© Teknik Elektrik 2017-2024

IMF protestosu provokasyona dönüştü

200 kişilik grubun çıkardığı olaylar bölgeyi savaş alanına çevirdi.

200 kişilik grubun çıkardığı olaylar bölgeyi savaş alanına çevirdi. Polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ettiği göstericiler, molotofkokteylleriyle banka şubelerini ateşe verdi. Şişli'deki Ergenekon Caddesi'nde başlayan eylemler, daha sonra E-5'e taşındı ve yol trafiğe kapatıldı. Uzun süre müdahale edilmeyen göstericiler, görüntülerini çeken bir polis helikopterine ise roketatar gibi kullanılan havai fişeklerle saldırdı.

IMF-Dünya Bankası toplantılarını protesto eden göstericiler dün de Mecidiyeköy'ü savaş alanına çevirdi. ESP, Parzitan, TKP/ML-TiKKO ve TİKB gruplarına bağlı 200 kişi sabah saatlerinde Pangaltı'da toplandı. Gruptakiler IMF ve Dünya Bankası karşıtı slogan attı. Kongre merkezine doğru yürüyüşe geçen grubu polis durdurdu. Gruptakiler yürümekte ısrar edince polis müdahale etti. Ara sokaklara kaçan göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı. Göstericiler çevredeki banka ve işyerlerinin camlarını kırdı, araçlara hasar verdi. Birçok işyerinin camlarını kıran göstericiler yol üzerindeki bankaları ateşe vererek camlarına spreylerle yazılar yazdı. Kısa sürede dağılıp başka yerde tekrar toplanan ve olay çıkaran göstericiler, taşlarla vitrinleri kırarak resmi araçlara saldırdılar. Olay yerini havadan gözetleyen polis helikopterine bile saldırıldı. Yukarıdan görüntü alan ve Çevik Kuvvet ekiplerine istihbarat veren polis helikopteri az daha bir havai fişekle düşürülüyordu.

Polisle adeta çatışarak E-5 Karayolu'na çıkan göstericiler sıkıştırdıkları bir polis aracını taş yağmuruna tuttu. Gözü dönmüş eylemciler arasında kalan araçtaki polisler zor anlar yaşadı. Camları taşlarla kırılan araçtan polisler havaya ateş açarak kurtuldu. Göstericiler, motosikletli polislere de saldırdı. Mecidiyeköy'ü savaş alanına çeviren göstericiler polisin gaz bombalarıyla yaptığı müdahale sonrası ara sokaklara kaçtı. Göstericiler polis arabalarının yanı sıra, metrobüslere saldırdı. Metrobüste bulunan vatandaşlar panik yaşadı. Polis helikopterleri göstericileri takip ederek polisleri yönlendirdi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, gazetecilerin IMF toplantılarındaki gözaltılarla ilgili sorularını cevapladı. Vali Güler, "Basın açıklamalarından sonra polise saldırıldı. Polisin müdahalesi tamamen suçun önlenmesine yönelikti. 7 polis aracı, 6 konsolosluk binası ve 11 bankanın camı kırıldı. 5 işyeri tahrip edildi. Bunu eleştiri konusu yapıyorsak, bu özgürlüklerin artık üzerinde iyi düşünülmesi lazım. Şiddet kullanmayla fikir hürriyeti, düşünce açıklama hürriyetini mutlaka ayırmak lazım." dedi.

BAŞBAKAN'I PROTESTO HAZIRLIĞI

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın akademik yıl açılış töreninde konuşma yapacağı Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Konuşmaların yapılacağı salonun 4 kapısından 3'ü kapatılırken, konuklar tek kapıdan kontrol edilerek içeriye alındı. Polis, şüphelendiği 3 gençten kimliklerini göstermelerini istedi. Ancak gençler kimliklerini göstermemekte direndi. Çantalarını aratmak istemeyen gençler salon çevresinden uzaklaştırıldı.

Bu arada önceki gün Taksim'de meydana gelen gösterilerde gözaltına alınan 41'i kadın 96 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Sağlık kontrolünden geçirilen şüphelilerden 70'i serbest bırakılırken, 26'sı Beyoğlu Adliyesi'ne sevk edildi.

3 bin kişi Kapalıçarşı'da alışveriş yapacaktı, program gösterilere takıldı

fIMF-Dünya Bankası toplantılarını protesto etmek için düzenlenen ve kenti savaş alanına çeviren gösteriler, en büyük darbeyi esnafa vurdu. Toplantının ardından alışveriş turuna çıkmayı planlayan binlerce yabancı katılımcı, güvenlikten endişe edince sokağa çıkamadı. Dün akşam saatlerinde 3 bin kişilik IMF protokolü ve eşleri için planlanan Kapalıçarşı alışveriş gezisi gösteriler sebebiyle iptal edildi. Mısır Çarşısı'na toplu olarak gidecek heyetler de gezi programlarını iptal ettirdi. Kapalıçarşı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Fırat toplantıyı organize edenlerden gelen talep doğrultusunda hazırlık yaptıklarını, ancak dün öğle saatlerinde gezinin olmayacağı haberinin verildiğini söyledi. Durgun bir sezon geçiren Kapalıçarşı esnafının IMF toplantısına büyük umut bağladığını belirten Fırat, "Maalesef hevesimiz kursağımızda kaldı. Toplantı süresince 3'er 5'er kişi gelen heyetler de koruma ordusu yüzünden alışveriş yapamadı." dedi. Mısır Çarşısı Esnafları Yardımlaşma ve Koruma Derneği Başkanı Ali Ozan ise IMF heyetinden Mısır Çarşısı'nı ziyaret edenlerin toplam 150 kişiyi geçmediğini aktardı. Çarşıyı grup halinde gezmek isteyen IMF heyetinin organizatörlerinden 3 defa telefon aldığını dile getiren Ali Ozan, heyetten kimsenin gelmediğini sözlerine ekledi.

Kongre Vadisi'ni ateşe vereceklerdi

fAy başından bu yana İstanbul'da çeşitli protesto gösterilerine sahne olan Kongre Vadisi'ne yönelik saldırı planı ortaya çıktı. IMF toplantılarının son gününde sabah saatlerinde Gazi Mahallesi'nden yola çıkan bir otomobil, Kongre Vadisi'ne hareket ettiği sırada Terörle Mücadele Şubesi görevlileri tarafından durduruldu. DHKP-C terör örgütü üyesi 3 kişinin gözaltına alındığı olayda araç içinde 46 adet molotofkokteyli ele geçirildi. Kongre Vadisi ve bankaları hedef seçen terör yandaşlarının 'infial eylemleri' planladıkları ortaya çıktı.

Yaklaşık 5 aydır polisin teknik takip altında tuttuğu DHKP-C üyesinin arkadaşlarıyla birlikte molotofkokteylli saldırı planı yaptığı belirlendi. Örgüt üyelerinin yaptığı görüşmelerden saldırının şekli ve zamanlaması konusunda istihbarat bilgisi toplayan ekipler harekete geçti. Terör yandaşlarının Gaziosmanpaşa Gazi Mahallesi'nden 34 KMY 15 plakalı Şahin marka kırmızı bir araçla yola çıktıkları belirlendi. Derhal geçiş güzergâhlarında önlem alan terör polisleri, Gazi Mahallesi çıkışında operasyon yaparak aracı durdurdu. Araçta bulunan 3 kişi gözaltına alındı. İlk incelemenin ardından araç emniyet müdürlüğü garajına çekildi. Aracı bomba imha ekipleri incelemeye aldı. Araçta 46 adet molotofkokteyli ele geçirildi. Bagajda ayrıca 4 adet gaz maskesi ve çok sayıda eldiven bulundu. Gaz maskesi bulunmasının terör yandaşlarının gösterilere nasıl hazırlıklı gittiklerinin ve polisin biber gazı kullanması durumunda nasıl önlem aldıklarının da göstergesi olduğu belirtildi. Polisin verdiği bilgilere göre saldırı hazırlığının Kongre Vadisi'ndeki binalara, banka şubelerine ve araçlara yönelik olduğu belirtildi. Terör örgütü üyelerinin protesto gösterilerinden bağımsız hareket ederek araçlarındaki molotofları beklenmeyen bir anda çıkarıp hedef seçtikleri yerlere atmayı planladıkları belirtildi. Kamuoyunda infial uyandırmayı hedefleyen zanlılarla ilgili soruşturmanın bağlantılı olabilecek kişiler üzerinde sürdürüldüğü belirtildi. Araçta bulunan dördüncü gaz maskesinin, olaya karışan başka bir kişi daha bulunduğu ihtimalini düşündürdüğünü belirten polis yetkilileri soruşturmasını sürdürüyor. Gözaltına alınan zanlıların Sarıyer ve Gaziosmanpaşa'da işyeri kurşunlama gibi bazı suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.

zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER