© Teknik Elektrik 2017-2024

İNFORM SATIŞ VE PROJE MÜDÜRÜ ŞAHİN BAYRAM İLE SÖYLEŞİ

İnform’ un yenilenebilir enerji sektörüne girişi nasıl başladı? Bu konuda yaptığınız çalışmalar neler? Şirketimiz, Güç Elektroniği, Kesintisiz Güç Kaynakları ve Enerji alanında faaliyet yürütmektedir.

İnform’ un yenilenebilir enerji sektörüne girişi nasıl başladı? Bu konuda yaptığınız çalışmalar neler?

Şirketimiz, Güç Elektroniği, Kesintisiz Güç Kaynakları ve Enerji alanında faaliyet yürütmektedir. Şirketimizin büyüme grafiğine baktığınızda genelde sektörden gelen talepler doğrultusunda ürün geliştirmesini yapmıştır. Bu sektörde de benzer bir yol izlenmiştir. Yaklaşık 8-9 sene önce ürünlerimiz arasında yer alan İNVERTÖR ler ve AKÜ ŞARJ cihazlarımızın alternatif enerji çözümleri de kullanılmaya çalışıldığını gördük. Bu kullanıcıların bizden biraz daha spesifik istekleri oldu. Bu istekler onlar için zorunlu bizim için ise kolay yapılabil değişikliklerdi. Bu değişikler ile pazardaki büyük bir boşluğu doldurduğumuzu fark ettik. Bu yaklaşımla bu sektöre daha fazla dikkat ve enerji harcayarak dünya pazarını ve gelişen teknolojiyi daha yakından takip edip bu teknolojiler ile yarışacak ürün dizaynları içinde bulunduk.

Firmamızın yaklaşık 30 senelik enerji alanındaki deneyimi ve ülkemizde gerçekleşen projelerin bir çoğunda çözüm ortağı olmasından kaynaklı bu sektörde yatırım veya uygulama yapmak isteyen kişi ve kurumlar ile iç içe olduk. Sektörde en eski olmamızdan kaynaklı yapılan yanlış uygulama ve yanlış bilgilendirmelere karşı mücadele verdik. Öyle tehlikeli bir durum ki içinde bulunduğumuz zaman. Sektör bir yandan büyümeye çalışıyor. Bu büyüme içinde bilen bilmeyen çözüm üretmeye çalışıyor. Yanlış yapılanlar doğru yapılanlardan çok daha fazla. Alternatif enerji kaynaklarından elden edilen enerjinin sonsuz olmasından kaynaklı , bu enerjiyi dönüştürmekte kullanılan ekipmanlarında sonsuz ömürlü olduğu düşünülmektedir. Bu yaklaşımlar doğmadan sektörün önünü kesebilir.

Biz öncelikle sektörü bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ayrıca çıkan ve çıkacak olan yeni yasalar ile kurulacak enerji santrallerinde “ANAHTAR TESLİMİ” projeler sunmak hedefimiz. Bu sebeple ,ön fizibilite, Projelendirme, Bütçelendirme, ürün tedariği, devreye alma, ve işletme konularında isteyen müşterilerimize hizmet etmekteyiz.

Ürün yelpazeniz nelerden oluşuyor? Enerji sektörüne yönelik bünyenizde hangi markalar var?

Yukarında da belirttiğim gibi bize “ANAHTAR TESLİMİ” proje sunabiliyoruz. Belirli bir marka bağımlısı değiliz. Müşterilerimiz için en uygun ,en ekonomik çözümü sunabiliyoruz. Dünya çapındaki yaygın organizasyonumuz ile her türlü marka ile irtibat halindeyiz.

Türkiye geneline hizmet veriyor musunuz? Bayilik çalışmalarınız var mı?

Şirketimizin 30 yıllık geçmişi arasında en başarılı olduğu konulardan biride bayi yapısıdır. Yaklaşık 30 yıldır tüm TÜRKİYE’ ye bölge ve bayileri ile yerinde hızlı çözümler sunmaktadır. Tüm bayi ve bölgelerimiz bulundukları coğrafyada teknik ve ticari büyük yeteneklere sahip kurumlardır. Tüm Türkiye genelinde 17 bölge ve bayiimiz yer almaktadır. Bölgelerimizin altında ise alt bayileri yer almaktadır. Abartmadan söyleyebilirim ki her ilde bir İNFORM A.Ş. bayisi vardır.

Uygulama yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Nerelere hitap ediyorsunuz?

Şirket olarak ağırlıklı Güneş enerjisi ve Rüzgar enerjisi üzerinde duruyoruz. Güneş enerjisi yasası henüz çıkmadığı için yaptığımız çok büyük bir uygulama olmadı. Şebeke bağlantısı olmadan küçük

lokal çözümlerde bulunduk. Bunlar arasında sinyalizasyon, yol aydınlatmaları, kamera ve güvenlik uygulamaları, ev, çiflik vb. küçük yerleşim alanları enerji temini vs. Bunların dışında üzerinde çalıştığımız çok büyük Solar enerji çiflikleri yer almaktadır. Enerji yasası ile birlikte bunları daha ön plana çıkacağını tahmin etmekteyiz.

 İnform’ un enerji sektörüne yönelik yaptığı çevreci çalışmalardan bahseder misiniz?

Bu konuda en önemlisi sahip olduğumuz 14001 sertifikasıdır. En başta kendi imalatımızı çevreyi kirletmeden yaptığımız belgeledik. Ayrıca yine TÜMAKÜDER kuruluşunun üyesiyiz. Bu kapsamda atık pil ve akümülatör toplayıcısıyız. Ayrıca yenilenebilir enerji çözümlerinin yaygınlaşması ve ucuzlatılması için büyük çaba sarf etmekteyiz.

Bundan sonraki hedef ve projeleriniz neler?

Uzun zaman devam edecek hedefimiz yine sektörü bilinçlendirmek. Bunu yanı sıra çıkacak büyük projelerde edindiğimiz tecrübe ve kazanımları kullanmak. Sektör istediğimiz gibi gelişir ise güneş paneli imalatını da düşünmekteyiz. Her türlü fizibiliteyi yaptık. Sadece doğru zamanı bekliyoruz.

Sektörün en önemli problemlerinin başında neler geliyor. Bu konuda çözüm önerileriniz neler?

Sürekli değindiğim bir konu var. Sektörü bilinçlendirmek. Maalesef artık bir ürünü yurt dışından bulup getirmek çok kolay. Herkes bir şeyler yapmanın çabası içinde. Geçmişte buy çabanın çok örneğini gördük. Örnek internet cafeler. Bu sektörde de konuyu detayları ile bilmeyen olayı sadece al /sata ibaret gören kişiler maalesef yine çoğunlukta. Yakında yasa çıkarsa bir çok mağdur duymaya başlayacağız. Zira ürünlerin cazip olabilmesi için en az 20-30 sene taahhüt edilen performans ile çalışması gerekecektir. Eğer öyle olmaz ise ekonomik ömrünü tamamladığında sistemler henüz kendi bedelini bile çıkarmamış olabilecektir.

Bu nun çözümü ise sivil toplum örgütlerin bir araya gelerek bu konuda ortak bir anayasa çıkarmaları. Doğalgaz örneğinde olduğu gibi. Ehli olmayan insanlara proje yapma yetkisi verilmemeli. En önemlisi Devletin bu konuda büyük bir yaptırımı olması. Taahhüdünde duramayana ağır cezalar getirilmeli.

Günümüzde yenilenebilir enerji sektörüne bakış nasıl? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz? Türkiye’de sektör nasıl bir gelişim gösteriyor?

Dünyamızdaki birinci gündem “ENERJİ” dir. Bir çok çaba enerjiye yakın olma veya enerji kaynaklarını yönetebilme adınadır. Hal böyle olunca bu sektörde en büyük aktörler tarafından yakın takip edilmektedir. Kullanılan fosil kaynaklı enerji kaynaklarının hem sınırlı olması hem de çevreye verdiği zararlardan ötürü alternatif enerji kaynakları önemi büyümüştür. Bir çok dünya ülkesi ise kendi Ülkerli için birer kalkınma aracı olarak görmüştür. Örnek Almanya-İspanya. Durağan ekonomilerini bu ürün grupları ile canlandırmayı başarmışladır. Tüm dünyaya teknoloji ve ürün satmaktadırlar.

Ülkemiz bu anlamdan en zengin Ülkerler arasında en ön sıradadır. Zira ilk akla gelen ve kolay uygulama yapılabilecek alternatif enerji kaynakları arasında yer alan Rüzgar, Güneş ve su(sıcak su dahil) ülkemizde bol miktarda yer almaktadır. Hükümetin bu alanda yapmaya çalıştığı reformlar ile kısa zamanda hedefleneninde üstüne çıkacağını tahmin etmekteyim.

Güneş enerjisini üstün kılan unsurlar nelerdir?

En önemlisi güneş bütün enerjilerin kaynağıdır. Güneş olmadan diğer alternatif enerji kaynaklarından da bahsedemeyiz. Sadece enerji olarak bakmamak lazım. Zira güneş canlıların yaşamı için vazgeçilmezdir.

Sektör 2008 yılını nasıl geçirdi? 2009 yılını nasıl bir yıl olarak görüyorsunuz?

Geçen sene başlangıç yıllarını yaşasa da çok kötü bir yıl olmadığı kanısındayım. Yeni imzalanan Kyoto protokolü ve çıkacak olan Güneş enerji yasası ile bu yıl çok farklı olacaktır.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER