© Teknik Elektrik 2017-2024

GÜNSAN SATIŞ MÜDÜRÜ SAYIN HAKAN TAN

Global krizin yaşandığı 2009 yılında, krizi fırsata çeviren GÜNSAN hakkında, 2010 yılı ve marka bilinirliği üzerine, Satış ve Pazarlama Müdürü Hakan TAN ile konuştuk.

Global krizin yaşandığı 2009 yılında, krizi fırsata çeviren GÜNSAN hakkında, 2010 yılı ve marka bilinirliği üzerine, Satış ve Pazarlama Müdürü Hakan TAN ile konuştuk.Satış ve Pazarlama Müdürü olarak, iyi bir satış ve pazarlama stratejisi için, marka kavramına nasıl bakıyorsunuz? GÜNSAN marka bilinirliğinde nasıl bir yol izliyor?

Müşterinin ihtiyaçları, ürün, ürünün ismi, ürünün kalitesi, görselliği ve burada en önemli etkenler Marka ve Hissedilen Değer. Kanaatimce, Müşterinin ürünü aldıklarında hissetlikleriyle firmanın piyasayla anlattıkları arasında güçlü bir bağlantısı varsa o firma bir markadır. Ama üreticinin pazarlama kanalında anlattıklarıyla, müşterinin yaşadıkları örtüşmüyorsa o firma marka değildir. Bugün insanlar öncelikle markanın yarattığı değeri alıyorlar. GÜNSAN olarak, önce müşterilerimizle, GÜNSAN ve GÜNSAN ürünleri arasında değer yaratmaya çalışıyoruz. Toptancımız, perakendecimiz ve son kullanıcımızla oluşturduğumuz değerle biz de bir markayız. Fuarlara katılıyoruz, televizyon reklamları veriyor, dergimizi çıkarıyoruz. CRM departmanını oluşturduk, müşterilerimize kolayca ulaşma yollarını kullanıyoruz. Biz daha yolun başındayız; bu yolda profesyonel yöneticilerle ve danışmanlarımızla birlikte hareket ediyoruz.

GÜNSAN'ın vizyonu açısından, 2010 yılı için sürdürülebilir satışta misyon olarak neleri belirlediniz?

2006 yılından beri GÜNSAN'da çalışmaktayım. Yönetime belirttiğim; büyüyebilen, planlanabilen ve sürdürülebilen bir satış politikasına sahip olabilmek. Ki biz bunu bu dönemde başardık. Ürettiğin kadar sat, sattığın kadar üret, en kalitelisini üret, ürün çeşitliliğini arttır. Bugün insanlar kaliteyi alıyorlar. Bugün kaliteniz yoksa, satışınız da yok; biz öncelikle kaliteli bir üretime sahibiz. Amacımız, kaliteli olarak malı üretmek, en iyi şekilde müşterimize ulaşmak ve iyi bir tedarikçi olabilmek. 12 sayfa olan listemiz şu an 30 sayfa; en son yeni ürünümüz MİSYA' yı çıkarttık. Bugün iyi bir üreticinin karşılığı iyi tedarikçi olmak ve bunun sonucu da iyi bir satış cirosuna sahip olmaktır ki biz bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz.

"Her gün yeni bir gün ve yeni bir fırsattır. Her fırsat satışa dönüşebilecek bir imkândır." H.Tan

Elektrik sektörünün en büyük zorluğu sizce nedir?Elektrik sektöründe gerek üreticiler, gerekse de toptancılar arasında oluşmuş bir dernek yok. Bu da sektörün, Kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili olan iletişimini zorlaştırıyor. Sektörün en büyük problemleri kurumsallaşamamak, kârsızlık, bilgiye ulaşamamak ve yükselen ciroları yönetmek ki buda çok önemli.

Günsan ile İş Ortaklarınız ve müşteriler arasında satış önemli köprü vazifeye sahip. Bu dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?

Öncelikle iş ortaklarımızın yanındayız. Biz olayı Türkiye'deki elektrik sektörü olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'deki elektrik sektörünü öğrenmeye çalışıyoruz. Diyalog kurmaya çalışır, kendimizi anlatır ve müşterimizi dinleriz. Empati ve sinerjiyi kullanmaya çalışırız. Müşteriye kâr, istikrar, süreklilik ve kalite vaat ettiğimizi anlatırız.

GÜNSAN; bilgisini, dostluğunu herkesle paylaşır. 2009 yılı çoğu firma ve sektör için zorlu bir yıldı. 2009 yılı GÜNSAN için nasıl geçti?

Esasında 2008 yılı daha zordu. 2008'in 3.çeyreğinde ve 4. çeyreğinde sektör açık pozisyonda yakalandı. Türkiye kriz gerçeğiyle yaşıyor; kriz denince bazı firmalar küçülme yoluna gitti; bazıları fırsat olarak değerlendirdi. Kriz başladığında, Firmamızın Sahibi Abidin GÜN bize şunu söylemiştir. "Biz krizde işçimizin, GÜNSAN ürünleri satan ve kullananın yanında olmalıyız." Abidin Bey istihdama çok önem veren bir yönetici ve firma sahibi. Bu krizde hep bizim yanımızda olmuştur.

2009 yılına 5 Ocak'ta bir kampanya

ile başladık. Birçok olumlu ve

olumsuz tepkiyle karşılaştık. Ama

biz, bayimize ve sektöre bir moral

vermiş olduk; onlar da bize destek

verdiler; seneye iyi başladık; rakamlar

bunu doğruluyor. 2009 Eylül sonu

itibariyle 2008 yılı rakamlarına ulaştık,

ki Günsan son 3-4 yıldır çıkışta. Bu

sene Umre, Paris, Ramazan Umresi,

Londra ve Fas Seyahatlerini

gerçekleştirdik. Var olduğumuz

pazarda daha aktif hale geldik.

Özellikle Marmara ve Ege

Bölgesi'nde Pazar payımızı arttırdık.

Yönetimin bize verdiği ciro

rakamlarına ulaştık.

Esasında baktığınızda, 2008 yılı krizi anlama, 2009 yaşama, 2010 bu süreci atlama olarak değerlendiriliyor; biz GÜNSAN olarak bir adım öndeyiz; çünkü krizi anladık, yaşadık ve hedeflerimizi yakaladık. 2010 yılında, ürün ve ciro bazında bunu nasıl arttırabiliriz, bunu planlıyoruz.

2010yılı için GÜNSAN için sloganınız nedir? Önceliklerinizi anlatabilir misiniz?

Belirli bir sloganımız yok ama GÜNSAN olarak, "Durmak yok, yola devam" şeklinde belirtiyoruz. 2010 yılı için, öncelikle VISAGE DELUXE ve ŞALT konusunda yeni adımlarımız olacak. Bunlar GÜNSAN'ın portföyünde olması gereken ürünler.

Anahtarda yeni ürün olarak MİSYA'yı çıkarttık; 2010'da sadece alt ve orta segment anahtarda değil, üst segment anahtarda da daha iyi yerlere geleceğiz. Şaltı da yeni yeni öğreniyoruz; esasında adetlerimiz iyi, sektörle konuştuğumuzda bunu anlıyoruz. Şuana kadar yaklaşık 2,5 -3 milyon kutup satmışız ki bunlar ciddi rakamlar; aslında amacımız senelik 3-3,5 milyon kutup satmak ve şaltta da ürün gamımızı arttırmak.Kriz birçok markaya fırsat yarattı; kendi sektöründe ve müşteri portföyünde bir marka olan GÜNSAN, 2010 yılında kendinden nasıl bahsettirecek?

GÜNSAN ürün gamını giderek
arttırarak, anahtarda uzmanlaşarak, markasını ve değerini daha güçlü hissettirecek. Biz GÜNSAN'ı uzun vadeli yola hazırlıyoruz. Sadece cirolarla, hedeflerle veya 1-2 ayı yaşarsanız bir şey elde edemezsiniz. Biz Murat Bey'le 2006'da 2011 ve 2012'yi konuşuyorduk. Önemli olan uzun vadeli planların olması; biz GÜNSAN da bu planları uygulama çabasındayız.

GÜNSAN Satış Organizasyonunda neler yapmayı planlıyorsunuz?

Departmanlarımızı belli bir noktaya getirdik; ama burada duramayız. CRM Sistemini daha da geliştireceğiz; bununla ilgili, e-ticaret, İnternet, Cali Center ilerde olabilir. Amacımız, oluşturduğumuz portföyle en etkili iletişimi kurabilmek. GÜNSAN'ın satış kanalını en etkili şekilde kullanmayı, takım ruhu ve ekip ruhu ile beraber satış, satış destek ve pazarlama kadromuzun sayısını arttırmayı, CRM ve Merchandising'i en etkili şekilde kullanmayı ve kuvvetlendirmeyi planlıyoruz.

"Her günün ve her saatin bir fırsat olduğunu unutmayıp bunu değerlendirmenin önemini vurgulayan, Hakan TAN, önce dinleyip bilgiye ulaşma felsefesiyle, Elektrik Sektöründe 10. yılını, GÜNSAN'da ise 3. Yılını tamamladı."

Çalışma isteğinizi, motivasyonunuzu nasıl yüksek tutarsınız?

Biz GÜNSAN'da her günü bir başarı öyküsü olarak değerlendiriyoruz ve bu öyküyü yazıyoruz. Kendinizi her gün yenilemeniz gerekiyor. Öncelikle her gün yeni bir gün ve yeni bir fırsattır. Her fırsat satışa dönüşebilecek bir imkândır. Kendinizle barışık olmak işinize bağlı olmak; ama her günün her saatin bir fırsat olduğunu unutmayıp değerlendirmek, bu da insanı motive ediyor.

Kısa... Kısa...

* En sık ziyaret ettiğiniz siteler?
Ntvmsnbc, Sabah, Milliyet, Cnn Türk, Hürriyet, Bankalar, Londra Borsası* Takip ettiğiniz dergiler?

Atlas, National Geographic, Capital, Business Week, Ekonomist* Seyahat etmeyi sever misiniz?

Yaz kış fark etmez, neresi olsa giderim.* Favori tatil mekanınız?

Yeşilin ve mavinin kesiştiği Fethiye* Yurtdışında tatil?
Maldivler ve Bali* En çok merak ettiğiniz kent?
New York

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER