© Teknik Elektrik 2017-2024

Hava 5 derece daha soğuyor

  Hava aşırı soğurken, sıcaklıklar bugünkü değerinden 3-5 derece daha düşük olacak.

 

Hava aşırı soğurken, sıcaklıklar bugünkü değerinden 3-5 derece daha düşük olacak.
 
Türkiye’nin iç kesimlerinde hemen hemen her kentte devam eden kar yağışı yarın Doğu Anadolu, Karadeniz, Sivas ve Kayseri boyunca sürecek. Bolu, Kocaeli, Afyon ve Ankara çevresinde ise kar hafif olarak görülecek. 

1 derece aşırı soğuk kabul edilen İstanbul’da hava sıcaklığı 0 derece hissedilecek, termometreler 3 dereceyi gösterecek. Kentte yağış yağmur ve yüksek yerlerde hafif kar olarak sürecek.

Sibirya soğuklarından Akdeniz de etkilenecek, yarın Antalya aşırı soğuk bir gün yaşayacak. Erzurum için -10 derece aşırı soğukken, antalya için 7 derece aşırı soğuk sayılıyor.

31 Aralık’ta Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’nun büyük bölümünde önemli bir yağış beklenmiyor, hava açık olduğundan yılbaşı akşamı dondurucu soğuk havada geçecek. Yeni yıla Türkiye’nin en doğusu karla girecek.

Çarşamba günü kolay kolay kar yağmayan Karadeniz’in sahil şeridinde dahi Samsun’dan Trabzon ve Rize’ye kadar çarşamba günü kar yağışı olacak. Yeni yılın ilk günleri hava açık olacağından kuvvetli buzlanma olacak. Sıcaklıklar cumartesi günü Marmara ve Ege’de lodos ve beraberinde gelecek yağmurla birlikte biraz artacak.

İSTANBUL'DA KAR YAĞIŞI BAŞLADI

İstanbul'da etkili olan soğuk havayla birlikte kar yağışı başladı.

İstanbul'da, kentin bir çok noktasında kar yağışı etkili oluyor. Trafikte aksamalara neden olan yağışın akşam saatlerinde de yer yer etkili olması bekleniyor. Kar yağışı ile birlikte etkisini sürdüren soğuk hava ise vatandaşlara zor anlar yaşatıyor.

BAŞKENTTE KARLA MÜCADELE

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kar yağışı nedeniyle cadde, bulvar ve ana arterde herhangi bir sorun bulunmadığını, kaldırım ve bordür kenarlarındaki kar küreme çalışmalarının aralıksız devam ettiğini bildirdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 100'ün üzerinde çok amaçlı küreme ve tuzlama aracı, kamyon ve 12 greyder, bin 300'ün üzerinde personelle, kaldırım ve bordür kenarlarındaki kar küreme ve temizleme çalışmaları yapıyor. 

Çalışmalar kapsamında cadde, bulvar ve ana arterlerde, yolların açık olması için sabah saatlerine kadar tuz döktüklerini bildiren yetkililer, ''Aralıksız süren kar yağışına rağmen sorumluluğumuzdaki hiçbir yolda kapanma, trafik sıkışıklığı ve benzeri durum yaşanmadı. Kar yağışının devam etmesi durumuna karşı tüm personelimiz hazır bekliyor'' dedi.

Vatandaşların kış koşullarına göre hareket etmelerini, araçlarına kış şartlarına uygun lastik takmalarını öneren yetkililer, kapalı ana arterler için Büyükşehir Belediyesinin ''Alo 153'' numaralı ya da Fen İşleri Daire Başkanlığının 287 36 71 numaralı telefonlarına başvurulmasını istedi.

BÖLGE BÖLGE DURUM

Yarın Sibirya kökenli çok daha soğuk hava geliyor, aşırı soğuklar daha çok Karadeniz, İç ve Doğu Anadolu’yu etkileyecek. 31 Aralık’ta kar yağışları batıda çok hafiflerken, İstanbul’dan Antalya’ya kadar tüm Türkiye’de aşırı soğuk havada geçecek.

İstanbul’da poyraz yarın da sert, yağmur ve tepelerde sulu kar şeklinde yağış olacak. Çarşamba günü rüzgar hafifliyor, yağış da yine genelikle yağmur şeklinde çok zayıf yağacak. Ankara’da ayın 31’ine kadar her gün biraz daha soğuyor, çarşamba da dahil 3 gün hafif kar yağışı olacak. Ayın son günü sıcaklık -3 dereceye kadar inecek. İzmirde yağış ara verdi ama poyraz kuvvetli, sıcaklık 4 derece hissediliyor. Bursa’da salı ve çarşamba kar var; Adana bugün yağışlı, diğer iki gün parçalı bulutlu ancak daha soğuk. Bugün İstanbul 5, Ankara 1, İzmir 7, Bursa 2, Adana 12 derece.

Marmara’da haftanın ilk 3 günü hava aşırı soğuyor, poyraz kuvvetli, hissedilen sıcaklık 2 derecenin altında. Bugün Trakya dışında bölgede karla karışık yağmur var. Özellikle yarın ve çarşamba çok daha soğuk geçecek. İstanbul, Kocaeli ve Bursa arasında hafif de olsa kar yağışı olacak. Trakya’da ise kuvvetli ayaz yaşanacak. Bugün Edirne -2, Kocaeli 4, Balıkesir 3 derece.

İç Anadolu’da hava ayın son gününe kadar her gün biraz daha soğuyor. Çarşamba sıcaklık -10 derece ve altını görecek. Salı daha zayıf olmak üzere bu 3 gün aralıklı kar yağışı var. Bugün Niğde, Kayseri ve Sivas hattında kar yoğun yağabilir. Eskişehir -1, Niğde -3, Sivas -8 derece.

Ege Bölgesi yılın en soğuk günlerini yaşıyor. Sıcaklık çarşambaya kadar düşecek. poyraz kuvvetli, hissedilen sıcaklık İzmir’de dahi 4 dereceye inecek. Kıyılarda çarşambaya kadar fırtına var, denizciler dikkatli olmalı. Bu hafta bölgede ara veren yağışlar Kütahya ve Afyon çevresinde hafif kar şeklinde sürebilir. Bugün Muğla 8, Afyon -2 derece.

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Güneyde Mersin’den itibaren Girne, Adana ve Güneydoğu boyunca yağış var. Kahramanmaraş ve Güneydoğu genelinde kar yağışı görülecek. Salı ve çarşamba kuvvetli soğuklar Akdeniz’e kadar ineceğinden sera üreticileri dona karşı şimdiden tedbir almalı. Antalya 15, Diyarbakır 6 derece.

Doğu Anadolu’da kar yağışlarının başlamasıyla ayaz etkisini biraz azalttı. Bölgede 3-4 gün yağış var, çarşamba günü bölgede kar yağışları yoğun olabilir, yetkililer şimdiden tedbir almalı. Bugün Erzurum -10, Malatya 2, Van 1 derece.

Karadeniz’liler dikkat, yarın Sibirya’dan çok daha soğuk hava geliyor. Bugün de Ordu ve Artvin arası kuvvetli olmak üzere bölgenin genelinde yağış var. Bolu, Kastamonu, Amasya, Gümüşhane ve Bayburt’ta kar yağacak. Salı ve çarşamba günleri Karadeniz’in kıyıları dahil tamamında kar bekleniyor. Trabzon 10, Samsun 6, Bolu -1 derece.

BÖLGE BÖLGE 5 GÜNLÜK HAVA HARİTALARI VE İL İL SICAKLIK DERECELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

5 BİN KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Yurtta etkili olan soğuk hava ve kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı ve tipi nedeniyle bazı illerdeki toplam bin 5 köy yolu ulaşıma kapandı.

Eskişehir İl Özel İdaresi Tarım ve Köy Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki gündür devam eden kar yağışının kent merkezi ve ilçelerde etkili olduğunu belirterek, 170 köy yolunun ulaşıma kapandığını kaydetti.

Karla mücadele için sekiz ekip kurduklarını aktaran Gürbüz, şunları kaydetti:

''Ekipler gece gündüz karla mücadele ediyor. Dün ulaşıma kapalı yaklaşık 100 köyün yolunu açtık. Kar yağışı devam etmezse akşama doğru tüm köy yolları ulaşıma açılır. Bazı bölgelerde tuzlama çalışması yapıyoruz. Olumsuz bir durum söz konusu değil.''

Karayolları 46. Şube Şefliği yetkilileri Bursa, Ankara, Konya ve Kütahya kara yollarında kar temizleme ve tuzlama çalışmalarının aralıksız devam ettiğini bildirdi.

Kara yollarında olumsuz bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden yetkililer, sürücüleri buzlanmaya karşı uyardı.

-KÜTAHYA-

Kütahya'da iki gündür aralıklarla devam eden kar yağışıyla kar kalınlığı il merkezinde 40 santimetreye ulaştı, yüksek kesimlerde ise 1 metreyi geçti.

İl Özel İdaresi yetkilileri, ekiplerin 401 köy yolunu ulaşıma açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini bildirildi.

Kütahya-Eskişehir ve Kütahya-Afyonkarahisar kara yollarında ulaşım, yer yer etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle güçlükle sağlanıyor. Karayolları ekipleri, buzlanma oluşan kısımları tuzlayarak, iş makineleriyle kar temizleme çalışmasına devam ediyor.

Bu arada, Valilik Kriz Merkezinin dün aldığı kararla il genelindeki ilköğretim okulları bugün tatil edildi. Lise ve dengi okullarda ise öğretime devam ediliyor.

-BİLECİK-

Bilecik'te iki gündür aralıksız devam eden kar yağışı ve tipi nedeniyle 51 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

 İl Özel İdare Yol ve Ulaşım Hizmetlerinden alınan bilgiye göre, etkili olan kar yağışı nedeniyle Bozüyük'te 20, Gölpazarı'nda 14, Yenipazar'da 3, Söğüt'te 4 ve Pazaryeri ilçesinde 10 köy yolu ulaşıma kapandı.

 Pazaryeri'nde 3 gündür devam eden kar yağışıyla ulaşımda aksamalar olurken, ilçe merkezinde 20 santimetreye bulan kar nedeniyle araçların Bursa ve Eskişehir yönündeki ulaşımlarında güçlük yaşanıyor.

-ORTA KARADENİZ-

Samsun, Sinop ve Ordu'da kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle halen 62 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

Bölgenin iç kesimlerinde yer yer devam eden kar yağışı sonucu halen Samsun'da 15, Sinop'ta 18, Ordu'da ise 29 köyle ulaşım sağlanamıyor. Bazı köylerin elektrik ve telefon hatlarında da arızalar meydana geldi.

Yetkililer, bölgede cenaze ve hasta bulunan köylere öncelik verilerek kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiğini bildirdiler.

-AFYONKARAHİSAR-

Afyonkarahisar Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, yoğun kar yağışı nedeniyle il genelinde 100 köy yolu kapandı.

Yetkililer, köy yollarının açılması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü bildirdi.

Öte yandan, yoğun kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle il genelinde ilköğretim ve liselerde eğitim öğretime bir gün ara verildi.

-KONYA-

Konya merkez ile bağlı ilçeler ve diğer yerleşim birimlerinde başlayan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor.

Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Çeltik, Doğanhisar, Halkapınar, Ilgın, Kadınhanı, Kulu, Selçuklu, Tuzlukçu ve Yunak ilçelerine bağlı 90 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi ekipleri yol açma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, kar yağışının devam etmesi nedeniyle ulaşıma açılan köy yollarının tekrar kapandığını ve zor şartlar altında çalışma yapıldığını bildirdi.

Ulaşıma kapanan 90 köy yolunun toplam bin 30 kilometre olduğunu belirten Kaçmaz, ''Bu yüzden ekip sayısı artırıldı. Bugün itibariyle 12 ekip karla mücadele görevi yapıyor. Çalışmalarda 12 greyder, 3 bıçaklı kar aracı ile 7 akaryakıt kamyonu kullanılıyor'' dedi.

-DOĞU KARADENİZ-

Dün gece başlayan kar yağışı nedeniyle Gümüşhane'de 86, Rize'de 25, Artvin'de 10 köy yolu ulaşıma kapandı.

Söz konusu yolların ulaşıma açılması için İl Özel İdare Müdürlüklerine bağlı ekiplerce çalışma başlatıldığı bildirildi.

Öte yandan, Trabzon-Gümüşhane kara yolu Zigana Dağı geçidinde etkili olan kar yağışı nedeniyle söz konusu güzergahı kullanacak sürücülerin dikkatli olmaları, zincirsiz ve çekme halatı olmayan araçlarla trafiğe çıkılmaması istendi.

-ZONGULDAK-

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 7, Gökçebey ilçesinde de 3 köyde kapanan yollar nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

Kapanan yolları açma çalışmaları Valilik İl Özel İdare Müdürlüğü Kentsel İyileştirme ve İmar Müdürlüğü ekiplerince sürdürülüyor.

 

TÜM HABERLER