© Teknik Elektrik 2017-2024

Hain eller sivilleri hedef aldı

Son aylarda sivilleri hedef alan terör örgütü, bu kez başkentte çirkin yüzünü gösterdi.

  • Son aylarda sivilleri hedef alan terör örgütü, bu kez başkentte çirkin yüzünü gösterdi. Hainler Ankara'nın en işlek caddelerinden Kumrular'daki Çankaya Kaymakamlığı önünde 06 BS 099 plakalı araca yerleştirdikleri parça tesirli bombayı infilak ettirdi. Patlamada 3 kişi hayatını kaybetti, 34 kişi de yaralandı
  • Başbakanlık Binası'na 200 metre uzaklıkta meydana gelen patlamada, çok sayıda araç yandı. Cadde, adeta savaş alanına dönerken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olayın terör saldırısı olduğunu açıkladı. Patlama, olay yerinin yakınındaki Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda paniğe neden oldu. 2 kişi gözaltında.
  • Ankara'da meydana gelen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın terör saldırısı olduğu bildirildi. Ankara'nın araç ve yaya trafiğinin en yoğun olduğu Kızılay bölgesindeki patlamaya, piknik tüpüyle güçlendirilmiş A-4 tipi plastik patlayıcıyla oluşturulmuş el yapımı parça tesirli bombanın neden olduğu öğrenildi. Patlamada 3 kişi hayatını kaybetti, 34 kişi yaralandı. Olay yerinde yapılan incelemenin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı patlamayla ilgili "Terör saldırısı" üzerinde durulduğunu açıkladı.

    BAŞBAKANLIK'A 200 METRE

    Başkentin yaya ve araç trafiğinin en yoğun olduğu yerlerinden biri olan Kumrular Sokak'ta dün sabah saat 11.03 civarında şiddetli bir patlama meydana geldi. Başbakanlık Merkez binasına 200 metre uzaklıktaki sokakta, Çankaya Kaymakamlığı önünde park halindeki 06 BS 099 plakalı araçta meydana gelen patlamanın ardından araç yanmaya başladı. Yangın kısa sürede civardaki 6 araca sıçradı. Patlamanın etkisiyle ev ve işyerlerinin camları kırılırken, olay yerinin 50 metre uzağındaki Namık Kemal İlköğretim Okulu'ndaki öğrenciler hemen tahliye edildi.

    Olay yerine gelen polis ekipleri ikinci bir bomba ihbarı üzerine çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Olay mahallindeki çok sayıdaki park halindeki araçta ve etrafında özel eğitimli köpeklerle bomba araması yaptı. Görgü tanıkları patlamanın çok şiddetli olduğunu dile getirdi. Patlayıcının içerisinde demir bilyelerden oluşan düzenek bulunduğu öğrenildi.

    3 YARALANIN DURUMU AĞIR

    Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Yargıtay, SGK, Çankaya Kaymakamlığı ve Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi'nin yer aldığı bölgede meydana gelen patlamada 3 kişi hayatını kaybederken 3'ü ağır 34 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılar Ankara Atatürk ve Numune Eğitim ve Araştırma Hastanelerine kaldırıldı. Durumları ağır olan 3 kişi acilen ameliyata alınırken bazı yaralıların ayakta tedavi edildikleri öğrenildi.

    PİKNİK TÜPÜ ATILDI İDDİASI

    Patlamanın meydana geldiği Kumrular Sokak'ta görgü şahitlerinden bazıları, patlayan aracın üzerine aracın park edildiği binanın önünden yanan bir piknik tüpünün atıldığını iddia etti. Bir tanık, 06 BS 099 plakalı patlayan araç üzerine aracın park ettiği evin ikinci katından alev almış bir piknik tüpünün atıldığını gördüğünü söyledi. Ancak dah sonra saldırıda piknik tüpüyle güçlendirilmiş bir parça tesirli A-4 plastik patlayıcının kullanıldığı ifade edildi.

    SAVCILIK: TERÖR SALDIRISI

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da patlamanın, terör eylemi olarak değerlendirildiğini bildirdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: 'Bugün saat Kumrular Caddesi üzerinde bir araç içerisine yerleştirilen parça tesirli bir bombanın patlatılması sonucu henüz kimlikleri tespit edilemeyen birisi bayan 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 3'ü ağır toplam 34 vatandaşımız yaralanmıştır. Araç ve yaya trafiğinin yoğun olarak yaşandığı bir bölgede parça tesirli bir bombanın patlatılması suretiyle büyük can ve mal kaybına neden olacak bir eylemin yapılması, terör eylemi olarak değerlendirilmiştir.'

    2 KİŞİ GÖZALTINDA

    Bu arada patlamanın ardından MOBESE ve güvenlik kameraları kayıtlarını incelemeye alan polis ilk etapta 3 şüpheliyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kadın şüpheli Ankara Emniyetin'de yapılan sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Slogan atan kadının saldırı ile ilgisinin bulunmadığı anlaşıldı. Tunceli'ye gitmek üzereyken AŞTİ'de gözaltına alınan 30 yaşlarındaki kişinin ise PKK ile ilişkisinin tespit edildiği belirtildi. Patlamanın ardından şüphelinin MOBESE ve güvenlik kameralarına takılan görüntülerinden hareket eden polis şahsı AŞTİ'de yakaladı. Maltepe istikametine giderken GMK Bulvarında gözaltına alınan üçüncü şahsın ise sorgusunun sürdüğü öğrenildi.

    HEDEFTE AKYÜREK Mİ VAR?

    Öte yandan hain eylemin Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in ikamet ettiği binanın önünde gerçekleştirilmek istendiği, ancak park yeri bulunamaması sebebiyle binanın girişinden birkaç metre uzağa bırakıldığı ileri sürüldü. Akyürek'in yurtdışında olduğu, kızının ise patlamada yaralandığı ortaya çıktı. Hastanede ameliyata alınan Akyürek'in kızının şarapnel parçaları ile yaralandığı ve vücudunun değişik bölgelerinde kırıklar ve ezikler olduğu öğrenildi. Ayrıca patlamanın yaşandığı yerdeki büfenin de polislerin uğrak yerlerinden olduğu ifade edildi.

     

    Harçlığını çıkarmak için işe girmişti

    Saldırıda hayatını kaybeden 3 kişinin de kimliği belli oldu. Patlamada yaşamını yitirenlerden cep telefonu satışı yapan bir firmada çalışan Mustafa Bingöl'ün (21) askeden yeni geldiği ve iş bulana kadar harçlığını çıkarmak için gsm şirketine girdiği öğrenildi. Saldırıda ölen diğer iki kişinin ise kuruyemiş dükkanında çalışan Orhan Güzel (18) ve bir kamu kuruluşunda memur olarak çalışan Dürdane Beyhan (60) olduğu bildirildi. Orhan Güzel'in Başbakan Erdoğan'ın evinin de bulunduğu Keçiören Subayevleri Candan Sokak'ta ikamet ettiği öğrenildi. Bu arada Mustafa Güzel'in cesedini teşhis eden babası fenalık geçirdi.

     

    LPG'li otomobil almışlar noter devrini yapmamışlar

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, patlamada kullanılan aracın plakasının '06 BS 099' olarak belirlendiğini açıkladı. Şahin, bir soru üzerine, aracın ilk bilgilere göre LPG'li olduğunu belirterek, 'Araç 13 Eylül'de devri alınmadan satın alınmış, parası verilerek satın alınmış bir araç ama henüz noter devri yapılamamış' dedi.

    Patlamanın ilk belirlemelere göre orada park eden araçlardan '06 BS 099' bir araçta şiddetli bir şekilde meydana geldiğini, diğer araçlarda da yakıt cinsinin LPG olmasına bağlı olarak patlamaların şiddetinin arttığını ifade eden Şahin, 'saldırının hedefinin' sorulması üzerine, 'Hedefi, ancak şimdilik tahmin edebiliyoruz. Kamera kayıtları inceleniyor, henüz incelemelerin sonucuna ulaşılamadı, takip ediliyor. Terör saldırısı, her yeredir, herkesedir. Onlar için bebek, yaşlı, polis, vatandaş ayrımı yok. Türk milletinin tamamı hedef' dedi.

    Hain eylemin gerçekleştiği Kumrular Caddesinin araç ve insan hareketinin yoğun olduğu bir yer olduğunu hatırlatan Şahin, "Dolayısıyla patlamayla daha çok insana zarar verme hedefinin gözetildiği görülüyor" şeklinde yanıt verdi.

     

    Kıyamet kopuyor sandım kelime-i şehadet getirdim

    Patlamanın meydana geldiği Kumrular Sokak'ta ekmeğini ayakkabı boyacılığı yaparak kazanan Abit Yaygır, patlama anında Kelime-i Şehadet getirdiğini söyledi. Yaygır, patlamadan sonra kendisini başka bir kişi tarafından hızlıca itildiğini belirterek, "Patlamada üzerime doğru büyük parçalar ve camlar geliyordu. Bir kişi beni çekti ve parçaların altında kalabilirdim. Boynumda ve çeşitli yerlerimde yaralanmalar oldu. Ortalık toz duman içerisindeydi. Daha sonra ambulansla hastaneye getirildim. Patlamalar ardı ardına gerçekleşti. Aklım başımdan gitti. Korku kesinlikle yoktu ama biran kıyametin koptuğunu düşündüm ve Kelime-i Şehadet getirdim" dedi.

    ÇOCUKLARIM GÖZÜMÜN ÖNÜNE GELDİ

    Kumrular Sokak'ta kasaplık yapan Zübeyir Yılmaz ise "patlama sırasında dükkandaydım. Patlama esnasında dükkanın camları yüzüme isabet etti. Kendi kendimi pasuman ettim. Daha sonra dışarı çıktığımda polisler tarafından ambulansa bindirildim. O anı anlatmaya hiçbir kelime yetmez. Çocuklarım gözümün önüne geldi. Allah bu acıyı düşmanıma bile yaşatmasın" dedi.

    HALACIĞIM BEN KAÇAMADIM

    Ramazan Bayramından sonra cep telefon satış yapan bir firmada işe başlayan Berra Ünsal (23) ise ameliyata alındı. Vucudun değişik yerlerinde kırık ve yaralanma tesbit edilen Ünsal'ın babası Atila Ünsal, kızının patlamada kaçamadığını halasına söylediğini anlattı. Baba Ünsal, terörü lanetleyerek olayın faillerin bulunmasını istedi.

    YARALANANLARA ÜST DÜZEY MORAL

    Patlamada yaralalanları ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, HAS Parti lideri Numan Kurtulmuş ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu geçmiş olsun dileklerini ilettiler. Yaralıların durumları hakkında doktarlardan bilgi alan Bakan Atalay ve Bakan Akdağ, yaralı ailelerini teskin etti. Yaralıların tedavileri için tüm imkanlarını seferber edildiğini söyleyen Bakanlar, ailelere de faillerin en kısa zamanda adalete teslim edileceklerini belirtti.

     

    İşbaşı yaptığı gün ölüyordu

     

    Çağrı Boydaş: 21 yaşında. Üniversiteden bu sene mezun oldu. Henüz iş bulamadığı için dün kuruyemişçide işe başladı. İşe başladıktan birkaç saat sonra patlama oldu. Olay anında kuruyemişçi dükkanının önünde duruyordu. 12 parmak bağırsağına cam saplandı. Hayatı tehlikeyi atlattı. Patlamada ağır yaralanan Çağrı Boydaş'ın cüzdanı, yakınlarına polis tarafından verildi. Boydaş'ın cüzdanından 10 TL ile iki ay önce üniversite mezuniyetinden çekilmiş kepli fotoğrafı çıktı. Boydaş'ın Balıkesir Gönen Turizm Otelcilik okulundan yeni mezun olduğu ve polis olmak için sınavlara girdiği öğrenildi.

    GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI

    Ankara Kumrular sokakta meydana gelen patlamada yaralanan 34 kişi yakındaki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Yaralılar Numune Hastanesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma, Ankara Eğitim ve Araştırma, Gazi Atatürk Hastanesi, Gazi Üniversitesi Hastanesi, Hacettepe, Dışkapı Eğitim Araştırma , Çağ Hastanesi, Yüksek İhtisas hastanelerinde tedavi görüyor. Patlamada yaralananlar arasında iş başvurusu için orada olan, yeni girdiği işte ilk gününü geçiren kişiler de var.

    VERİLMİŞ SADAKAM VARDI

    Patlama anında hafif yaralanan Yusuf Ünal (28) ise servis şoförü. Çocukları okula servisle bıraktıktan sonra arabasını Kumrular sokağın girişine park etti. Patlamadan 5 dakika önce patlamanın olduğu yere doğru yürürken bir taksici arkadaşıyla karşılaştı. Sohbet sırasında patlama oldu. Taksici arkadaşı Ünal'ı hastaneye götürdü. Vücudunun çeşitli yerlerinde ufak yaralanmalar olan Ünal, taburcu edildi. Ünal, "Allah'tan verilmiş sadakam varmış. Arkadaşım olmasaydı ben de o patlamanın ortasında kalacaktım" dedi.

    PARÇALAR 200 METRE SAVRULDU

    Yunus Emre Yıldırım: Patlayan aracın motor parçaları 200 metre ileri savruldu. Bir kız yaralanmıştı. Onu kucakladım hemen cep telefonunun çaldığını duydum, annesi ile konuştu ama çok kötü idi. 40 yaşlarında bir erkeğin tamamen yandığını gördüm, sol bacağı yoktu. O anı aklımdan bir türlü çıkartamıyorum.

    Adnan Yavuz: Patlama mavi renkli askeri bir servis aracının olduğu yerde oldu. Fırın işçisi olduğunu öğrendiğim genç birisi kafasından yaralanmış baygın vaziyeteydi. İkinci bir patlama daha oldu, sonra diğer araçlar da yanmaya başladı.

    Kemal Altun: Dükkanda otururken birden çok şiddetli bir patlama duyduk, hemen yere yattık. Dışarı çıktığımızda kapkara bir duman vardı patlamanın olduğu yerde, arabalar yanmaya başladı. Her taraf kargaşa halindeydi. Bir kız çok kötü yaralanmıştı, sonra öldüğünü duyduk.

    İŞE GEÇ GİTMESE BELKİ O DA ÖLECEKTİ

    Bu arada olay yerinin şanslı isimlerinden birisi Kumrular sokaktaki telefoncuda çalışan Aynur Yılmaz'dı. Yılmaz, çocuğu rahatsızlandığı için sabah işe geç geldi. Geldiğinde patlama gerçekleşmişti. Hain saldırıda hayatını kaybeden mesai arkadaşı Mustafa Bingöl'ü bulamayınca hastanelere koşan Yılmaz, "Ne olur arkadaşımı bulun, bana yardımcı olun" diye hastane çalışanlarına feryat etti.

    23 yaşındaki Meltem Öztürk de iş başvurusu için Vodafone'a gitmişti. İş başvurusu yaparken patlama yaşandı. Hafif yaralanan Öztürk, aynı gün taburcu edildi. yenişafak

    İlginizi Çekebilir

    TÜM HABERLER