© Teknik Elektrik 2017-2024

Gül, Suud Meclisinde İslam dünyasını birlikte hareket etmeye çağırdı

Cumhurbaşkanı, şûra üyelerinin büyük ilgi gösterdiği dünkü konuşmasında, "bölünmenin, Filistin bağımsız devletinin temeline konulmuş en büyük dinamit olduğunu" belirtti.

Cumhurbaşkanı, şûra üyelerinin büyük ilgi gösterdiği dünkü konuşmasında, "bölünmenin, Filistin bağımsız devletinin temeline konulmuş en büyük dinamit olduğunu" belirtti. İslam dünyasının birleşmesi gibi büyük meseleler olduğunda birlikte hareket etme şuurunun gösterilmesine vurgu yapan Gül, "Bütün bu acılardan sonra bunu gerçekleştireceğiz." dedi. Bazı "aşırıcıların" eylemlerinin İslamofobi'ye yol açtığına da işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu duruma karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Dinler ve medeniyetler arası diyaloğun önemini de anlatan Gül, iki ülkenin bu konudaki gayretlerini övdü. Riyad'a, bu konuda beraber çalışma te klifinde bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şûra Meclisi'ndeki hitabında burada konuşan ilk Müslüman ülke lideri olmaktan duyduğu onuru dile getirdi. İki ülke arasında her alanda gelişen ilişkilerin, bağları daha da kuvvetlendirmekte olduğunu kaydeden Gül, bunda Suudi Kralı Abdullah'ın payının çok büyük olduğunu aktardı. Kralın Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretlerin ilişkilere yeni bir yön verdiğini ve ivme kazandırdığını hatırlatan Gül, "Kralın bir ülkeyi üst üste iki yıl içinde (2006-2007) ziyaret ettiği nadirdir. Bu, Türkiye'ye gösterdiği ilginin emaresidir." ifadelerini kullandı.

Samimiyet ekonomiye de yansımalı

S. Arabistan'ın son yıllarda Kral Abdullah'ın önderliğinde muazzam bir ekonomik büyüme kaydettiğini, siyasi ve ekonomik gücünü çok üst seviyeye taşıdığını ifade eden Cumhurbaşkanı, ticari ve ekonomik ilişkilerin, diğer alandaki ilişkilerin seviyesine henüz ulaşmadığını; ancak potansiyel olduğunu vurguladı. Gül, "Bu potansiyeli gerçekleştirmemiz gerekir. Devlet adamları arasındaki samimiyet, ekonomik ilişkilere de yansımalı. Bunun için hukuki altyapı tamamlanmak üzere. Karşılıklı vergi muafiyetleri, yatırımları koruma, ulaştırma anlaşmaları her iki ülke tarafından imzalanmış, meclislerimiz tarafından onaylanmış ve yürürlülüğe girmiştir. Yeni ticaret anlaşmaları ve askerî alanda işbirliğinin de gerçekleştirilmesi kanaatindeyim." ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan ve Türkiye'nin, "barış ve istikrarın tesisi için çaba gösteren, yapıcı ve sorumluluk sahibi dış politika izleyen bölgenin iki önemli ülkesi" olduğunu belirten Gül, "Bölgesel ve uluslararası konularda benzer politikalar izlediğimiz Suudi Arabistan ile çok yakın işbirliği içinde bulunmaya önem veriyoruz. Bölgesel konularda da daima yakın siyasi istişare içerisindeyiz. Suudi Arabistan'ın bu konudaki çalışmaları ve gayretleri takdire şayandır." şeklinde konuştu.

Abdullah Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz'in Ortadoğu barışı için gayretlerinin yol gösterici olduğunu da vurguladı. Filistinliler arasındaki bölünmenin giderilmesi için Kral Abdullah'ın Mekke'de tarafları bir araya getirerek onların Filistin davasında beraber hareket etmeleri için gösterdiği gayretleri takdir ettiklerini ve desteklediklerini söyleyen Gül, şöyle devam etti: "Eğer orada verilen sözler tutulsaydı, orada kucaklaştıkları gibi devam etselerdi, eminim ki Filistin davası bugün çok daha fazla güçlü olacaktı. Çok daha iyi noktada olacaktı. Ve son günlerde yaşadığımız acılar gerçekleşmeyecekti. Filistinliler arasındaki bölünme, Filistin bağımsız devletinin temeline konulmuş en büyük dinamittir. İki ayrı Filistin devleti düşünebilir miyiz? Bunun ne büyük bir ayıp olduğunu hepimiz görmemiz gerekir."

Bütün Filistinlilerin birleşmesi, İslam dünyasının birleşmesi ve büyük meseleler olduğunda birlikte hep beraber hareket etme şuuru ve sorumluluğunun gösterilmesinin önemine işaret eden Abdullah Gül, "Bütün bu acılardan sonra bunu gerçekleştireceğiz. Bugünkü dünya eski dünya değil. Olup bitenleri canlı olarak izliyoruz. Ama sadece acıları seyretmekle kalmamalı, aynı acıları duymamak için tedbirleri almalıyız." ifadelerini kullandı.

Suud öğrencileri Türkiye'ye davet etti

Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği resmî ziyaretin ikinci gününde, ülkenin en büyük üniversitesi olan Suud Üniversitesi ile Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji kentini ziyaret etti. Üniversitede, Suudi Arabistan Yükseköğretim Bakanı Halid bin Muhammed Al Anqari ile görüşen Gül, daha sonra yaptığı açıklamada, Suud Üniversitesi'nin dünyada bilinen bir eğitim kurumu olduğunu söyledi. Üniversitede değerli bilim adamlarının bulunduğunu ifade eden Gül, görevli bazı Türk bilim adamlarını da tanıdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk üniversitelerinde Suud öğrenciler görmek istediklerini de ifade etti. Suud Üniversitesi ile TÜBİTAK ve İstanbul Teknoloji Üniversitesi arasında da bilim ve teknoloji alanında işbirliği protokolü imzalandı. Konuşmaların ardından, Gül'e, ziyaretin anısına Suud Üniversitesi'ni simgeleyen cübbe giydirildi ve madalya takdim edildi. Üniversiteyi gezen Abdullah Gül, özel gözlükle Mekke kentinin uzaydan çekilmiş 3 boyutlu fotoğrafına baktı. (solda)

Aşırılar, İslam düşmanlığını yayıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Şûra Meclisi'nde yaptığı konuşmada, İslam dünyasının iki önder ülkesi olarak Türkiye ve Suudi Arabistan'ın meşgul olduğu bir önemli sorunun da "İslam dininin bazı aşırıcıların eylemleri tarafından yanlış anlaşılması ve hak etmediği bir algılamayla karşılaşması" olduğunu kaydetti. Bu durumun "çok üzücü" olduğunu dile getiren Gül, şöyle devam etti: "Maalesef bu tip örnekler çıktığında hemen dinimizle bu terör olayları beraber sunulmaya ve anılmaya başlamaktadır. Bazıları kötü niyetiyle, bazıları da cahilliğinden yapmaktadır. Bizim dinimiz barış dinidir. Ama teröristler her dine veya ırka mensup insanlardan çıkabilir, çıkmıştır da. Bu yüzden İslam'ı terörle birlikte anmanın çok büyük bir yanlış olduğunu her yerde haykırıyoruz. Ve bunun muhakkak önlenmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu eylemler maalesef İslamofobia'yı da, yani İslam düşmanlığını da gizli gizli dünyaya yaymaktadır. Bu konuda da beraber çalışmamız gerektiğine inanıyorum." Kral Abdullah'ın gerçekleştirdiği dinlerarası diyalog toplantılarını da desteklediklerini dile getiren Gül, Türkiye'nin de İspanya ile bir çalışma yürüttüğünü ve S. Arabistan'ın da Türkiye'yi desteklemesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Nazif Erişik

ZAMAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER