© Teknik Elektrik 2017-2024

GÜNSAN ELEKTRİK SAYIN MURAT GÜN "Bu memleket bu üretimle kime iş bulur, kime aş bulur?"

Bugünlerde hem iş dünyasında, hem de sosyal yaşamda, hep ekonomi hakkında konuşuluyor ve yeni ekonomi koşullarından haberdar olunmaya çalışılıyor.

Bugünlerde hem iş dünyasında, hem de sosyal yaşamda, hep ekonomi hakkında konuşuluyor ve yeni ekonomi koşullarından haberdar olunmaya çalışılıyor. Dolayısıyla, hem iş ve rekabet stratejilerimizi oluşturma da, hem de günlük yaşamdaki ihtiyaçlarımızı bu şekilde yönlendiriyoruz.

Gelin görün ki, başka ülkelerde olduğu gibi, bizim ekonomimizde de yangın hala devam etmektedir. Bu yangını söndürmek için, alevlerin üzerine su dökmek zorundayız. Bizim bu yangını unutarak, su hesabı yapma lüksümüz olmamalıdır. Burada yapılacak en önemli husus, üretimi arttırmaktır. Üretim düşünce; gelir düşer, işsizlik artar, ülke ve insanlar fakirleşir. İşte bunun için, krizden çıkmaya, üretimi arttırmaya yönelik bir takım çalışmalar yapılması gerekmektedir. "Özel sektör kendi kendine bu krizden çıkar, üretim kendiliğinden artar" politikasının benimsenmesi yanlış bir tutumdur. Şu da değişmez bir gerçektir ki, ülkede üretimin artması talebin artmasına bağlıdır. 2009 yılında özel sektör yatırım yapmadı. 2010 yılında da, talep coşmadıkça, üretim ve kapasite kullanımı artmadıkça, özel sektör yatırım yapmayacaktır. Özel sektör beklenen ölçüde yatırıma başlayıncaya kadar, yatırımdaki uçurumu devletin kamu yatırımlarını arttırarak kapatması zorunludur. Eğer devlet üretimi arttırma önceliğini unutur, bütçe gelirlerini arttırmaya, bütçe harcamalarını sınırlamaya giderse talepte beklenen canlanma gerçekleşmez.

Bence krizden kurtulmak, yangını söndürmek önceliği içinde bütçe açısından ve iç borcu arttırmaktan korkmamak gerekir. Üretim artışı başlarsa, devletin bütçe gelirleri de artar. Bu sayede kriz döneminin borç faturası önlenebilir. Geçenlerde ABD'nin Merkez Bankası Başkanı'na "Boyuna dolar basıyorsunuz. Bunları sonra nasıl toplayacaksınız?" diye sorulunca, o da " Bizim önceliğimiz krizden kurtulmak. Kriz bitsin, dolarları ne yapacağımızı o zaman düşünürüz." Diye cevap vermiş. Bizim derdimizde bu olmalı. Bu memleket bu üretimle kime iş bulur, kime aş bulur?

Saygılarımla

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER