Her yıl 5 kilo üretip zengin oluyorlar
GÜNCELEnişte ve kayınbirader her yıl 5 kilo üretip zengin oluyorlar. Cennet otu olarak bilinen bitkinin kilogramı 50 bin lirayı buluyor.
Enişte ve Kayınbirader, Dünyanın En Pahalı Bitkisini Üretiyor
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Osmanlı döneminde 8-10 ton safran yetiştiriciliği yapılırken, şimdi bir kişiye kadar düştü. Bitkinin kilo fiyatı 50 bin liraya kadar çıkabiliyor.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Osmanlı döneminde 8-10 ton safran yetiştiriciliği yapılırken, zamanla üretimi sadece Davut obası köyünde bir kişiye kadar düştü. Özellikle 2002'li yıllarında İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yaptığı teşviklerle bugün ilçenin çeşitli köylerinde kırkın üzerinde üretici safran üretmekte. Bu yıl ilk kez Mustafa Turhan ve İsmail Yıldız isimli kayınbirader köylerindeki 10 dönümlük araziye bin 700 kilo safran dikerek Türkiye de bir ilke imza attı.
BİR ONLAR KALDI
İsmini yetiştirdiği bitkiden alan Türkiye'nin tek ilçesi Safranbolu yine Türkiye'de bir ilke imza atıyor. Osmanlı döneminde 8 ile 10 ton safran üretilirken, azalan üretimi tekrar çoğaltmak için kolları sıvayan İsmail Yılmaz, eniştesi Mustafa Turhan ile birlikte Yukarı çiftlik köyündeki 10 dönümlük araziye bin 700 kilo safran dikti.
ÇOK PAHALI
Yerli üretim Safran bitkisi, kilogramı geçen seneki fiyatlarna göre 20 bin liradan başlayıp 40 bin liraya kadar çıkıyor. İran'dan ithal edilen safranın kilosu ise 50 bin liraya tezgahlarda yerini alıyor.
"AMAÇ ARTAN TALEBİ KARŞILAMAK"
Son yıllarda özellikle tıp alanında safran bitkisinin aranan bir bitki olması nedeniyle yoğun talep olduğunu belirten İsmail Yıldız, "Biz Safranbolu'da baharatçılıkla uğraşıyoruz. Bu bizim hobimiz idi. Safranbolu'da 30 dönümlük bir arazimiz vardı. Burayı değerlendirmek istedik. Son zamanlarda özellikle turistler yoğun ilgi gösteriyor. Safran bulunmasında sıkıntı yaşanıyor, 'bizde düşündük taşındık bu talebi karşılayalım' dedik. İlk etap da 10 dönümlük araziye bin 700 kg safran soğanı ektik. 3 yıl üzerinden hesaplanıyor, 3 yıl sonrası 18 ile 20 kilo safran elde edilmesi bekleniliyor. İlk hasat ise 13 Ekimden sonra yapılacak." diye konuştu.
"ANALİZLERE GÖRE DÜNYANIN EN KALİTELİ SAFRANI, SAFRANBOLU'DA YETİŞİYOR"
Yapılan analizlere göre en kaliteli safranın Safranbolu'da yetiştiğini belirten üretici İsmail Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Analiz raporlarına göre dünyada en kaliteli safranı, Safranbolu Safranı'dır. Safranbolu Safranı, dünyada en çok aranan bir safran türü. İçindeki etkin maddeler ve hücre yenileme özelliği nedeniyle son olarak ilaç sanayinde özellikle kanser tedavisinde kullanılıyor ve kullanılan hastalarda iyileşme süresinde olumlu sonuçlar alındığı belirtiliyor. Zaten safran eskilerde mutluluk iksiri olarak kullanılmış. Son zamanlarda tüketim hayli fazla safran alan bir çok hastamız var, devamlı talep ediyorlar.Yemek sektöründe, boya , parfüm,hattat sanatında yani kullanılmadığı alan yok."
"İLK ÜRÜN OLARAK 4-5 KİLO TAHMİN EDİLİYOR"
10 dönümlük alana ekilen bin 700 kilo safrandan ilk etap da 4-5 kilo ürün beklediklerini belirten Yıldız, "Bu sene 4-5 kilo ürün bekliyoruz. Arazimiz 40 dönüm, 3 yıl sonra diktiğimiz bu safran soğanı yavruları ile birlikte 15 ton civarında olur. Bunu da bu araziye dikip Safranbolu da safranı tekrar canlandıracağız. Safranbolu geçmişte olduğu gibi safranın merkezi olacak." dedi
MUSTAFA TURHAN: SAFRAN CENNET OTU
Kayınbiraderi ile birlikte Safran eken Mustafa Turhan ise safranın mübarek bir bitki olduğunu belirterek, "Safranın Cennet Otu olduğu söyleniyor. Böyle mübarek bir bitki. Her evde bulunması gereken bir bitki, baharat. Bu mübarek bir bitkiyi ekip tekrar canlandırdığımız için mutluyuz." diye konuştu.
Turhan, bir çok tur firmasının safran çiçeği açtığında "safran turu" düzenlemek için kendileri ile temasa geçtiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak : haberler
İlginizi Çekebilir