Huzur Sokağı (Şule Yüksel Şenler)
KİTAPHuzur Sokağı, satış rekorları kırmış, her yaştan ve her kesimden insanımızın soluk almadan okuduğu, elden ele dolaşıp, adeta kapışılan bir eser olarak haklı şöhret kazanmıştır. Birleşen yollar adıyla film yapılan Huzur Sokağı bu filmle de halkımızın büyük ilgi ve teveccühünü kazanmıştır. Hasretiyle kavrulduğumuz huzurlu bir cemiyetin, bir çok ana hatlarıyla küçük bir sokakta sembolleşmiş şeklidir Huzur Sokağı. Huzur Sokağı, özlenilen huzur için.
Şule Yüksel Şenler ’in bu eseri İlk olarak 1969-70 yıllarında Bugün gazetesinde tefrika edilmiş, o dönemde büyük yankı uyandırmış, toplum üzerinde yazarının da beklemediği bir etki bırakmıştı. Romanın yazıldığı dönem için böylesi bir konuda roman yazmak oldukça cesaret isteyen bir işti. Şule Yüksel Şenler o günleri şu şeklide tasvir edecekti. Roman yazıldığında öyle bir ortam içindeydi ki ülke. İslami bir film hayal bile edilemezdi. Romanlar müspet olmadığı için genç kız ve oğullarını koruyan ailelerin sansürüne uğruyordu. Öncelikle bu nitelikteki İslami romanların eksikliğini hissettim. Aslında Hekimoğlu İsmail (Ömer Okçu), Minyeli Abdullah ile benden önce tohumları atmış ama benim haberim yoktu.
Roman, şehirli ve eğitimli oldukları halde hayatını İslami kurallara göre şekillendiren alışılmışın dışında genç kadın ve erkek tipleri üzerinde kurgulanmıştı. Bu kurgu toplum tarafından çok ilgi çekmişti. Eğitimli ve şehirli kesimdeki insanların İslami kurallara uygun yaşama biçimlerini yansıtan ilk romanlardan birisi olması bakımından İslamcı kesim tarafından coşkuyla karşılanmıştı.
Romandaki olaylar ve tiplemeler ile Şule Yüksel Şenler’in biyografisi birçok açıdan örtüşür. Huzur Sokağı romanı Şule Yüksel Şenlerin hayatından birçok anıyı taşımaktadır. Şule Yüksel de eşinden romandaki Feyza ile benzer nedenlerden dolayı boşanmış, 32 yaşındaki iken, ilahiyat mezunu tiyatrocu Abdullah Kars ile evlenmiş, Fakat Şule Yüksel dayakçı kocasının baskısına ancak beş yıl dayanabilir ve kocası ile beş yıl sonra boşanmak zorunda kalmıştır.
Şule Yüksel, romanındaki Feyza karakteri gibi başlangıçta tesettürlü değildir. 1960 ihtilali sonrasında Nihat Atsız’a yakınlaşır ama ağabeyi Özer’in (Üzeyir) hastalığı ile yaşamı ve düşünceleri değişmeye başlayacaktır. Hasta ağabeysinin dileğiyle Risale-i Nur toplantılarına katılmaya başlar. Bu katılım sonrasında da Nur Cemaatine girmiştir. 1965’te görüntüsü ile düşüncelerinin uymadığını düşünerek tesettürlü giyinmeye ve kapanmaya başlamıştır. Romanındaki Feyza’da sonradan kapanan bir karakterdir.
İlk tefrikasından sonra eser, defalarca baskı görmüş, eser, on binlerce genç tarafından okunup, satış rekorları kırmış, gençlerin hayata bakışlarını değiştirmiş bir kitap olup çıkmıştı. Roman 1970 lerden sonra toplum hayatına etki eden başlıca romanlardan birisi olmuştu.
Huzur Sokağı, satış rekorları kırmış, her yaştan ve her kesimden insanımızın soluk almadan okuduğu, elden ele dolaşıp, adeta kapışılan bir eser olarak haklı şöhret kazanmıştır. Birleşen yollar adıyla film yapılan Huzur Sokağı bu filmle de halkımızın büyük ilgi ve teveccühünü kazanmıştır.
Huzur Sokağı yarattığı etki sonrasında filme de alınmış, Yücel Çakmaklı’nın yönettiği “Birleşen Yollar “ adlı filmin konusu olmuş, filmin başrollerinde İzzet Günay ve Türkân Şoray rol almışlardır.
Huzur Sokağı daha sonra TV dizisi şeklinde uyarlanmış ve ATV’de yayınlanmıştır.
Kitabı, gençlere örnek olması amacıyla yazan Şenler, aradan yıllar geçmesine rağmen yeni nesil tarafından hâlâ okunuyor olmasından mutluluk duyuyor. Bugün olsa daha ılımlı bir üslup kullanmayı tercih edeceğini belirten Şenler, “Bugün kaleme alsam, üniversitedeki birtakım böyle açık kıyafetler, uyumsuz davranışlarda bulunan kızlarımızı öyle resmetmezdim. Biraz şematik buluyorum şimdi. Ama değiştirmeye de imkan yok artık.” diyor. 1970’li yıllardan bu yana her yıl standart satışlarını koruyan ve binlerce kişinin hayatının şekillenmesinde önemli basamaklardan biri olan romanın hâlâ satış listelerinin başında yer almasını kitabın gençliğin meselelerine, toplumun ahlak ve inanç meselelerine yer vermesiyle açıklıyor Şenler.
Şule Yüksel Şenler’in Huzur Sokağı isimli romanında geçen karakterler
Bilal: Uzun boylu, yakışıklı bir gençtir. İmanlı, çok iyi kalpli, yardımsever bir gençtir.
Feyza: Uzun siyah saçlı, zümrüt yeşili gözleri vardır. İlk önce herkesi küçük gören kimse iken, sonra iyi bir insan olmuştur.
Hilal: Fiziki özelliğinden bahsedilmemiştir. Merhametli küçüklüğünden beri zor hayat şartlasrı yaşamıştır.
Nusret: Fiziki özelliğinden bahsedilmemiştir ama romanda babasına benzediği yazılmıştır. Kalbi temiz, çok iyi bir insandır.
Nazım: Fiziki özelliğinden bahsedilmemiştir. İyi bir aile dostudur.
Selim: Fiziki özelliğinden bahsedilmemiştir. Kötü kalpli, kumarbaz bir insandır.
İlginizi Çekebilir