© Teknik Elektrik 2017-2024

Hayalet evlere su elektrik ve gaz yok

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çürük binaların durumuna ilişkin "Ne pahasına olursa olsun, isterse iktidarı kaybedelim bu binaları yıkacağız" sözünün ardından Sakarya'da harekete geçen yetkililer, orta hasarlı binaları boşaltmamakta direnenlerin tahliyesi için Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek bir uygulamayı bugün başlatacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çürük binaların durumuna ilişkin "Ne pahasına olursa olsun, isterse iktidarı kaybedelim bu binaları yıkacağız" sözünün ardından Sakarya'da harekete geçen yetkililer, orta hasarlı binaları boşaltmamakta direnenlerin tahliyesi için Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek bir uygulamayı bugün başlatacak.

Van depreminden sonra yıkılmasına karar verilen orta hasarlı binalarla ilgili ilk cesur adımı atan Sakarya'da, 1999 depreminde orta hasarlı hale gelen ve 'hayalet evler' olarak bilinen bin 301 bina için önce yıkım kararı verildi. Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin sürdürdüğü çalışma kapsamında onarımları yapılmadığı gibi kiraya dahi verilen bu evlerin boşaltılması için ilk etapta, 1999 Marmara depreminin ardından orta hasarlı statüsüne alınan, 31 Aralık 2009 tarihine kadar da ruhsatını almamış binalara 'Orta hasarlı bu binada ikamet etmek tehlikeli ve yasaktır' yazılı levhalar asıldı.

EN RADİKAL KARAR

Hala 'hayalet evler'de oturanların bu evleri tahliye etmesi için uygulanan farklı yöntemlere bir yenisi daha eklendi. Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde tüm kamu birimlerinin ortaklaşa aldığı kararla, bugünden itibaren orta hasarlı binaların kamu hizmetlerinden yararlanması engellenecek. En çok merkez Adapazarı İlçesi'nde bulunan orta hasarlı binalar bugünden itibaren elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerini alamayacak.

CAMİLER DE YIKILACAK

17 Ağustos Marmara depreminde hasar gören ve güçlendirilmesi yapılmayan orta hasarlı binalara kamu hizmetlerinin verilmemesi kararı hasarlı camilerde de uygulanacak. Güçlendirmesi yapılmayan ya da güçlendirme yapılmasına rağmen belgeleri bulunmayan camilerin bugünden itibaren su, elektrik ve doğalgazı kesilecek. Söz konusu camilerin imamları da görevden alınarak başka camilerde görevlendirilecek. Bu camiler arasında Adapazarı merkezinde bulunan Karaosman Camii ve Arifiye Cumhuriyet Mahallesi Merkez Camii de bulunuyor.

'İkamet etmek yasaktır' levhası

Adapazarı Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında orta hasarlı binalara, 'Orta hasarlı bu binada ikamet etmek tehlikeli ve yasaktır' yazılı levhalar asılmıştı.

SASKİ VE SEDAŞ HAZIR

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, orta hasarlı olarak bildirilen yapıların mahiyeti ne olursa olsun suyunun kesileceğini belirterek, "Valilik talimatı elimize ulaştı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce tespit edilmiş olan orta hasarlı binaların adresleri bize gönderildi. Abone eşleştirmelerini yaptık. Büyükşehir sınırlarındaki hasarlı yapıların sularını biz keseceğiz. Bunun için 24 kişilik ekip kurduk. Yarın (bugün) sabahtan itibaren hem kent merkezinde hem de ilçelerde eş zamanlı olarak su kesim işlemlerine başlayacağız. Kamu görevimizi yerine getireceğiz" dedi. Kesim işlemleri sırasında bir mukavemet beklemediklerini kaydeden Keleş, "Bu süreç vatandaşımızın kendi can güvenliği açısından önem taşıyor. Olası durumda güvenlik güçlerinden yardım alacağız. Bir hafta içinde kesim işlemlerini tamamlarız" diye konuştu.

Orta hasarlı konutların elektriği de Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) tarafından kesilecek. SEDAŞ Dağıtım Direktörü Nusret Altun, hazırlıkları tamamladıklarını ifade ederek, kesim işlemlerini diğer ilgili kurumlarla ortak hareket ederek gerçekleştireceklerini belirtti. zaman

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER