© Teknik Elektrik 2017-2024

İdam kararı madalyadır

Irak'ın en kıdemli siyasetçilerinden, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sünni Tarık el-Haşimi işgal sonrası Irak'ta kapsayıcı bir merkezi otorite kurulamamasının kurbanlarından biri.

Irak'ın en kıdemli siyasetçilerinden, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sünni Tarık el-Haşimi işgal sonrası Irak'ta kapsayıcı bir merkezi otorite kurulamamasının kurbanlarından biri. Ankara'nın desteklediği, liberal-seküler El Irakiye grubunun temsilcisi olan Sünni politikacı Haşimi, giderek diktatörleşen Şii Maliki hükümetine yıllar önce başkaldırdı ancak taraftar bulamadı. Ta ki Maliki'nin tekelci yaklaşımı Kürt Bölgesel Yönetimi'nin çıkarlarıyla çelişene kadar. Maliki tarafından 'terör' suçuyla itham edilerek hakkında dava açılan ve ilk önce Erbil'de Barzani'nin koruması altına giren, ardından Katar-Riyad 'gezisi' yapan Haşimi oradan da İstanbul'a gelerek 'son umudu' Türkiye'den, krizi bitirecek hamleyi beklemeye başladı. Hala İstanbul'da bulunan Haşimi hakkında Irak mahkemesi dün gıyabında idam kararı verdi. Koruması Ahmed Kahtan hakkında da idam kararı veren mahkeme Haşimi'yi 'adam öldürmeye azmettirme ve teröre destek verme' amacıyla 'ölüm mangaları' kurmak suçundan mahkum etti. Haşimi'nin 'asılarak idam edilmesine' karar verildi. Temyiz yolu ise açık.

DAVUTOĞLU'YLA GÖRÜŞTÜ

Konuyla ilgili Yeni Şafak'ın sorularını yanıtlayan Haşimi'nin danışmanı Mehmet Bulovalı, kararın üzücü bir haber olmadığını, bir madalya niteliğinde olduğunu, Haşimi'nin tebrik edilmesi gerektiğini, çünkü büyük kişilerin zaferlerinin düşmanların baskısından doğduğunu söyledi. Bulovalı kararın ardından Haşimi'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla görüştüğünü belirtirken, idam kararını beklediklerini, ancak yaptırım gücü olmayacağını öne sürdü. Bulovalı 'Haşimi'yi halk cumhurbaşkanı yardımcısı yaptı, cumhurbaşkanı da yapacak. Amacı ve hedefi de budur' dedi.

Öte yandan, Bakan Davutoğlu ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Haşimi de, 'Dışişleri Bakanı ile çeşitli konuları görüştük. Tabii ki içinde benimle ilgili alınan mahkeme kararı konusu da vardı. Konu ile ilgili açıklamayı bütün basın mensuplarının bulunacağı bir basın toplantısında yapacağım' dedi.yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER