© Teknik Elektrik 2017-2024

Halk büyük şairini kaybetti

Halk şiirinin en büyük ustalarından olan ve yazdığı şiirleriyle yediden yetmişe herkesin gönlünü fetheden Türk şiirinin usta kalemi Abdurrahim Karakoç, dün tedavi gördüğü Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hayata veda etti.

Halk şiirinin en büyük ustalarından olan ve yazdığı şiirleriyle yediden yetmişe herkesin gönlünü fetheden Türk şiirinin usta kalemi Abdurrahim Karakoç, dün tedavi gördüğü Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hayata veda etti. Karakoç'un vefatı, yakın dostları arasında büyük üzüntüye neden oldu.

ÖLDÜĞÜM YERDE GÖMÜN

Ünlü şairin kardeşi Bahattin Karakoç'un oğlu Oğuz Karakoç, Abdurrahim Karakoç'un çocukla çocuk olan, büyükle büyük olan herkesle dertleşen memleketine âşık, dağlarda gezmeyi seven bir kişiliğe sahip olduğunu söyledi. Ekinözü'nde ikamet eden kardeşi Osman Karakoç, ağabeyinin kendisine "Nerede ölürsem, oraya defnedin" dediğini aktardı. Kardeş Karakoç, "Memleketimizin her yeri aynı. Orası da Müslüman toprağı, burası da. Onun için nerede ölürsem, oraya defnedin' demişti." ifadelerini kullandı.

Ağabeyinin, "Biz sanatçı değiliz, milletvekili değiliz, onun için arkamdan alkış vesaire istemiyorum" dediğini belirten Osman Karakoç, gözyaşları içinde ünlü yazarın çok çile çektiğini anlattı. Osman Karakoç, "Mihriban diye bir sevdiği vardı. Ona yazdığı şiir hâlâ akıllarda. Türkü oldu, şarkı oldu. Böyle güzel bir insanın vefatı, memleket için kayıptır" dedi.

13 yıl boyunca Ekinözü Belediyesi'nde birlikte çalıştığı Ahmet Ayrılmış ise haberi duyduğunda çok üzüldüğünü anlattı. Ayrılmış, "13 yıl boyunca mesai arkadaşlığı yaptık. Bir gün olsun kimseyi incitmedi. Birbirimize öf bile demedik" açıklamasında bulundu.

BAŞBAKAN'DAN TAZİYE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ünlü şair Abdurrahim Karakoç'un ailesini arayarak başsağlığı diledi

Yazar ve şair Abdurrahim Karakoç, bugün Ankara Kocatepe Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra toprağa verilecek.

Aşkın ve davanın adamı

Yazdığı şiirilerden bazıları bestelenerek birçok sanatçı tarafından seslendirilen Karakoç'un bestelenen eserlerinden 'Mihriban', unutulmaz türküler arasında yerini aldı. 1932 yılında Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Ekinözü köyünde doğan Abdurrahim Karakoç, çocukluk çağından itibaren şiire ilgi duymaya başladı. Elbistan Belediyesi'nde 1958-1985 yılları arasında muhasebeci olarak çalışan ve günümüz aşık tarzı şiirinin büyük ustalarından olan Karakoç'un ilk şiirleri Elbistan'da çıkan Engizek gazetesinde yayınlandı. Temiz Türkçe ve hece vezniyle aşk, gurbet ve sosyal temalı şiirler kaleme alan Karakoç, ironik yazılarıyla geniş kitlelere hitap etti. Abdurrahim Karakoç, evli ve 3 çocuk babasıydı. Yazdığı yüzlerce şiiri topladığı kitaplardan bazıları şöyle: Hasan'a Mektuplar, El Kulakta, Vur Emri.

'Hak Yol İslam yazacağız' şiiriyle büyüdük

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) Başkanı Mehmet Nuri Yardım, "Abdurrahim Karakoç, Türkiye'de millî ve İslâmî şiirin seçkin simâlarından biriydi. Çocukluğumuzda onun "Hak Yol İslâm Yazacağız" isimli şiirini ezberlemiştik. Köküne, geleneklerine, değerlerine ve milletine bağlı, ufku açık, yerli zeminde sanat yapan çok değerli bir şairdi. Halk edebiyatımızın gerçek temsilcilerindendi" dedi. Komşusu ve en yakın arkadaşı olan sanatçı Hasan Sağındık ise, "Ömründe hep hakkın tarafında yer aldı. İnanlar için cennet hayatı çok önemlidir. İnşallah ağabeyimin yeri cennet olacaktır.

Karakoç abi bu dünyada iyi sınav verenlerdendir. Benim ve benim gibi insanların yetişmesinde büyük katkısı oldu. Son yüzyılın en önemli halk şairidir. Hakkın tarafında yer alması onu bu topluma daha da sevdirmiştir" diye konuştu. Devlet eski Bakanı Hasan Aksay "Çok sağlam bir fikir yapısına sahipti. İnandığı yolda sonuna kadar devam eden ve İslam inancı davası olan bir yapısı vardı" derken, yazar D. Mehmet Doğan da, "Karakoç öyle şiirler yazdı ki bütün toplum onun şiirlerini dillerini düşürmedi. Sevda şiirlerinin yanısıra fikir şiirlerinde de güçlüydü" şeklinde konuştu.

Bize güzel şeyleri hatırlattı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şair ve yazar Abdürrahim Karakoç'un vefatı ile ilgili, 'Biz onu hep iyi ve doğru bildik. Bize güzel şeyleri hatırlattı. Kocaman şair yüreğini bizlere bırakarak gitti. Rabbim cennetine koysun. Çocuklarının dostlarının, sevenlerinin başı sağolsun' dedi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de yayımladığı başsağlığı mesajında "Yazdığı şiirleriyle bir dönemin simge isimlerinden biri haline gelen Karakoç, edebiyat dünyamızın seçkin kalemlerinden biriydi. Merhum Karakoç, aynı zamanda hiciv şiirinin de usta kalemlerindendi. Türk şiirinin usta kalemlerinden Abdurrahim Karakoç'un vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum" ifadesini kullandı.

HASTANEYE AKIN ETTİLER

Abdurrahim Karakoç'un ölüm haberi üzerine sevenleri hastaneye akın etti. Hastaneye ilk gelen isimlerden AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, Karakoç'un gençliğinin ve fikirlerinin olgunlaşmasında çok büyük desteği olduğunu belirterek, "Gerçekten yürekten gelen eserler bırakan bir ağabeyimizdi, büyüğümüzdü. Tüm milletimiz başı sağ olsun. Dünde Meclis genel kurulunda ben, İsmet bey, Ünal bey şöyle bir yad ettik, şiirlerini okuduk. Hatta gidelim bir ziyaret edelim dedik ama maalesef bugün vefat haberi geldi. Mekanı cennet olsun, Cenab-ı Hak rahmet eylesin. Allah rahmet eylesin." diye konuştu. yenişafak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER