmanıyor.

DIŞ HABERLER
İran'da 12 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ülkedeki kargaşa giderek tırmanıyor. Son olarak Tahran'da gösteri yapan Mir Hüseyin Musavi'nin taraftarları ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 7 kişinin öldüğü açıklandı. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in duruma el koymasının ardından Anayasayı Koruma Konseyi, Mahmud Ahmedinejad'a karşı yarışı kaybeden Musavi'nin seçimlerin iptali için yaptığı başvuruyu değerlendirdi ve oyları sınırlı şekilde yeniden saymaya hazır olduğunu duyurdu. Yeniden sayım, milletvekili oranlarını değiştirebilir.

 

AJANLAR YAKALANDI

Devlet televizyonu Press TV'ye göre, Konsey sözcüsü Abbas Ali Kethudai, yeniden sayımın, adayların hile yapıldığını öne sürdükleri sandıklarla sınırlı olacağını söyledi. Ancak konsey, yasalara göre seçimlerin yeniden yapılması ihtimalinin olmadığını bildirdi. 12 üyeli Anayasayı Koruyucular Konseyi, din adamları ve fakihlerden oluşuyor. Press TV ayrıca, huzursuzluğa sebep olan esas kişilerin tutuklandığını, bu kişilerin yanlarında patlayıcı ve silahların da bulunduğunu duyurdu.

 

YABANCI BASINA SANSÜR

İran'da seçimlerin ardından muhaliflerin protestoları büyüyerek devam ederken yabancı basına görüntü alma yasağı getirildiği kaydedildi. Bu arada Musavi'ye yakın Kelimeyi Sebz gazetesinin internet sitesinde, 10 milyondan fazla oyun üzerinde ulusal kimlik numarasının bulunmadığını, bunun da söz konusu oyların izinin sürülmesini engellediğini iddia etti. Öte yandan Musavi, önceki gün yaşanan çatışmalar nedeniyle yandaşlarından, dün yapılacak gösteriye katılmamalarını istedi.

 

OBAMA RAHATSIZ

İran'daki seçim kargaşasıyla ilgili olarak ilk kez konuşan ABD Başkanı Barack Obama, yaşananlardan büyük rahatsızlık duyduğunu söyledi. Obama, 'İranlı seçmenlerin sesine kulak verilmeli. Seçimlere hile karışıp karışmadığı konusunda bir şey söyleyecek kadar kanıta sahip değiliz' dedi. Obama, insanların muhalefet etme hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, iki ülke arasında doğrudan diyalog çabalarının devam edeceğini kaydetti.

İran'ın dini lideri Hamaney de, cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan 4 adayın temsilcisiyle görüşmesinde, ulusal birlik çağrısında bulundu. Hamaney, İranlıların rejimin arkasında birleşmelerini istedi.

İran'ın devrik şahı Pehlevi'nin oğlu Rıza Pehlevi de, ülkedeki protesto gösterilerini “Cin artık şiyeden çıktı” diye yorumladı.

 

İran karıştı Ahmedinejad Rusya'da

Protesto olayları nedeniyle ertelediği Rusya ziyaretini dün gerçekleştiren Ahmedinejad, Rusya, Çin ve 4 Orta Asya ülkesi liderinin hazır bulunduğu ve Moskova'da düzenlenen ŞİÖ zirvesinde katıldı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, “İran Cumhurbaşkanının seçilmesinin ardından ilk dış ziyaretini Rusya'ya yapması Rusya-İran ilişkilerinin daha da ileriye gideceğinin işareti olarak görüyoruz” dedi.

 

ÇATIŞMALARIN BİLANÇOSU AĞIR

Tahran'da önceki gün on binlerin katıldığı protesto gösterilerinin yapıldığı bölgede 7 kişi hayatını kaybetti. Olayın, seçimlere hile karıştığını söyleyen kalabalıkların Azadi Meydanı'ndaki askeri bir hedefe saldırması üzerine gerçekleştiği ve göstericilere açılan ateş sonucu olduğu kaydedildi. Reformist lider Muhammed Ali Abtahi'den sonra Musavi'yi destekleyen reform yan- lısı Said Haccaryan ve Behzad Nebevi de gözaltına alındı. Devlet televizyonu, "korsan gösteri yaparak kamu malına zarar veren ve halk güvenliğini tehdit edenlere" tepki göstermek amacıyla halkı, Veliyi Asr Meydanı'nda toplanmaya çağırdı. Musavi taraftarlarının da aynı bölgede gösteri yapması bekleniyor. Anayasayı Koruma Konseyi seçim sonuçlarını "geçici" ilan etti.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER