© Teknik Elektrik 2017-2024

Hukukçular, cuntalara karşı ayakta

Balyoz darbe planına yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor.

Balyoz darbe planına yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor. Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Platformu'nun İstanbul'da kar altında gerçekleştirdiği eylemden sonra şimdi de hukukçular harekete geçti. Dün Ankara, İstanbul ve Konya'da cübbeleriyle sokağa dökülen avukatlar, demokrasiyi boğma girişimlerini kınadı. İstanbul Barosu'na bağlı bir grup avukat, Bakırköy Adliyesi önünde toplanarak "Yargı tokmağı, balyozları kırmaya, kafesleri bozmaya muktedirdir" mesajını verdi. Evrensel Hukukçular Platformu üyeleri, Ankara Adliyesi önünde suç duyurusu için imza kampanyası başlattı. Konya, Karaman ve Aksaray'daki avukatların üye olduğu Halkın Avukatları Platformu da Balyoz darbe planını hazırlayanlar hakkında 10 ayrı suçtan savcılığa suç duyurusunda bulundu. Avukatların ilk eylemi İstanbul'daydı. İstanbul Barosu'na bağlı yaklaşık 100 avukat, dün cübbeleri ile Bakırköy Adliyesi önünde toplandı.

'Yargının tokmağı balyozlara son verecek' yazılı büyük bir pankart açan avukatlar, ellerinde de üzerinde 'Halk tepelenemez', 'Balyoz değil demokrasi', 'Balyozlar molozlar içindir', 'Kafese hayır demokrasiye evet' yazılı dövizler taşıdı. Grup adına hazırlanan basın açıklaması avukat Murat Aktürk tarafından okundu. Açıklamada şöyle denildi: "28 Şubat, Ayışığı, Sarıkız, postmodern darbe, Kafes, Balyoz gibi kavramlar, içinde barındırdığı hasta zihniyetler, köhne düşünceler ve tiksindirici eylemler ile tarihin en utanç verici sayfalarında şimdiden yerini almış durumdadır. Başbakanları, bakanları asan, sağ sol diyerek üniversite gençlerini birbirine kırdıran, suikast timleri ile aydınları katleden, Alevi-Sünni, Türk-Kürt diyerek kendi vatandaşını bölmeye çalışan, adeta kendi insanının kanı ile beslenen bu zihniyet şimdi de başka planlarla gün yüzüne çıkmış görünüyor. Seçimle işbaşına gelmiş iktidara ve halkımızın demokratik tercihine yönelik bütün antidemokratik müdahaleleri şiddetle kınıyoruz."

YARGI REFORMU VE SİVİL ANAYASA İÇİN MECLİS'E ÇAĞRI

Konya ve civar illerdeki avukatların üye olduğu Halkın Avukatları Platformu da Balyoz darbe planını hazırlayanlar hakkında 10 ayrı suçtan savcılığa şikâyette bulundu. Platform üyeleri, suç duyurusunun ardından Dedeman Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Aksiyoner Hukukçular Derneği Başkan Vekili Muhammed İkbal Kavalcı, Baran Hukukçular Derneği Başkanı Sebahattin Batur, Denge Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Erhan Şahin, Huder Başkanı Özgür Solak, Konyalı avukatlar adına Ahmet Bal, Karamanlı avukatlar adına Alper Çimen katıldı. Platformun sözcüsü avukat Süleyman Küçüksucu, Türkiye'nin bir an önce darbecilerden ve darbelerden kurtulması gerektiğini söyledi. Küçüksucu, "Yurttaşların gittiği camiyi bombalamak, kendi uçağını düşürmek, valileri, yargıçları ve birçok görevde bulunan bürokratları fişlemek gibi dehşet verici planlar yapan cuntacıların varlığı bizi üzmüş ve endişeye sevk etmiştir." diye konuştu.

Suç duyurusu dilekçesini Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'na veren avukat Muhammed İkbal Kavalcı ise hukukun üstünlüğü ve yaşanabilir bir ülke için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Öncelikle sivil bir anayasa yapılmalı. 28 Şubat mahsulü EMASYA Protokolü hemen kaldırılmalı. Yargı birliği sağlanarak askeri ve sivil yargı ayrımı ortadan kaldırılmalı. Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı daha evrensel hale getirilmeli. Siyasi partilerin kapatılmasına Venedik Kriterleri getirilmelidir. HSYK ve Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) yargı denetimine açılmalıdır."

Cuntacıların yargı önüne çıkarılmasını isteyen hukukçular, başkent Ankara'da ise imza kampanyası başlattı. Evrensel Hukukçular Platformu üyeleri, Ankara Adliyesi'nde stant açarak suç duyurusu için imza toplamaya başladı. Platform, dilekçelerini, başsavcılığa yarın verecek.

zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER