© Teknik Elektrik 2017-2024

İLKLERİN BAYRAMI

Cumhuriyet’in 89.

Cumhuriyet’in 89. yılı bütün yurtta büyük bir heyecan ve coşkuyla kutlandı. Bu bayramda dikkat çekici yenilikler de yaşandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tebrikleri, Meclis yerine Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Cumhurbaşkanı’nın eşi Hayrünnisa Gül, ilk defa resmi geçit töreninde yer aldı. Törene, Başbakan Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da katıldı. Cumhurbaşkanı Gül’ün akşam Çankaya Köşkü’nde verdiği resepsiyona ise Başbakan Erdoğan ve komutanlar ilk kez eşli geldi. Gül, resepsiyonda, 29 Ekim kutlamalarında yaşanan gerginliklerin sorulması üzerine, “Herkes rahatsızlık vermeden bayramı istediği gibi kutlayabilir. Ulus’ta yaşananları arzu etmezdim. Üzücü olaylar oldu, umarım bundan sonra olmaz.” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan da bir soru üzerine, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun destek verdiği alternatif yürüyüşü ‘provokasyon’ olarak niteledi. Eşi Emine Erdoğan ile ilk kez Köşk’teki bir resepsiyona katıldığının hatırlatılması üzerine ise, “Daha önce de gelebilirdik ama böyle bir davet almadık. Bugüne kadar beni Emine Hanım’la buraya sokmayanlar utansın.” dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki heyet sabah saatlerinde Aslanlı Yol’dan yürüyerek Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu bölüme geçti. Gül, Atatürk’ün mozolesine, üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan kırmızı beyaz karanfillerden oluşan Türk bayrağı motifli çelenk koydu. Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Buradaki törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kuvvet komutanları, yüksek yargı mensupları, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkân da katıldı.

Ulusal ve resmi bayramlarda yapılacak törenlerle ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanı’na tebriklerin iletildiği tören TBMM yerine Cumhurbaşkanlığı’nda yapıldı. Anıtkabir’den sonra Köşk’e gelen Gül, kutlamaları burada kabul etti. Kutlamalar için Köşk’e ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, salonda MHP’li milletvekilleriyle bekledi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan ve Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, törenin başlamasını beklerken bir süre sohbet etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise salonda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ve kuvvet komutanlarıyla bir süre konuştu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan salona birlikte geldi. Başbakan Erdoğan, tebrik için salonda bekleyen davetlileri başıyla selamladı. Bekleme sırasındaki yerini alan Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan ve Orgeneral Özel bir süre sohbet etti. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş törene katılmadı.

EN ÇOK ALKIŞ, MEHTER TAKIMINA

Abdullah Gül’ün üçüncü durağı AKM’deki tören geçidiydi. Burada Gül’e, eşi Hayrünnisa Gül de eşlik etti. Törene, ayrıca TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu’nun bazı üyeleri ve eşleri, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile subay, astsubaylar ve vatandaşlar katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile üstü açık bir araçtan, atlı polisler ve törene ilk kez katılan Cumhurbaşkanlığı motorize timleri eşliğinde geçit törenine katılan birlikleri denetledi. Cumhurbaşkanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, vatandaşlar ile öğrencilerin bayramını da kutladı. Gösterilerde en çok alkışı mehter takımı aldı. Türk Kara Kuvvetleri’ne ait zırhlı araçlar, füze ve topçu birlikleri ile taarruz ve genel amaçlı helikopterler de büyük ilgi gördü. Ayrıca Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının geçişinin ardından akrobasi timi ‘Türk Yıldızları’ da gösteri yaptı.

Bu arada, Anıtkabir’de düzenlenen törende görevli askerlerden biri, devlet erkânı gelmeden önce baygınlık geçirerek yere yığıldı. Baygınlığın aşırı yorgunluktan kaynaklandığı belirtildi. zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER