© Teknik Elektrik 2017-2024

Güneydoğu Asya’da Sektörel Diyalog

Latin Amerika açılımı ve Afrika ile ortaklık politikasının ardından Güneydoğu Asya’daki ülkelerle ilişkilerde de yeni dönem başlıyor. Türkiye, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) Sektörel Diyalog Ortağı oldu.

HABER: ADEM ORHUN

Türkiye, Güneydoğu Asya ülkeleriyle siyasi ve ekonomik ilişkilerini geliştirecek güçlü bir adım daha attı. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile Türkiye arasında Sektörel Diyalog Ortaklığı (SDO) ilişkisi kurulması kararı, birliğin Filipinler’deki dışişleri bakanları toplantısında kabul edildi. 1967’de Endonezya’nın başkenti Cakarta’da kurulan ASEAN, Türkiye’nin kurumsal ilişkilerini daha da güçlendirdiği platformlardan biri durumunda. ASEAN Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’na (TAC) 2010 yılında taraf olan Türkiye’nin, 2015’te başvurduğu Sektörel Diyalog Ortaklığı, örgüt ile ilişkiler bakımından dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Kararın, ASEAN’ın 50. yıl dönümünde alınması daha da anlamlı bulunuyor.

ASYA’NIN İKİ UCU

Çeşitli sektörlerde daha somut alanlarda işbirliğini öngören Sektörel Diyalog Ortaklığı’nın, üçüncü ülkelerin ASEAN bölgesi ile ticaret hacmini artırmayı teşvik edici etkisi olması bekleniyor. Ayrıca Türkiye ile ASEAN arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesi Asya’nın iki ucunu yakınlaştıracak önemli bir adım olacak. Zira ASEAN, toplam 640 milyon nüfusa sahip 10 üyesi ve 2.5 trilyon dolarlık ticaret hacmiyle büyük bir potansiyel barındırıyor.

PLANIMIZ BEĞENİLDİ

Filipinler’in başkenti Manila’da gerçekleştirilen 50. ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ortaklık statüsünün onaylanmasını değerlendirdi. Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “İki yıldır yoğun bir çalışma sürdürüyorduk. Hem yol haritamız hem de eylem planımız, ASEAN üyesi ülkeler tarafından da takdirle karşılandı. Esasen ASEAN’ın bu statüsüne başvuran başka ülkeler de vardı. Bu sene sadece Türkiye’ninkini kabul ettiler.”

Türkiye tarafından sunulan eylem planı, ASEAN’ın bu yöndeki çalışmalarına katkı sağlayabilecek somut projelere yer veriyor. Türkiye’nin Latin Amerika açılımı ve Afrika ile ortaklık politikası bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bunların yanında Türkiye’nin Güneydoğu Asya bölgesine de uzun zamandır büyük önem verdiğini hatırlattı.

İŞ ADAMLARINA FIRSAT

Hem siyasi hem de kurumsal olarak bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizin daha da gelişeceğini belirten Bakan Çavuşoğlu, “ASEAN artık sadece siyasi bir örgüt değil, ekonomik bir örgüt haline geldi. ASEAN bölgesiyle ikili ticaret hacmimiz artıyor ve önümüzdeki süreçte, ASEAN üyesi ülkelerle ikili ticaret hacmimiz daha hızlı şekilde artacak. Ayrıca iş adamlarımız için önemli fırsatlar ortaya çıkacak” dedi.

LAOS’A BÜYÜKELÇİLİK

Türkiye, Laos’ta büyükelçilik açmaya hazırlanıyor. Bu büyükelçilik ile ASEAN bölgesindeki tüm başkentlerde temsilcilik bulunacağını belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin yol haritası ve eylem planının uygulanması için çalışmalarını sürdüreceğini anlattı.

DIŞARIDAN ÜYE ALMIYOR

Bölge dışındaki ülkeler ASEAN’a tam üye olamıyor. Birliğin bölge dışı ülkelerle yürüttüğü kurumsal ilişkilerde en ileri statü olan Diyalog Ortaklığı konusunda da ASEAN tarafından moratoryum (erteleme) ilan edildi. Öte yandan, nihai hedefi ASEAN’ın Diyalog Ortağı olmak olan Türkiye’nin, bu aşamada ASEAN ile sektörel ortaklık kurması hedefe bir adım daha yaklaşıldığını gösteriyor.

ASEAN’DAKİ FUARLARA İTO İLE KATILIN

İstanbul Ticaret Odası, gerek sektörlerin gelişmesi gerekse Türk dış ticaret hacminin büyümesi için dış fuarlara büyük önem veriyor. Birçok büyük fuara katılımı organize eden İTO, üye şirketlerin ASEAN ülkelerine açılmasına da önayak oluyor. İTO, geçtiğimiz yıllarda Malezya, Vietnam ve Tayland’da ‘Türk ürünleri sergileri’ düzenledi. İTO ayrıca Vietnam’da deri fuarına katılım organizasyonunu da gerçekleştirdi. İTO’nun bu yılki fuar takviminde Singapur’da yapılacak Asya TV Forum (ATF) da yer alıyor. 29 Kasım-1 Aralık tarihlerinde düzenlenecek dizi ve film yapımları fuarının katılım organizasyonunu İTO yürütüyor.

ASEAN ÜLKELERİ

Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur (kurucu üyeler), Brunei (1984), Vietnam (1995), Laos (1997), Myanmar (1997) ve Kamboçya (1999).

www.teknikelektrik.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER