Güneş zengini Isparta'da aktif kurulu gücümüz 5.75 MW
ENERJİGüneş zengini Isparta'da aktif kurulu gücümüz 5.75 MW
Güneş zengini Isparta'da henüz aktif kurulu gücümüz 5.75 MW. 5 firma da 14.94 MW'lik santral inşaatına devam ediyor. Bir firma da 18 MW kurulu gücünde güneş enerji santrali için EDPK'tan lisans aldı. TEİAŞ, Şarkiraağaç ve Isparta merkez trafosunda kapasite artırımı yapacak.
Rüzgarda; Eğirdir Gölü ile Beyşehir arası yatırımcıların cezbediyor. Şu anda bölgede 30'ün üzerinde rüzgar enerji santrali ölçüm istasyonu bulunuyor. Isparta'nın en büyük rüzgar enerji santrali yatırımı ise Uluborlu'da devam ediyor. EPDK, rüzgar enerjisi için Isparta'ya 176 MW kota verdi.
Aksu Enerji A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi ve ITSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tutar, Isparta'nın güneş ve rüzgar enerjisi yönünden güçlü bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Isparta'da aktif halde 4 şirketin güneş enerjisi santrali bulunduğunu belirten Tutar, bu şirketlerin kurulu gücünün 5.75 megawatt olduğunu söyledi. Yapım aşamasında olan 5 şirkete ait güneş enerji santrallerinin de 14.94 MW kurulu güçte olacağını kaydeden Mustafa Tutar, trafoların yetersiz olması nedeniyle bağlantı görüşü alamayan çok sayıda yatırımcı olduğunun da altını çizdi. Bir şirketin de Şarkikaraağaç'ta 18 MW kurulu gücünde enerji santrali kurmak için EPDK'tan lisans aldığını açıklayan Tutar, "bir taraftan özel yatırımcılar bu alanda çalışma yürütürken devlet de trafoların güçlendirilmesi için çalışma yürütüyor. TEİAŞ, Şarkikaraağaç trafosunda 19 megawaat, Isparta Kuleönü trafosunda da 10 megawaat kapasite artırmak için karar aldı. Önümüzdeki günlerde çalışmalar başlayacak. İnşallah trafoların kapasitesi artırıldıktan sonra bu alandaki yatırımlar da artacak. Isparta, güneşten daha çok enerji üretecek" dedi.
HENÜZ İHTİYACIN % 0.2'Sİ ÜRETİLİYOR ITSO
Yönetim Kurulu Üyesi Tutar, güneş enerji santrallerinin diğer elektrik santralleri içindeki payının yetersiz olduğunu da söyledi. Tutar, "2016 şubat sonu itibariyle Türkiye'nin şebeke bağlantılı güneş enerjisi kurulu gücü 356 MW kapasiteye ulaşmıştır. Güneş santrallerinin tüm santraller içerisindeyi payı henüz yüzde 0.48 seviyesindedir. Mevcut güneş enerji santralleri ile yıllık yaklaşık 520 milyon kilovatsaat elektrik üretilebilmektedir. Bu üretim miktarı Türkiye'nin toplam elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 0.20'sine karşılık gelmektedir" diye bilgi verdi.
YATIRIMCIYA KOLAYLAK SAĞLANMALI
Güneş enerji santrali yatırımcılarının zorluklar yaşadığını da belirten ITSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tutar, vasfını kaybetmiş orman arazilerinin bu alana tahsis edilmesini önerdi. Tutar, "Vasfını kaybetmiş orman arazilerini bu alana açmaları gerekiyor. O zaman yer sorunu da olmayacak. Şu an bulduğunuz arazi tarım arazilerine yakın oluyor. Hayvancılık müdahelesi var, orman müdahalesi var. Bir sürü izin alacağınız merci var. Hayvancılık faaliyetlerine de destek olunca buluduğunuz araziyi pahalıya alıyorsunuz" diye konuştu.
RÜZGARDA KOTAMIZ AÇIKLANDI ITSO
Yönetim Kurulu Üyesi Tutar, Isparta'nın rüzgar enerjisinde de önemli bir cazibe merkezi olduğuna dikkat çekti. Eğirdir Gölü ile Beyşehir Gölü arasındaki 1500 rakımlı tepede şu an 30 adet ölçüm istasyonu kurulu olduğunu açıklayan Tutar, şöyle dedi: "Eğirdir Gölü ile Beyşehir Gölü arasındaki tepe komple güneş enerjisi için büyük bir potansiyel. 1500 metre rakımlı bir bölge. 30'dan fazla ölçüm istasyonu var. Aksu Enerji olarak bizim 1 tane ölçüm istasyonumuz var. 3 tane de Göltaş'ın var. Rüzgar enerjisi için kota açıldı. Isparta için 176 megawatt kota verildi. Başvurular nisanda kabul edilecek. EPDK tarafından lisans verilecek. Şu anda Uluborlu'da 40 megawaatlık bir santral kuruldu. Dinar'da 200 megawattlık bir tesis var."
Isparta Güneş Enerjisi Santralleri Aktif
1) Aksu Enerji: Gönen'de 3 MW
2) Öz İnşaat: Gönen'de 1 MW
3) Güler Soğuk Hava Deposu: Senirkent'te 1 MW
4) M32S Enerji: Gönen'de 0.75 MW
Yapım aşamasında
1) Yalvaç Lacivert Güneş: Yalvaç'ta 5.94 MW
2) Aksu Enerji: Senirce'de 1 MW 3) Asya İnşaat: Kayı'da 1 MW
4) Ozan Solar: Kayı'da 1 MV
5) Celabey/Metbil/AYM/Dolmacı: Aksu'da 6 MW
Lisans alınan
1) Isparta Güneş Enerji Santrali (Vektör Enerji): Şarkikaraağaç'ta 18 MW.
Isparta Trafo Kapasiteleri
Barla TM: 12 MW (Dolu)
Eğirdir TM: 13 MW (verilen 10 MW) Gelendost TM: 7.3 MW (Dolu)
Isparta Bara A: 20 MW (Dolu) Isparta Bara B: 36 MW (Dolu)
Keçiborlu TM: 15 MW (Dolu) Kuleönü TM: 35 MW (Dolu)
Şarkikaraağaç TM: 12 MW (Dolu)
www.haber32.com.tr
İlginizi Çekebilir